Inmiddels heeft ook de Tros de bijenmoordenaars op de Radar.

Onlangs zond  Tros Radar een  helder interview met Jeroen van der Sluijs uit over helaas schokkende feiten achter de massale bijensterfte! Een

Jeroen van der Sluijs
Jeroen van der Sluijs

serieus milieu delict, en bedreiging voor het algemeen welzijn, en dat is een understatement eigenlijk. Op de politieke partij ” MenS”  na, die dit als belangrijk punt had opgenomen in hun verkiezingsprogramma is hier vanuit de politiek vooralsnog weinig tot geen aandacht voor… Neem ook eens een kijkje op  www.reddebijen.nl

Voor het totale interview en onderzoek naar gezondheidsclaims is hieronder de uitzending van 22 april 2013 te bekijken:

 http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/22-04-2013//itemized/1/

Teken hier de petitie die is gericht aan het Ministerie van Landbouw om de daders achter de bijensterfte een halt toe te roepen.

https://secure.avaaz.org/nl/bye_bye_bee_killers_dutch/?fp

Pesticiden kunnen de oorzaak zijn van de dramatische sterfte onder bijen en hommels. Dat bevestigen twee onderzoeken in vakblad Science vandaag. Boosdoeners zijn insecticiden die in talrijke landen worden gebruikt. Franse wetenschappers ontdekten dat bijen verdwalen door het middel thiamethoxam. De diertjes vinden de weg terug naar hun volk niet meer.

bijen bedreigdVan de dieren die in contact kwamen met het insecticide stierven er twee à driemaal zo veel als de andere, zonder contact met gif. Het nationale instituut voor landbouwonderzoek in Avignon had daartoe kleine zendertjes aangebracht op de bijen.

Een Schots team merkte dat de hommels bijna uitgeroeid waren na een behandeling met insecticiden. Dave Goulson van de Schotse universiteit in Stirling had hommelvolken behandeld met het middel imidacloprid. Na 6 weken bleek dat ze 85 procent minder koninginnen hadden voortgebracht dan een andere volkeren.

Verdwenen
Het aantal koninginnen bepaalt het aantal nieuwe nesten in de komende winter. ‘Enkele hommelsoorten zijn enorm verminderd. Bijvoorbeeld in Noord-Amerika zijn veel soorten min of meer van het continent verdwenen’, schrijft Goulson. In Groot-Brittannië zijn al drie soorten verdwenen.bayer bijen killer

De bijen en hommels kampen ook met andere problemen. De agressieve varroamijt bijt zich aan de insecten vast met dramatische gevolgen. Door de milde temperaturen van het voorbije jaar waren de mijten erg lang actief en versterkten zij de bijensterfte.

In Duitsland zijn afgelopen winter circa 300.000 bijenvolken gestorven. Dat heeft veel gevolgen voor de landbouw, waar de bijen nodig zijn voor het bestuiven van gewassen.

 Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *