Antimonarchiemeisje

joanna globalnoise 2
Antimonarchiemeisje Joanna.

Sinds de uitzending van Pauw en Witteman op 4 februari jl. staat een nieuw woord te trappelen om vermelding in de Dikke van Dale: Antimonarchiemeisje. Wat is een antimonarchiemeisje? Het is een jonge zelfverzekerde goedopgeleide vrouw, die er niet voor terugdeinst om voor haar ongezouten mening uit te komen. Achter het antimonarchiemeisje gaat een 23-jarige studente “Politieke geschiedenis en internationale betrekkingen” schuil. Joanna. Op zaterdag 2 februari liep zij argeloos door de Utrechtse binnenstad. Totdat ze voor het Beatrixtheater stuitte op een groepje mensen. Ze bleken te wachten op de komst van onze vorstin, die er haar verjaardag zou vieren. Spontaan snelde Joanna naar een landelijke grootgrutter , griste er een kartonnen doos weg en verfraaide deze met de welluidende tekst:”Weg met de monarchie; het is 2013,” en vervoegde zich met doos weer bij het groepje wachtenden.

Uiteraard werd ze voor deze subversieve daad in no time door de plaatselijke politie verwijderd en we zouden er nooit iets van te weten zijn gekomen, ware het niet dat de massaal aanwezige pers enkele kiekjes van Joanna met beschreven doos heeft geschoten. In de reguliere media zijn de foto’s vanzelfsprekend niet te zien geweest, maar op het internet des te meer. Sindsdien was “toute” journalistiek Nederland geïnteresseerd in Joanna’s verhaal en het heeft uiteindelijk geresulteerd in haar tv-debuut bij P&W.

Wat is dat toch met jonge zelfverzekerde meisjes, die niet met de grote kudde mee willen lopen? Je had eerst ook al Laura, het zeilmeisje. In plaats van de huishoudschool af te maken wilde eigenzinnige Laura in haar eentje de wereld rondzeilen. Twee jaar nadat ze het ruime sop heeft gekozen hebben ze er bij Bureau Jeugdzorg nog nachtmerries van.

Ik heb trouwens nog een nieuw woord geleerd: Trol. In de social media hype die rond Joanna is ontstaan zag je naast de overwegend positieve adhesiebetuigingen ook zeer negatieve persoonlijke berichtjes. Ik las de suggestie dat deze laatste voor een deel van de hand zouden zijn van zogenaamde “trollen.” Trollen zijn mensen die in opdracht van of voor betaling door een of andere instantie – bijvoorbeeld de AIVD – de opinie trachten te beïnvloeden. Ofwel, de kudde in het gareel trachten te houden.

Joanna vs monarchieTrollen zijn van alle tijden en beperken zich zeker niet uitsluitend tot de digitale media. Met een beetje goede wil zou je de professionele lachers en applaudisanten in een tv-studiopubliek ook trollen kunnen noemen. De grote Amerikaanse broer van de AIVD recruteert al jaren trollen.
Bijvoorbeeld in de sloppenwijken van Bagdad, waar regelmatig zwervers voor een warme maaltijd worden geronseld om een kwartiertje leuzen te scanderen. Voor stemming verhogende requisieten zoals een strooien pop met snor, wasbenzine en lucifers draagt het locale chapter van de CIA zorg. Met de camera’s in de juiste stand wek je al gauw de indruk alsof er sprake is van een massale volksopstand in Irak. Of in Syrië, Libië, Iran, Venezuela, etc etc. Het houdt het westerse klapvee in het gareel.

Hoeveel koningsgezinde trollen denkt u dat er op 30 april a.s. nodig zijn om de inhuldiging van Willem-Alexander tot een sprookje te maken? Want zeg eens eerlijk, de monarchie, dat is toch niet meer van deze tijd. Het is 2013!!

Chris den Daas

8 gedachten over “Antimonarchiemeisje”

 1. De hele situatie doet me erg denken aan de film “Wag the Dog” waarin een dergelijke bliksemafleider wordt ingezet om een schandaal te verbloemen. Dit is in het echte leven aan de orde van de dag. “smoke and mirrors” daar is men goed in.
  Het echte verhaal, de onderliggende laag is vaak voor mensen te moeilijk, omdat het niet als hapklare brokken in SBS shownieuws wordt opgediend. Het is best lastig om er achter te komen wat nu echt waarheid is, maar een gezonde scepsis is een groot goed in deze tijd.

 2. Als Joanna jarig is geef ik een facebookfeest bij haar voor de deur. ME mede uitgenodigd. Namens alle ouwe dametjes die nou niet meer naar de Dam durven, met of zonder hun mooiste hoed.

 3. Het raakt me dat ze op een zwijgzame en vreedzame wijze gaat staan voor haar visie. Wat me verontrust is een politie die haar weg haalt. Dat lijkt me niet zo democratisch als wij ons voordoen in nederland.

 4. Van ander forum:

  Gijs of Jacob of Ezau. kan me niet schelen.

  Als jij nou met Joanna zorgt dat bij iedereen in Neederland deze flyer in de bus komt, komt alles helemaal in orde:

  Beste mensen,
  Jullie worden al 200 jaar belazerd, vernederd en uitgebuit door een illegale famile die zich de Oranjes noemen. IN feite is na WIllem van Oranje, die overigens een massamoordenaar was, het Koningshuis Oranje in1702 ophouden te bestaan. Juliana is een geadopteerd kind, aanzien door syphilis van Hendrik, WIlhelmina in 1908 niet meer zwanger kon worden na vijf miskramen.
  Bernard von Lippe Biesterfeld was zoals vele al bekend een Nazi indienst vanIG Farben en een landverrader (2 brieven aan Hitler), Claus …etc
  Dan Prins Friso , Mabel en Maxima dochter van Zorreguita, een oorlogsmisdadiger, althans meeloper etc etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc.

  Nou ja jullie weten genoeg en zijn gedreven en gemotiveerd genoeg om hier een pakkende tekst van te maken, die de ogen van de mensen voldoende zal openen, zodat jullie op 30 april massale steun kunt verwachten op de Dam.

  Wij kijken er reikhalzend naar uit.

  Goed Als Willem helemaal Niks de Laatste met zijn familie naar Argentinie zal zijn gevlucht op 1 mei, kunnen wij hier afrekenen met alle meelopers, medeplichtigen en verantwoordelijken!

  Met vriendelijk groet,
  K.
  Beantwoorden
  Krato zegt:
  7 februari 2013 om 22:33

  Na confiscatie van het vermogen en het schrappen van alle Oranje begrotings posten
  krijgt IEDER NEEderlander (die kan aantonen NEE te zeggen tegen de monarchie en geen meeloper is) ca 16 miljoen, direct zonder verwijlen 1100 Euro netto belasting vrij op zijn of haar rekening danwel cash uitgekeerd.

  NB de 1200 is een minimum schatting. Het zou even goed kunnen oplopen tot ca 2200 euro
  Beantwoorden

 5. Aan Leo: Nou nou, dat is op het slordig geschreven stuk na, duidelijke taal. Ik weet niet van welk forum dit afkomt en wie dit geschreven heeft, maar buiten dat wat beweert wordt, allemaal waar is of niet, komt de schrijver een beetje warrig op me over. Dat is jammer want hij (of zij) heeft zich kennelijk wel in de materie verdiept. Vraag me af of deze anonieme damnschreeuwer door heeft dat dit type, “volksmennerij” binnen de publieke opinie in NL.BV alleen maar afbraak doen aan de statements van mensen die met redelijke argumenten en toon kunnen communiceren waarom zij de monarchie graag afgeschaft zien worden. Onheilsprofeten die gelijk de hele bak stront over hun publiek heen kieperen, creëren al roepende al gauw hun eigen woestijn. Willen we de aandacht van het grote publiek om ze bewust te maken van de schokkende feiten: dan is sociale intelligentie je vriend.

  1. Lieve Joep! dank voor je bericht aan Philani, ik zal het dovgeeorn Leuk een bericht op mijn weblog..Ik hoop dat je toch nog de kans ziet om te komen de 25e, het is ook mede dankzij jou dat ik er zoveel vertrouwen in heb gekregen ! Ik visualiseer je in elk geval in het publiek ha ha.KusLoes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *