Gerechterlijke doorbraak in de woningmarkt

huis op je rugEconomische crisis maakt dat de huidige situatie voor velen op zijn zachtst gezegd ‘uitdagend’ is. Krimpende economie maakt dat huizenprijzen dalen waardoor vele huizen nu onder water staan. Als dan je gewoon je hypotheek betaald is er weinig aan de hand maar voor mensen die door omstandigheden op achterstand geraken is het een netelige zaak.
De banken moeten geld verdienen en verkopen schulden door aan derden die er fikse boetes op zetten en al snel dreigen met openbare verkoop met prijzen ver onder de ooit vastgestelde koopprijs. Zo kun je van een relatief kleine achterstand ineens met een tonnenhoge schuld zitten. Niemand die wat kan doen. Hulpverleners zeggen, oh wat erg en daar blijft het dan bij. Fijne “hulp”

Maar, er is hoop! Op 13 mei 2013 sprak de rechtbank in Amsterdam het volgende vonnis uit:

“In kort geding vorderen eisers de openbare veiling van de woning met garage van eisers te verbieden. De voorzieningenrechter heeft het verzoek van eisers toegewezen. Volgens de voorzieningenrechter maakt de bank onder de gegeven omstandigheden misbruik van recht door thans tot openbare verkoop van de onroerende zaak over te gaan. De voorzieningenrechter heeft bij dit oordeel betrokken dat in deze tijd, waarin het economisch gezien niet goed gaat met Nederland en veel huizen, zoals ook het onderhavige, “onder water staan”, dat wil zeggen de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis, van een bank meer coulance mag worden verwacht dan in economisch goede tijden. Dit betekent dat een bank tot het uiterste dient te gaan voor zij het middel van een openbare veiling kiest en dat als het in redelijkheid nog mogelijk lijkt dat door middel van een regeling een grote restschuld kan worden voorkomen, daarvoor moet worden gekozen.”

Gelukkig geeft de rechtspraak in deze het gevoel van recht grote waarde!

Voor iedereen die te maken heeft met een vergelijkbare situatie: Blijf in gesprek met je bank!! Laat iedere keer als je te laat of niet kunt betalen ditGroenink liar weten aan je bank en maak afspraken.

Het is natuurlijk ook niet meer dan redelijk dat in een overeenkomst, waarvan de externe omstandigheden veranderen beide partijen een beetje water bij de wijn doen! Dus als de economische omstandigheden drastisch veranderen is ook de bank mede verantwoordelijk voor het binnen de perken houden van de schuld. Alle huiseigenaren zullen het met me eens zijn… nu de banken nog!

De economie is van ons allemaal, dan moeten we daar samen ook de gelegenheid voor krijgen om eruit te komen! Hoera voor de voorzieningsrechter.

Diana van Bergen

Een gedachte over “Gerechterlijke doorbraak in de woningmarkt”

  1. Diana , dit is inderdaad een goede uitspraak van de kort geding rechter en zal in bodemprocedure zeker stand houden. Misbruik van recht is een argument dat gebruikt kan worden in elke situatie waarin de clienten van de bank in ieder geval wel in gesprek zijn met de bank.Dit argument was in een kort geding danook ter sprake gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *