Het Witte Applaus – Ondertussen, achter de schermen

Het is zo’n twee weken geleden dat het initiatief Het Witte Applaus voor het eerst is gepresenteerd. Op 1 juni tijdens de Landelijke Demonstratie op het Lange Voorhout in Den Haag. Sindsdien is de nodige activiteit rond dit nieuwe fenomeen zichtbaar, met name op Facebook. De facebookpage is door een kleine 4.000 bezoekers bekeken en door 165 daarvan ge-liked. Dagelijks worden posts op de pagina geplaatst en door enkele honderden mensen bekeken.

Maar er gebeurt nog veel meer achter de schermen. In deze update willen we graag een inkijk geven in de activiteiten die buiten beeld plaatsvinden en die een solide basis moeten bieden om het platform verder uit te bouwen.

 

Wat is Het Witte Applaus?

Allereerst willen we nog even stilstaan bij wat Het Witte Applaus feitelijk inhoudt. Het Witte Applaus omvat een combinatie van drie elementen:

 • Een communicatiekanaal voor organisaties en causes om het grote publiek te kunnen benaderen;
 • Een logistiek platform waarop “applaudissanten” zich kunnen aanmelden voor de diverse activiteiten die Het Witte Applaus organiseert;
 • Een ludieke laagdrempelige aanpak, met de dynamische uitstraling van een flashmob.

 

Hoe werkt het? Bij een Witte Applaus actie lopen diverse individuen, enkele tientallen is al genoeg om een significante impact te maken, gedurende de periode van een uur in een bepaald gebied. Bijvoorbeeld op 6 juli tussen 14.00 uur en 15.00 uur in de Haagse binnenstad. De individuen zijn volledig in het wit gekleed. Als een in het wit gekleed individu een andere witte tegenkomt gaat hij applaudisseren. Zeg, zo’n tien seconden. Het is de bedoeling dat Witte Applaus acties (op termijn) tegelijkertijd op verschillende locaties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld iedere eerste zaterdag van de maand tussen 14.00 uur en 15.00 uur in alle grote steden.

 

Alle witte individuen dragen een wit Tshirt met daarop het Witte Applaus logo en de website, www.hetwitteapplaus.nl. Die website speelt een cruciale rol. De website legt de link tussen de acties en wat de acties aan ideeёn en gedachtengoed vertegenwoordigen.

 

Welke activiteiten vinden er plaats?

 

Op dit moment vinden de volgende activiteiten plaats:

 • De website wordt gebouwd. Deze zal op 1 juli a.s. gereed zijn. De website biedt plaats aan de volgende rubrieken:
 1. Vaste teksten zoals artikelen, faq’s, redactionele info, etc.
 2. Organisaties en causes; hier staan de organisaties en causes vermeld die hebben aangegeven met Het Witte Applaus te willen samenwerken, cq. van het medium Het Witte Applaus gebruik willen maken om het publiek te kunnen bereiken.
 3. Logistieke informatie; dit omvat een events-agenda, waarin de verschillende acties staan aangegeven alsmede een plek waar “deelnemers” zich kunnen opgeven.
 • Benaderen organisaties/causes, actiecomités, e.d; voorbeelden zijn Greenpeace, Masterpeace, SamenSterk/Samen-een, en dergelijke.
 • Benaderen coördinatoren; als we op meerdere locaties tegelijkertijd acties willen initiёren is het van belang om lokale aanspreekpunten te hebben. Zou je het leuk vinden om als aanspreekpunt te fungeren voor jouw stad of regio, neem dan even contact op via de pm met Chris den Daas of laat een berichtje achter.
 • Uitbreiden kernteam.
 • Verzorgen redactionele bijdragen.
 • Uitbouwen van de aanwezigheid op de social media.
 • Drukken T-shirts en ander strooimateriaal.

 

Je ziet, er is genoeg werk aan de winkel. Mocht je ideeёn hebben of op de een of andere manier graag je bijdrage willen leveren aan Het Witte Applaus, laat dit dan even weten. Via de pm of gewoon op de facebookpage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *