Gina Rinehart roept op tot sterilisatie van de armen

Gina RineheartVolgens verscheidene bronnen op internet zou Gina Rinehart een videoboodschap hebben geplaatst, die in korte tijd zodanige ophef had veroorzaakt, dat deze voordat het viraal kon worden, weer van you tube zou zijn af gehaald. Wat er van waar is, is moeilijk te achterhalen hierdoor. Hoewel het verslag van de inhoud van haar statement karakterestiek genoemd zou kunnen worden voor de toch al spraakmakende multi-miljardair, is het anderszijds de overtreffende trap van haar toch al omstreden uitspraken. Deze verklaring zou zó “over the top zijn” dat je vraagtekens erbij kunt plaatsen of iemand ondanks duidelijke vervreemding van onze dagelijkse werkelijkheid, wel op deze wijze karaktermoord op zichzelf toe zou passen.  In dat geval valt de appel niet ver van de boom, aangezien in Australië door ingewijden ruim daarvoor al is bevestigd dat de vader van de erfgename destijds al zulke ideeën had voor de Aboriginals. Welke hij beschouwde als een ondeugdelijke ondersoort.  In dit licht vonden we dat we hier aandacht aan moesten besteden, met als belangrijke slag om de arm, dat dit net zo goed een broodje aap zou kunnen zijn.

28 mei 2013

De nogal conversatieve billionaire Gina Rinehart heeft vandaag, 29 mei 2013 een oproep geplaatst voor het steriliseren van arme mensen. Volgens haar is dit de enige manier om armoede te voorkomen; de onderklasse zou zich niet meer moeten voortplanten.

In een video die ze geupload heeft naar haar officiele YouTube account vertelde de Australische erfgename van een mijnen coöperatie dat inkomensongelijkheid veroorzaakt wordt door verschil in intelligentie en “eugenetica” is hierop het enige antwoord.
“Ons land heeft te maken met een ernstige economische crisis door de combinatie van een sterke Australische dollar en dalende grondstoffenprijzen, en die ondermijnen onze mogelijkheid om mee te doen in de wereldhandel” legt ze uit. “De enige logische oplossing voor deze crisis is de kwaliteit van ons meest kostbare middel te verbeteren: “het menselijk kapitaal”.

“Ik geloof van harte dat een stel dat minder dan 100.000,- Australische dollars per jaar verdient gedwongen zou moeten worden tot het ondergaan van een vasectomie of een sterilisatie. Diegenen die meer dan 100.000,- australische dollars per jaar verdienen zouden aangemoedigd moeten worden om 10 tot 12 kinderen te krijgen.” aldus Rinehart.

“Alleen door het elimineren van afval en het focussen op onze knapste, meest efficiente werkers kunnen we hopen dat we onze rivalen in de zich ontwikkelende nieuwe wereld-economieën aan kunnen.

 

De rechtmatige erfgenamen van de Aarde

Rinehart is de rijkste persoon in Australie en een van de rijkste en machtigste vrouwen in de wereld. Het grootste deel van haar fortuin komt van een mijnbouwbedrijf dat ze van haar vader geërfd heeft en daarna heeft uitgebouwd tot een dominerende exporteur van ijzererts.

Haar fortuin bloeide gedurende de lange export-boost van Australie maar wordt nu bedreigd doordat de economie van China krimpt en ijzerertsprijzen kelderen. Bijkomend zijn de toenemende kosten van productie.

Eind vorig jaar (2012) plaatste Rinehart een video waarin ze beargumenteerde dat Australië lagere lonen moet accepteren omdat mensen in Africa willen werken voor slechts 2 Australische dollars per dag. In de video van vandaag lijkt ze zich gerealiseerd te hebben dat dit niet voldoende is.

“Australiers minder loon betalen is deel van de oplossing maar is niet genoeg. Het is geen doen om iemand te betalen die te lui, dronken en stom is om onze geavanceerde mijnbouw-apparatuur op de juiste manier te laten bedienen.”

“Ik ben bereid een fatsoenlijk loon te betalen aan bijvoorbeeld de zoon van een dokter en niet de zoon van een gefaalde barman die een uitkering trekt. Het probleem is dat de onderklasse de intelligente mensen overtreffen qua aantallen en ik kan geen fatsoenlijk personeel meer vinden.”

“Hier zou de overheid wat aan moeten doen. Door de armen te verbieden zich voort te planten kunnen we een nieuwe klasse van intelligente, hard-werkende, goed betaalde Australiers maken die onze economische toekomst veilig stellen.”

Rinehart stond onlangs op de 16de plaats in de lijst van ‘meest invloedrijke vrouwen in de wereld’ van Forbes. Nog voor de Australische premier Julia Gillard. Haar fortuin wordt geschat op meer dan 21 biljoen amerikaanse dollars.

Vertaling: Diana van Bergen

De vermeende video op youtube waarop Rinehart haar oproep deed, is inmiddels door haar zelf (of wellicht een adviseur) van you tube gehaald.
Maar niet voordat duizenden mensen het hadden gezien en er ook massaal op gereageerd hedden. In onderstaande video het verslag van hoe dat ongeveer in zijn werk ging.

Een gedachte over “Gina Rinehart roept op tot sterilisatie van de armen”

  1. Dit is inderdaad een ‘broodje aap’-verhaal en ik ben blij dat je dat ook duidelijk aangeeft. Het origineel is gepubliceerd op The Daily Currant, een website met politiek getinte satire, en is daarna door The Australian Independant Media Network (theaimn.com) helaas als waarheid gepubliceerd.

    Overigens had ook 9 van de 10 mensen op de satirische website niets in de gaten en massale woede was het gevolg. Tenminste als je Kate Ahearne mag geloven: http://fairmediaalliance.wordpress.com/2013/06/01/gina-rinehart-calls-for-the-sterilization-of-the-poor-or-does-she/

    Op dit moment wordt het verhaal nog steeds via diverse nieuwskanalen voor waar aangenomen of tegen beter weten in online gehouden. Zij en haar vader houden er soms rare ideeën op na, maar dit slaat alles natuurlijk. Kate zegt het juist in haar artikel: omdat het waar KAN zijn wordt het voor sommigen waar, hoe satirisch je het als schrijver ook bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *