Storm in een glas water?

Bart Staes
Bart Staes

De afgelopen dagen doken in verschillende Europese landen berichten op dat “de Europese Commissie land- en tuinbouwers in de toekomst wil verplichten standaard zaadgoed te gebruiken,” dat dit ten koste zou gaan van “zeldzame en oude variëteiten“, dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden. Tot slot zouden “hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken“. Dit alom verspreide nieuws werd gebaseerd op slechts één artikel in de Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Goed nieuws voor de mensen die vreesden voor hun moestuintjes na deze alarmerende berichten : de Europese Commissie zal zich niet gaan bemoeien met kleinschalige land- en tuinbouw en ook ruilhandel van zaden zal niet worden bestraft. Dat zegt de Vlaamse Europarlementarier Bart Staes, van de Europese Groenen.

“Dit soort van voornemens van de Europese Commissie zouden ronduit absurd zijn en zouden onder geen enkel beding goedgekeurd kunnen worden. Volgens een draft versie die ik heb gezien kloppen bovenstaande beweringen niet. Dat betekent niet dat alles koek en ei is. De Europese groenen gebruikten achter de schermen hun invloed om het voorstel bij te sturen. In de link hieronder, het persbericht dat melding maakt over de beslissing die de Europese Commissie  in de week van 6 mei nemen zal i.v.m. het zadenvoorstel officieel bij het Parlement en de Raad van Ministers indienen.

http://soulvability.nl/voorstel-europese-zadenverordening-niet-goed-voor-biodivesrsiteit-en-soevereine-voedselproductie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *