Het grote loslaten 32 – Hoocha

Hoocha betekent “zware”energie. Wij zouden het “negatieve” energie noemen. De energie die aan de basis ligt van ziektes, angsten en conflicten. Het is de energie waar wij dagelijks aan bloot worden gesteld in ons drukke leven vol stress en verplichtingen.

De q’eros, de nazaten van de Inca-beschaving, beschikken over methoden om je te kunnen schonen van deze “hoocha”. Onlangs heb ik een workshop “hoocha” cleaning gevolgd van de q’ero paco’s Don Alejandro en Dona Santusa.

 
In het kort komt het erop neer dat je met behulp van water, aarde, lucht en vuur de hoocha kunt opschonen door het in feite “terug” te geven aan deze elementen. Ik realiseer mij dat ik enkele jaren geleden ook een soortgelijke schoningsmethode van Maya Elder Rufino heb geleerd, waarin ik God vraag om mijn angsten aan de wind toe te vertrouwen. Jarenlang ben ik iedere dag met deze ceremonie begonnen.

 

Stenen

 

Na wat uitleg over de verschillende niveaus waarop deze energie kan zijn opgeslagen krijgen we een tweetal stenen, die kunnen helpen bij het schonen van de energievelden. Het zijn vulkanische stenen, die een paar weken eerder zijn verzameld op Gran Canaria en in diverse ceremonieёn zijn “wakker gemaakt”.

hoocha stones
Ik moet bekennen dat ik mij niet comfortabel voel bij het bezit van stenen, of laat ik het wat breder zeggen, objecten, die een bepaalde lading hebben, waarvan ik niet goed weet hoe ik er mee om moet gaan. Hoe moet je ze verzorgen? En welke consequenties heeft het als je ze niet goed verzorgt? En als je er ooit eens van af wilt, of als je ze kwijt raakt? Kan dat zo maar? Of moet je er een ceremonie voor uitvoeren? En hoe moet dat dan? Aan de andere kant besef ik ook dat het een bijzonder geschenk is, waar heel veel zorg aan is besteed. Ik besluit mijn twijfels te delen in de groep.

 

 

Schoning

 
Een pasklaar antwoord krijg ik uiteraard niet. Maar als even later Don Alejandro een hoocha cleaning wil demonstreren vraagt hij of ik er voor voel om het te ondergaan. Net als de stenen, kan ik dit onmogelijk weigeren. Presenteert het universum mij wel degelijk een pasklaar antwoord, in de vorm van een hoocha cleaning?

 
Ik lig op de grond als Don Alejandro met behulp van de stenen mijn energie op drie niveaus reinigt. Af en toe lijkt het alsof de energie letterlijk uit mij wordt getrokken. Uit mijn handen, uit mijn voeten. De tijd lijkt te zijn opgelost, maar ik schat dat de cleaning zo’n tien minuten duurt.

 
Op de vraag nadien of ik iets voel, antwoord ik enigszins ontwijkend. Ik kan mijn gevoel niet echt onder woorden brengen, behalve dat ik ontzettend moe ben en wellicht een beetje licht in mijn hoofd. “Ik denk dat ik het nog moet integreren, vraag het me aan het einde van de dag nog maar eens.”

 
Het einde van de dag komt en ik ben vooral erg moe. Ik val haast in slaap. Ben ik de cleaning aan het integreren? Ik raak in gesprek met een van de deelnemers. Zoals bijna alle deelnemers bewandelt hij het Inca-pad al wat langer. “Zo’n hoocha cleaning is mooi, je raakt echt leeg. Het is vervolgens zaak om die leegte zoveel mogelijk op te vullen met sami, hoog frequente energie.” Dat klinkt logisch. Een inkoppertje. Zou je zeggen.

 
Maar voor mij is dat inkoppertje de trigger. Het zijn precies deze woorden die ik kennelijk nodig heb om de gebeurtenissen van deze dag te integreren. Het is op dat moment dat mijn bewustzijn weer een klein sprongetje heeft gemaakt. Ik besluit de dag mindful te besluiten. En in de natuur.

 

Integratie

 

 

de pauwIk rijd langzaam weg uit Voorschoten. Ik heb besloten om bij het oude gemeentehuis van Wassenaar, De Pauw, te stoppen en een wandelingetje te maken. Ik probeer de mooie indrukken van die plek in mij op te nemen. Mooie grote oude bomen (ik moet er een omarmen), een kabbelende vijver vol leven en het gekwetter en getjilp dat je in een vers beregend bos in de meimaand mag verwachten.

 
B&C-249Ik sluip het bordes op en probeer de verre resonantie te ontwaren van de energie die Bianca en ik daar hebben achter gelaten op 16 juni 2007. Ook toen, op onze huwelijksdag had het licht geregend. Ik word gevuld met sami. Het is alsof iedere indruk extra binnenkomt. De blaadjes aan de bomen lijken groener, de vogeltjes klinken luider en het water druppelt helderder.

 
Ik besluit de avond aan de kustlijn door te brengen, samen met Bianca. En de volgende ochtend ben ik voor dag en dauw op mijn meditatieplek in de duinen te vinden, tussen de vogels, vosjes en konijnen. Bewuster omgaan met energieёn. Dat is wat ik van de workshop heb meegekregen.

 

Bewust

 

Ik had de laatste tijd al van veel “zware” energie afstand genomen. Intuïtief. Het grote loslaten!! Ik heb bijvoorbeeld mijn bedrijven uitgeschreven en mijn huis verkocht. Maar ook in minder ingrijpende zaken had ik al nieuwe keuzes gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld afscheid genomen van verschillende internet-fora, waar naar mijn idee geen goede energie stroomt. En ook de tv staat nog maar zelden aan. Maar nu voelt het weer anders. Ik wil de energie die ik wil binnenlaten nog bewuster en zorgvuldiger op- en uitzoeken. En ervaren hoe het voelt.

 

Natuurlijk kun je niet alle negativiteit om je heen uitbannen. Wat je wel kunt doen is hier bewust mee omgaan. Het langs je heen laten glijden en je er niet door laten meeslepen. En als dit dan toch eens gebeurt kun je jezelf schonen. En jezelf vullen met sami, met schone “lichte” energie. Bijvoorbeeld door in de natuur te wandelen of naar mooie muziek te luisteren. Het is eigenlijk zo eenvoudig.

3 gedachten over “Het grote loslaten 32 – Hoocha”

 1. Dag Chris,

  Fijn om je stukje te lezen. Weet jij misschien hoe of waar ik aan 2 Hoocha stenen (een mannelijke en vrouwelijke) kan komen?

  Hartelijke groet,
  Dorine

  1. Hoi Dorine,

   Hoocha stenen krijg je in de regel van een paco, een Quero-sjamaan. De mijne zijn door de twee paco’s die de workshop hebben gegeven geladen. Op terrasacra.net tref je de Nederlandse contacten van hen aan (Alice en Peter). Hou hun website in de gaten om de kijken wanneer de paco’s weer in Europa zijn of stuur hen een berichtje. Je kunt ook met mij (en hen) linken op Facebook om op de hoogte te blijven.

   Love&Light

   Chris

   1. Hoi Chris,

    Dank je voor je snelle reactie en advies. Ik heb je een Facebook vriendschapsverzoek gestuurd (Dorinerosemarijn v R) en ook Peter en Alice/ Terra Sacra een Facebook berichtje gestuurd (en geliked). Op hun website las ik dat Don Alejandro in november-december 2013 weer in Nederland is. Ik hoop hem te mogen ontmoeten.

    Nogmaals heel veel dank!

    Hartelijke groet,
    Dorine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *