Van Apathie naar Kracht

Onlangs hoorde ik iemand zeggen: ‘Accepteer deze situatie nou maar gewoon.’ Dat is gemakkelijk gezegd als buitenstaander. En hoe doe je dat dan precies? Net als ‘loslaten’ en ‘verwerken’ oogt acceptatie als een actief werk-woord. Gek genoeg wordt acceptatie meer gezien als een passieve vorm van berusting en apathie. Het voelt voor velen eerder als ‘niets doen’ dan ‘iets doen’. Hierdoor heeft het in mijn beleving onterecht een negatieve ondertoon.

Apathieacceptation
‘Het lijkt mij het beste je neer te leggen bij de situatie. Accepteer het nou maar.’ Zo’n opmerking oogt als een vorm van berusting. Alsof de situatie als uitzichtloos wordt ervaren. Apathie zet je als het ware ‘vast’. Daar gaat natuurlijk weinig kracht van uit, terwijl acceptatie veel positiefs in zich draagt. Acceptatie kenmerkt zich juist door perspectief te hebben. Een veel breder perspectief zelfs. Vanuit acceptatie maak je een situatie zin-vol in plaats van zin-loos. Het betekenis geven maakt de acceptatie mogelijk. De situatie dient daardoor een hoger doel. Zelfs als dat hogere doel je in het hier en nu niet duidelijk is, kun je altijd iets leren van dat wat je moet accepteren. Bijvoorbeeld door na te gaan hoe je in die situatie verzeilt bent geraakt.


Ezels en stenen
Wat je ervaart vormt je. Daardoor neem je ervaringen mee naar de toekomst. Wat je ‘overkomen’ is kun je dan ook beter bekijken vanuit een veel breder kader; het leven zelf. Wat voegt het toe om je zin-loos als een slachtoffer neer te leggen bij de situatie? Vanuit acceptatie kun je alles wat je ‘overkomt’ als zin-vol zien. Een wezenlijk andere wijze van in het leven staan…

Waarden
Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de waarden die jij belangrijk vindt. In deze waarden kun je namelijk aanknopingspunten vinden voor het geven van een betekenis. Deze maken het verschil om zinloze, vervelende en onontkoombare situaties tot een zinvolle betekenis te kunnen transformeren. Een positieve innerlijke waarde kunnen toekennen aan een dergelijke situatie maakt namelijk de aanvaarding mogelijk.

Kracht
Vergeet niet dat wat je ook doet effect heeft op je omgeving. De onontkoombare situatie waar jij (mogelijk alleen) voor staat heeft ook betekenis voor anderen. Ze kunnen leren van wat jou ‘overkomen’ is. Ze kunnen ook leren van de wijze waarop jij er mee omgaat. Je bent hoe dan ook een voorbeeld voor anderen, ongeacht hoe jij er mee omgaat. De kracht die jij haalt uit jouw acceptatie kan anderen ook kracht geven. Dat maakt het op zich al betekenis-vol. Sta eens bewust wat langer stil bij wat je meemaakt. Ik zeg: ‘weg met berusting en apathie’. Accepteer dat je leven zin-vol is en betekenis-vol kan zijn… ;-)

Ik ben benieuwd hoe jij tot acceptatie komt. Heb je tips voor andere lezers? Ik nodig je uit het hieronder met mij en anderen te delen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *