Het grote loslaten 19 – Bloeddruk

bloeddruk1In mijn familie komt hoge bloeddruk veel voor. Al mijn tantes hadden het, mijn meeste neven en nichten hebben het, en mijn moeder heeft het. Sterker nog, mijn moeder is zo’n veertig jaar geleden twee maal opgenomen in het ziekenhuis omdat haar bloeddruk de spuigaten uitliep. Figuurlijk dan. Ik kan mij nog herinneren dat ik als 12-jarig jongetje bij de bakker om de hoek het op bestelling gebakken zoutloos brood voor mijn moeder moest afhalen. Kraak noch smaak zat eraan.

 

pillenBij mij is zes jaar geleden een te hoge bloeddruk geconstateerd. Toevallig. Tijdens de intake bij de sportschool bij mijn toenmalige opdrachtgever bleek de gemeten waarde dusdanig hoog, dat mij zonder doktersattest geen toegang tot de riante fitnessfaciliteiten kon worden verleend. De dokter op zijn beurt stuurde mij met spoed naar de cardioloog – mijn hart bleek prima te werken – en schreef mij van die pillen voor die dagelijks de slikreflex van circa 3 miljoen medelanders beproeven. Ik spek sindsdien de zakken van Big Pharma met een regelmatige afname van Metoprololsuccinaat, Amlodipine en Nifidipine.
hardlopenVanaf dat moment is er veel in mijn leven veranderd. Ik ben gestopt met werken in de zakelijke omgeving en daarmee ook met het dagelijks filerijden – beide scoren hoog op de stress Top 10. Ik mediteer regelmatig. Ik ben zo’n 15 kilo afgevallen en mijn menukaart moet het tegenwoordig stellen zonder suikers, gist en geraffineerde koolhydraten en vlees eet ik nog maar mondjesmaat. Mijn alcoholconsumptie is afgenomen tot een glas goede wijn per kwartaal. En ik heb ook mijn oude hobby, hardlopen, weer opgepakt en ik fiets iedere dag zeker 10 kilometer, en dikwijls zelfs meer. Bij tussentijdse metingen bleek mijn bloeddruk binnen de gangbare waardes te fluctueren: 140-90.
Dikwijls gebruiken mensen het excuus dat hypertensie genetisch bepaald is. Maar dat lijkt mij larie. Lifestyle, daar draait het om. Door je leven anders in te richten, gezond te leven, kun je deze kwaal verhelpen. Ik moet er overigens bij vertellen dat ik de te hoge bloeddruk geen dag in mijn leven als “kwaal” heb ervaren. Nooit was ik duizelig, had ik hoofdpijn of vertoonde ik enig ander symptoom. Als mijn bloeddruk nooit zou zijn gemeten had ik waarschijnlijk nooit geweten dat ik eraan “leed”.
pillen2Door mijn nieuwe lifestyle zal mijn bloeddruk zeker gedaald zijn. Ik ben daarom met mijn medicatie gestopt. Die begon ik toch steeds meer als vergif te beschouwen die mijn lichaam slechts verzuurt. En volgens mij maakt het niet eens echt een verschil of ik de pillen nu wel of niet zou slikken. Ik ben geleidelijk gestopt. Sinds februari dit jaar heb ik mijn dosering, die al niet zo hoog was, gehalveerd. En per begin april ben ik er helemaal mee gestopt. Zonder doktersadvies. Ik heb een paar dagen geleden mijn bloeddruk weer eens gemeten. Zo maar, uit nieuwsgierigheid. En wat denkt u? Net zo hoog als zes jaar geleden!!!
Kunt u zich voorstellen dat ik teleurgesteld was? Kunt u zich voorstellen dat ik zelfs boos was? Boos op mijn eigen lijf. Dat het mij zo heeft bedrogen. Ja, ik was gefrustreerd: “Zie je wel, het maakt niet uit wat ik doe, het blijft toch altijd hetzelfde. Ik kan net zo goed weer beginnen te zuipen. Mensen die zich een longemfyseem roken hebben een nog lagere bloeddruk dan ik.”
Even later bedacht ik mij dat mijn reactie misschien wel een beetje overtrokken was. Ik heb immers geen enkel fysiek ongemak. Er is slechts sprake van een waarde die ik op een schermpje heb afgelezen en waarvan ik heb vernomen dat deze buiten de norm zou zijn. En daarnaast, mijn moeder “lijdt” al meer dan veertig jaar aan een te hoge bloeddruk, en ze is inmiddels 82 jaar en kerngezond.
Misschien moet ik in plaats van boos te zijn eigenlijk wat liever zijn voor mijzelf en voor mijn lichaam. Misschien moet ik mijn aderwanden maar eens extra bedanken voor het weerstaan van die “extra” druk. En mijn hart voor het rondpompen van het rode goedje. Misschien moet ik maar eens accepteren dat alles is zoals het is omdat het zo bedoeld is. En daar dankbaar voor zijn.
Die pillen ga ik trouwens nooit meer slikken.

2 gedachten over “Het grote loslaten 19 – Bloeddruk”

  1. Dit is het nieuwe onderzoek om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verhelpen : mindfullness Die valt tegenwoordig ook in deze categorie van het stress en bloeddruk verminderen!
    Men is op zoek naar medicijnen en vergeet deze basis instructies die ook een grote hulp zijn hierbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *