Cultuurvisie: Chapeau voor het bureau

klant zuurpruim
Roy in zijn briljante rol als “zuurpruim

Mijn column van maandag in het AD Rivierenland. Betrokken ambtenaren waren not amused. Wethouder wil binnenkort praten. Voor de rest positieve reacties. Ik moet wel opletten dat ik geen zure zeur ga worden over de Gorcumse politiek, dus binnenkort ga ik maar weer eens schrijven over afgeluisterde terrasgesprekken, verbroken relaties, nieuwe liefdes en ander leed. Maar iemand moet toch dat gemeentebeleid aan de kaak stellen? Enfin, lees zelf maar.

 

Cultuurvisie: chapeau voor het bureau!

Een gemiddelde hbo-student is in twee weken van onderzoek en analyse in staat om over welk onderwerp dan ook een visie te formuleren. Ze flitsen over het internet, interviewen deskundigen, doen veld- en trendonderzoek en na tien werkdagen presenteren ze een goed onderbouwde visie. Goed, er is dan nog wat op aan te merken, maar ze corrigeren snel. Kosten: NUL euro! Zo gaat dat echter niet in Gorinchem. Studenten met professionele docenten inzetten is niet stoer. Eh, in het eigen culturele veld zoeken naar deskundigen of visionairs kan niet, want die zijn bevooroordeeld. Dus op zoek naar een extern bureau! Die hebben geen belangen. Nou ja, behalve dan die van de eigen portemonnee, want chapeau voor het bureau. Ongetwijfeld hebben zij een

Aankondiging voor een aftreden?
Motie van onbekwaamheid?

briljant ingewikkeld verhaal opgehangen over draagkracht creëren in het culturele veld, inspiratiebijeenkomsten, gemeente logointerviews met stakeholders, het zoeken naar het DNA van de stad en andere blabla. Ja ja, uurtjes factuurtjes. Kortom, ze hebben zich zeer professioneel verkocht en degene die ze heeft aangenomen is er ingetuind. Vooruit, aan de slakkenslag dan maar. Bijna twee jaar doen ze erover. Kost een paar centen maar dan heb je ook niks. Veertig ruggen heeft deze visie shit ons gekost, plus de ambtenaren salarissen. Ondertussen werd visieloos Toon geliquideerd. Het resultaat? “Terug naar de tekentafel,” brieste de gemeenteraad de notitie naar de prullenmand. Te moeilijk. Nietszeggend. Nu wil de Raad op één A4-tje de cultuurvisie op papier hebben. In ‘klip en klare Jip & Janneke taal’. Makkelijk en alleszeggend. Krijg nou wat? Dan moet de Raad straks niet gaan zeuren dat het wel erg veel geld is voor een velletje visie. Ik voorspel u: over een maand ligt er een visie op tafel. Ra ra, hoe kan dat dan ineens zo snel? Ho, maar dan zijn we er nog niet! We hebben dan alleen een A4-tje gebakken lucht. Daarna gaat het echte werk beginnen: de realisatie en uitwerking. Omdat geen ambtenaar dat kan en geen betrokkene dat mag wordt er wederom…jawel, een extern bureau ingehuurd. Die gaat het proces ‘begeleiden’. Wederom heel veel uren nutteloze dure facturen. Wie verlost ons?

Begrotingsraad 2011bel hamel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *