Spiritualiteit

Als ik op een willekeurige gezondheidsmarkt rondloop zie ik veel heel veel ondernemers die zich bezighouden met een of andere vorm van spiritualiteit. Maar waar ben je dan echt mee bezig ? Soms heb ik het idee dat mensen – ondernemers zoals u en ik – dergelijke begrippen maar klakkeloos van elkaar overnemen en zelf er niet over nadenken wat de eigenlijke betekenis is van het woord en wat de oorsprong eigenlijk was. En de vraag is groot, er zijn heel veel aanbieders van spiritualiteit ( de gal en gal van de toekomst) en heel veel vragers naar spiritualieen in woord en daad.

Maar als je zelf zegt je bewustzijn te willen verruimen in je denken, en je denkkaders dus breder maakt dan het enkele denkkader mag je wel weten waar het over gaat en wat de oorsprong is van een bepaalde betekenis.Verruiming van de Geest – dat betekent spiritualiteit – en de oorspronkelijke basis voor de verruiming van de Geest waren spiritualieen, ja dranken met een heel hoog alcoholpercentage.

Verruiming van de Geest, gebeurde niet voor niets eerst in de kerk en daarna in de herberg

Eerst met het woord en daarna met de daad. Overigens werd in de kerk ook brood en wijn gedeeld…Mensen die geen geld hadden dronken in onze samenleving in de middeleeuwen een gemengd drankje, water vermengd met spiritus en als je een echte geestesverruiming wilde hebben dronk men de spiritus puur hetgeen de oorsprong werd van de jenever gestookt in het nu vrijwel armste deel van Rotterdam, Schiedam geheten.

Kloosterorden die verruiming van de geest en verspreiding daarvan in hun doelstellingen hadden zagen al gauw in dat het water – wat niet zo fijn gereinigd werd als in onze tijd –en er waren toen geen waterfilters, reinigingsinstallaties .men dacht er toe ook nog niet aan om regenwater op te vangen en te filteren in de duinen..- deze kloosterorden gingen over op het brouwen van bier en het reinigen en zuiveren van water als basis voor het bier.Deze orden sloegen twee vliegen in een klap. Water werd in hun brouwerij gezuiverd en gebruikt als grondslag voor bier en het bier met een vrij hoog alcoholpercentage zorgde voor de broodnodige verruiming van de geest. De vooral armen kochten graag dit biertje en daarna werd het zeer populair onder de hele bevolking, het was gezuiverd water en er zat een lekkere alcoholpercentage in waarbij je weg kon dromen van de realiteit van alledag, waarna de kloosterorde diezelfde mensen weer wat brood gaven van de armenzorg zodat deze armen geld overhielden om bier te kopen en diezelfde mensen naar de kerkdiensten kwamen. Weet je trouwens dat bier gebrouwen wordt van graan ? En dat dit graan broodnodig is voor het bakken van brood ?

Was het wel een verruiming van de Geest ? Spiritus verdoofde. De geest werd niet verruimd maar verdoofd. Ja het eerste glaasje jenever maakte de mens wat opgewekter en welke mens wil zich niet opgewekt voelen ? Maar elk volgend glaasje maakte de mens niet meer opgewekt, maar verdoofd. Chirurgijns die vroeger nog geen zoals nu moderne anestetisten in dienst hadden, ze bestonden toen gewoonweg nog niet, gebruikten jenever en andere alcoholische dranken als verdovingsmiddel ( en ja soms ook als ontsmettingsmiddel maar dat is nog geen reden om je maag ermee vol te gieten ) Weet je ook dat alcoholische dranken worden gemaakt van oorspronkelijke vruchtensappen ? jawel goede vruchtensappen worden gegist en daarin wordt gist omgezet in alcohol..weg lekkere vruchtensap…maar ja alcohol wekt even op of verdoofd..

Spiritualiteit in de symbolische zin van het woord is dus in eerste instantie een opwekking en als je dat bereikt bij mensen, of je klanten van je spirituele praktijk, heb je al wat bereikt.

De tweede stap is dan: is de opwekking duurzaam ? je kunt niet te veel spiritualiteit geven, want dan raken je klanten verdoofd. En soms vraag ik me af of dat het niet is wat mensen willen, ze willen gewoon de realiteit van alledag, de armoede van geld en geest niet onder ogen zien, de pijn van het leven vergeten in een spirituele sessie. Dromen met de droomtherapeut, de jenever van de toekomst..gebrouwen uit graan wat broodnodig is en vruchtensappen die de vitamines leveren voor gezonde hersenen en bewustzijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *