Het grote loslaten 15 – Reis, kijk en luister

“Reizen door de wereld, door je hoofd , door woorden en muziek” zo luidde de subtitel van het feestje dat Bruno van den Elshout op 14 april jl. in de Coffee Company op de Haagse Korte Poten organiseerde.

Bruno van den Elshout

newhorizons_20120515_20h00Ik hoorde niet zo lang geleden voor het eerst van Bruno. Een fotograaf, die in 2012 op ieder uur vanaf dezelfde plek (bovenop het Atlantic Hotel in Kijkduin) de horizon heeft gefotografeerd. Het heeft geresulteerd in 8785 impressionistische horizonportretten, die te bewonderen zijn op http://www.2012-newhorizons.com/about.html en de mooiste daarvan ook in boekvorm.
En onlangs ging hij op herhaling door 24 uur op het strand langs de vloedlijn onafgebroken naar de horizon te turen. Een interessante meditatieve exercitie, waarover hij op 14 april heeft verhaald.
Ik vind beide projecten grensverleggend en inspirerend. En ze sluiten goed aan bij mijn thema van loslaten. Loslaten van de rest van de wereld en je focussen op slechts een (1) ding. “Mindfull” zou je het ook kunnen noemen.

 

Janne Willems
anouk-wachtend-om-over-te-steken-kijk-ik-naar-de-krokussen-in-de-middenberm-ik-laat-autos-voorbij-gaan.-Lentetoer-2013_03_23_47-423x300Op het Reis, Kijk en Luister-feestje kwamen er nog meer loslaters aan het woord. Zo vertelde Janne Willems van haar plannen om in haar eentje de wereld per trein rond te gaan reizen, waarbij ze medereizigers vraagt om aan een mooi moment te denken en dit in een tekening vast te leggen. Ze hoopt vanaf de startdatum, 6 juli 2013, enkele duizenden tekeningen te verzamelen. Overigens is Janne al enige tijd met hetzelfde bezig op het Nederlandse spoor. De grafische resultaten van de ontmoetingen die ze met haar dalurenkaart heeft gehad kun je vinden op www.plukjemomenten.nl

 

Laurens de Groot

Een voorbeeld van iemand die zijn hele hebben en houwen heeft achter gelaten om zijn passie te volgen is Laurens de Groot www.laurensdegroot.com. Zijn baan als milieurechercheur en zelfs zijn relatie heeft hij losgelaten om af te reizen naar Australiё om daar als vrijwilliger aan te monsteren op de walviscampagne van Sea Shepherd, een organisatie die zich inzet voor de preservatie van het l even in de oceanen. Een eufemisme voor “het met gevaar voor eigen leven interfereren van de walvisvangst en andere maritieme slachtpartijen.”
Laurens heeft verteld over de levensgevaarlijke charges in de ijskoude wateren rond Antartica, klopjachten op stropers in zuidelijk Afrika, televisie optredens in de wereldbekende talkshow van Larry King en zijn laatste activiteiten:het op de kaart zetten van zijn eigen stichting en het vermarketen van de verhuur van zogenaamde drones, onbemande vliegtuigjes, bijvoorbeeld om stropers op te sporen.
kleinGroot-Jacht-op-de-jagers-HR-190x300Ik vind het verhaal van Laurens in meerdere opzichten inspirerend. Ten eerste heeft hij gekozen voor zijn hart en heeft alle consequenties die dat met zich meebracht geaccepteerd. En tegenslagen (en die heeft hij gehad) hebben hem niet van zijn pad weerhouden. Ten tweede vind ik de zuiverheid van de intentie (“de wereld een betere plaats maken”) tot de verbeelding spreken. En tenslotte vind ik de manier waarop hij over zijn avonturen spreekt dermate gepassioneerd, dat hij ook als “motivational speaker “kan bijdragen aan een mooiere wereld. Laurens heeft zijn ervaringen vastgelegd in het boek ”Jacht op jagers”, een aanrader www.bruna.nl/boeken/jacht-op-de-jagers
Het is bijzonder om op een middag zo’n inspiratie te ontvangen. Inspiratie van jonge mensen – dertigers – die de moed hebben gehad om hun leven in eigen hand te nemen en zelf de condities te creёren waaronder zij willen leven. En daarbij vol in het leven staan met alle verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt.

Een gedachte over “Het grote loslaten 15 – Reis, kijk en luister”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *