Crisis? What crisis

edward-skidelskyEdward Skidelsky in de tuin van Saxon Lodge, het huis van zijn vader, in Seaford, aan de zuidkust van Engeland. De fotograaf Alex MacNaughton: ‘Nu je het zegt, deze foto lijkt heel erg op de coverfoto van het Supertramp-album Crisis? What crisis uit 1975.’
Alex MacNaughton

Onlangs verscheen er een artikel in NRC handelsblad, waar economisch filosoof Edward Skidelsky een oproep doet aan de financieële wereld, maar tegelijk ook aan ieder in het algemeen, dat het onderhand wel duidelijk is voor een fundamentele aanpassing van de economie. Het huidige economisch model is failliet. Deze kunstmatig in leven houden, is waanzin omdat het zowel voor de korte als de lange termijn niemand dient. (Op wellicht een paar enkelingen na, die al eeuwen lang garen spinnen bij een ontwrichte samenleving.)

Economie moet weer een morele wetenschap worden, aldus Skidelsky, en wordt het hoog tijd dat we de wake up call massaal beantwoorden.

Hij waarschuwt onder meer voor de mondiale groeiende kloof tussen arm en rijk. En dat een omslag in moraliteit waarbij de mens in dienst staat van de economie en het bankair systeem, waarbij de politiek compleet de weg kwijt is, door het volk dat zij hoort te dienen als onderpand biedt aan de banken, die op hun beurt, het overheidsapparaat en de politiek behoren te dienen. Totaal omgekeerde wereld dus.

Als lonkend perspectief voor een betere wereld, waarin hij zelfs een lans breekt voor het “basisinkomen”, want een gezonde economie. Welzijn dient voortaan een plek te krijgen vóór welvaart. En pleit hij voor een beleid waarin de huidige regeringen het voortouw dienen te nemen in het stimuleren van “het goede leven” waarbij Skidelsky de nadruk legt op kwaliteit vs kwantiteit.

Het volledige artikel is te lezen via deze link.. <HIER>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *