Optreden Turkse premier Erdogan brengt honderden betogers op de been in Den Haag

Den Haag, 02-06-2013

vlag turkijeGisterenmiddag sloot een grote groep Turks-Nederlandse jongeren zich rond 15.00 uur aan bij de Landelijke Demonstratie aan de Lange Voorhout in Den Haag tegen het gewelddadige politieoptreden in Istanbul. De protestmanifestatie maakt deel uit van een serie protesten verspreid over een groot aantal steden in Turkije en een aantal steden in Europa, zoals in Brussel en in Keulen, tegen de AKP regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De demonstranten op de Lange Voorhout, verklaarden zich solidair met de burgers van Istanbul die de afgelopen dagen in protest gingen tegen de seculiere regering van Erdogan en zijn AKP.
In het gebied rondom Taksim bevindt zich een van de laatste ‘groene zones’  die Istanbul nog heeft, en nu zijn er plannen om het met de grond gelijk te maken en er een winkelcentrum en een kazarne te bouwen.
De protesten tegen deze plutonomische vorm van stadsvernieuwing staan niet op zichzelf. Het is eerder de druppel die de emmer doet overlopen.
De bevolking is de non-conformistische bullebakkerij van hun de huidige regering zat, en trekken hier de streep.
Een groeiende golf van protesterende burgers hebben de straten van Istanbul overgenomen, terwijl de Turkse pers en media zwijgt in alle talen.
Er is een strikte censuur in werking en de persvrijheid in Turkije is daarmee zo goed als dood verklaard.

Het volk voelt zich bekocht en verraden door een corrupte media en en minister president die de wensen van zijn volk in de wind slaat en hen helemaal niet blijkt te vertegenwoordigen. Op het moment dat (hoewel dit ook vrij langzaam op gang kwam) de gehele wereldmedia aandacht heeft voor de protesten terwijl de rest van Turkije niet beseft wat er aan de hand is in eigen land. Een voorbeeld hiervan is de aanslag in Reyhanli; pas in de afgelopen dagen is duidelijk geworden dat er 52 mensen zijn omgekomen in Reyhanli aan de Syrische grens.
Hoewel de schattingen van het wérkelijk onofficiële aantal zou oplopen naar een getal van 170 doden. Dit is dan een recent voorbeeld van vele, waaruit de Turkse bevolking concludeert dat de media hen in het donker wilt houden.

Er heerst een snel groeiende afkeer tegen de gevestigde orde in Turkije, iets waar tot voor kort maar weinig van bekend was in de buitenwereld.
Echter de maat is vol voor de Turkse bevolking, velen hebben vrienden of familie die te maken hadden met politie intimidatie en zelfs (excessief) geweld. De laatste dagen probeert de politie met traangas en rubberen kogels de onlusten te bedwingen en mensen te ontmoedigen, door ze het zwijgen op te leggen. Inmiddels zijn naast de vele ernstig gewonden ook doden gevallen.

 

rutte+erdogan
iyi arkadaş

Iets dat wel het laatste is wat je van een EU lidstaat zou mogen verwachten, waar blijven de kamervragen hierover?
In Turkije kunnen de betogers inmiddels op een groeiend draagvlak aan sympatisanten rekenen, waaronder bekende artiesten, maar ook steeds meer politiemensen waaronder ook hogeren in rang, die hun ontslag aanboden, omdat ze weigerden verder mee te werken aan de ongeoorloofde gewelddadigheden tegen eigen volk.

De roep om het aftreden van premier Erdogan en zijn regime zwelt aan.

In het filmpje hieronder een interview van Earthmedia  (Soulvability TV) met Ali Develioglu, woordvoerder van de protestbeweging tegen het wanbeleid van de AKP regering in Turkije, hier in Nederland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *