Monsanto wint patentverschil met sojaboer.

logo monsantoHoewel het Amerikaans Hooggerechtshof eerder huiverig staat tegenover twijfelachtige patenten, heeft het nu de agroscheikundige gigant Monsanto gelijk gegeven in een geschil met een sojaboer uit Indiana omtrent het gebruik van genetisch gewijzigde sojazaden. De zaak zal nazinderen doorheen de biotechnologische industrie, voorspelt de gezaghebbende krant USA Today.

Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan oordeelde unaniem dat de 75-jarige Vernon Hugh Bowman uit Indiana het patent van Monsanto op genetisch gewijzigde sojabonen had geschonden door er te herplanten en te oogsten. De landbouwer had dit gedaan omdat ze resistent zijn tegen de onkruidverdelger Roundup, eveneens door Monsanto geproduceerd.Contract
Bowman had evenwel een contract getekend dat hem verbood de zaden na de oogst te behouden en opnieuw te gebruiken. Dit contract moest mogelijk maken dat hij elk jaar opnieuw genetisch gewijzigde sojazaden zou kopen. De landbouwer voerde voor justitie onder meer aan dat hij met zijn bescheiden activiteiten nooit het monopolie van Monsanto kon doen wankelen.

Consument verliezer
Net zoals de lagere rechtbanken stelde het Hooggerechtshof echter Monsanto in het gelijk. Het bedrijf heeft miljoenen dollars geïnvesteerd in het perfectioneren van sojabonen tegen Roundup, maar zag vanwege Bowman geen enkele tegemoetkoming voor zijn jaarlijkse productie en verkoop van Roundup-resistente zaden, luidde het. Volgens USA Today is dé verliezer van deze uitspraak de consument, die hoge prijzen moet betalen.

bron:  www.hnl.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *