Melangolie, manische depressie en zelfbewustzijn in E.Q.

peacewithin
Vrouwen die depressief en melancholisch zijn zijn dankbare subjecten van de commercie, datingbureau’s ,mannen die daarvan gebruik maken, relatietherapeuten,mediators, psychologen en conditiecentra. Ik zal zo een beetje uitleggen hoe dat zit en wat de aanleiding is van deze blog. Ah denken mensen die mij kennen, hij heeft weer een relatie avontuur beleefd – en ja dat is helemaal waar – en moet dat in zijn blog en boek beschrijven.Maar dat is echt niet de enige reden want al mijn ervaringen die ik beschrijf en omzet in een blog kunnen andere mensen weer van dienst zijn. Zo egoistisch ben ik nou ook weer niet dat ik alleen maar schrijf om me zelf te helpen. Waar gaat het om? het gaat nu niet eens een keer om dames waarvan het gevoel op slot zit en geen enkele zelfbewustzijn hebben over het nut van emotionele intelligentie maar om de andere kant van dezelfde medaille, namelijk vrouwen waarvan de emoties deze dames in gijzeling houden waarbij ze zelf emotioneel stuurloos zijn. Heb je daar wel eens aan gedacht ? Deze emotionele stuurloosheid komt voort uit melancholie en zwaarmoedigheid. Ik zal straks ook uitleggen wat de beste strategie is voor een man die de kans loopt dergelijke zwaarmoedige vrouwen tegen het lijf te lopen voornamelijk ook omdat 30% van de vrouwen kampen met melancholie.
angst
Wat is een melancholie of een depressie ?
Veel mensen kunnen blijven hangen in verdriet om verlies van het oude bijvoorbeeld een oude relatie of overleden man, terwijl dit blokkeert in datgene wat je eigenlijk wil, iets nieuws.Verdriet is geen fijne stemming. De stemming van zwaarmoedigheid is aan te ontsnappen, maar melancholie, en muziek die dat kan opwekken (!) denk hierbij aan Old Ideas van Leonard Cohen of andere songs van hem die zwaar melancholisch zijn, heeft ook voordelen. De voordelen daarvan zijn:
– het blokkeert intresse in afleiding en pleziertjes
– het fixeert de aandacht wat op je kwijt bent bijvoorbeeld het verlies van een partner door overlijden.
– het ondermijnt de energie voor nieuwe ondernemingen zoals het aangaan van een nieuwe relatie of baan.
Verdriet dwingt je terug te trekken uit het drukke bestaan, het schakelt je uit, om te rouwen om verlies. Dit verdriet zet je stil bij het verlies, het houdt je in de gewoonte van vroeger. Het houdt het oude vast. En de meesten willen inderdaad liever het oude wat verloren is vasthouden dan loslaten..
Ik had een leuke echt leuke loge en twee leuke dagen.
Deze loge laten we haar geen naam geven..bleek nog in een rouwperiode van veertien jaar geleden te zitten en volgens mijn eigen coach en psychotherapeut bleek dat – geheel tegen mijn eigen denken in – helemaal mogelijk te zijn. Ja, ik maakte ook een denkfout.Dag twee was ze de halve dag aan het huilen ondanks de afleiding die we haar hebben proberen te bezorgen, en bij het afscheid bij de auto zei ze uit het niets: je moet me maar vergeten,
ik ben nog met het overlijden van mijn man bezig veertien jaar geleden. Ze bleek in een depressie te zitten..
Hoewel rouw nuttig is is depressie dat niet.Depressie gaat gepaard met een gevoel van overbodigheid, de ander niet tot last willen zijn,
je terugtrekken en nieuwe kansen toch maar geen kans geven.
Er zijn ook fysieke effecten:
– slapeloosheid
– lusteloosheid
– kwetsbaarheid
– verlies van plezier
Slapeloosheid kwam bij haar altijd voor, er was geen nacht dat ze niet kon slapen of niet goed kon inslapen. Soms wordt dat een slechte slaapplek verweten, maar het blijkt voornamelijk in zichzelf te zitten ook op een goede slaapplek sliep ze slecht. Al jaren…
Doe er dan wat aan zou je weer denken..maar..
Bij depressie bij voorbeeld in het verdriet van het verlies van een relatie door overlijden van een partner veertien jaar geleden is de tijd blijven stilstaan op veertien jaar geleden.
Sociale activiteiten , iets doen met vrienden of familie is een goede remedie tegen depressie. Als je je afzondert geeft dat nog meer een gevoel van eenzaamheid en verlatenheid.
De aandacht van de somberheid kan worden afgeleid maar als iemand van de gelegenheid gebruik maakt om verder te piekeren houdt de stemming alleen maar aan.
Je voelt je gedeprimeerd en vraagt je je af of je vanavond weer slecht zal inslapen en slapen. Passief rondwentelen in somberheid maakt de situatie alleen maar erger.
Bang zijn dat je partner je laat vallen omdat je verdriet hebt of omdat je gedeprimeerd bent maakt het nog erger, en mensen afwijzen
omdat je bang bent dat zij jou anders af zullen wijzen ( ik denk dat zij denken ..) maakt de situatie rampzalig. Dat schiet niet op..
Vrouwen hebben veel meer dan mannen de neiging tot piekeren als ze gedeprimeerd zijn, in het boek mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus wordt dat iets anders uitgelegd, maar eigenlijk gaat daar dat hele boek over..
Twee strategieen zijn effectief:
1. Leren aanvechten van de gedachten die de kern vormen van het melancholisch getob. Een cognitieve therapeut kan daarbij behulpzaam zijn
2. Bedenken van positieve strategieen. Doelbewust tijd uitrekken voor pleziertjes en afleiding.
3. Conditietraining is een goede tactiek om een depressie of slechte stemming af te schudden.
Het hebben van een lekkere huilbui is een misleidend idee en een grote denkfout. Tranen kunnen het getob stimuleren wat de ellende alleen maar kan voortduren.
Gunstige uitwerkingen op een depressie zijn:
– lichaamsbeweging
– conditietraining die het lichaam in een staat van hogere prikkeling brengt.
– ontspanningstechnieken
Een keertje een avontuur beleven behoort bij deze melancholieke dames tot de strategieen en tactieken om zichzelf uit een depressieve stemming te halen en daar kan jij als man de dupe van worden een stevige vrijpartij om haar depressie te ontlopen werd daar een onderdeel van. Ja hoor ik vond dat leuk, heel leuk. Het gebeurde in een romantische bui, op een bruggetje in het dorp waar we stonden te wachten op een lichtjesoptocht en de fanfare van het dorp…
ik heb eigenlijk nog nooit zo lekker gezoend.Na verwijzing naar een psycholoog is betreffende dan ook in therapie gegaan, maar de relatie waarin haar rouwproces ook bespreekbaar was is verbroken. Dan voel je je als man wel gebruikt hoor..

Jezelf opvrolijken met traktaties en zinnelijke genoegens ( warm bad nemen, lekkere hapjes eten, muziek luisteren en vrijen) zijn de remedies waarvan deze dames zich bedienen en je ziet onder welke stemming jij daar het onderdeel van zou kunnen zijn.
Een van de meest effectieve remedies voor een depressie is de dingen relativeren, in een ander licht zien, positief herkaderen wat uiteindelijk een positievere genezende werking van het verdriet geeft waardoor nieuwe relaties een echte kans krijgen.
Dames die er echt vanaf willen komen waardoor ze beter volwassen in staat zijn om een duurzame relatie aan te gaan moeten goed kunnen relativeren, een cognitieve pschotherapie volgen om hun denken te herkaderen, hun emotionele intelligentie gaan aanscherpen, en emoties leren beheersen zodat de emoties niet met hen aan de haal gaat waardoor ook mogelijk steeds verkeerde besluiten worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *