Offshore leaks continues..

offshore SingaporeSinds 4:00 uur deze ochtend staat er een website online met informatie van OffshoreLeaks. Twee dagen voor de top van de G8 kan echt iedereen er vrij op zoek naar frauduleuze praktijken. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft deze nacht, twee dagen voor in het Noord-Ierse Enniskillen de G8-top wordt afgetrapt, de doos van Pandora geopend in de zaak-OffshoreLeaks. Informatie over meer dan honderdduizend fiscale constructies, opgezet in offshoreparadijzen als de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Singapore, verscheen online. Het is het resultaat van acht intensieve maanden onderzoeksjournalistiek door 112 journalisten, verspreid over 58 landen. Het merendeel van de informatie kan echter niet vrijgegeven worden, onder meer om fiscale onderzoeken niet te compromitteren en om de privacy van mensen niet met de voeten te treden. Iedereen kan onderzoeken De gegevens die wel geconsulteerd kunnen worden, zijn voor iedereen zichtbaar via een ‘user interface’, een applicatie die voor ICIJ werd ontwikkeld door de Costaricaanse krant La Nación. Die app brengt de offshoreconstructies grafisch in beeld, zodat ze makkelijker te interpreteren zijn. Zo lougherneresortkan elke bezoeker de netwerken bekijken tussen een bedrijf of persoon en zijn belangrijkste ‘satellieten’ – vooral advocaten, accountants, banken en andere tussenpersonen die mee helpen een rookgordijn op te trekken rond ingewikkelde financiële constructies. Wie op die manier iets op het spoor komt dat niet koosjer of illegaal is, kan de leden van ICIJ waarschuwen, waarna zij de zaak dieper onderzoeken. Europees commissaris Algirdas Semeta verklaarde onlangs dat OffshoreLeaks het fiscale beleid grondig heeft veranderd en de bereidheid van overheden om belastingontduiking aan te pakken gevoelig heeft doen toenemen. Druk uitoefenen op wereldleiders ICIJ wil in de eerste plaats druk uitoefenen op de wereldleiders die vanaf maandag samenkomen voor de G8, en op 5 en 6 september voor de G20. Eén van hen heeft er zeker alle belang bij om de kwestie daar ter tafel te brengen: de Britse premier Cameron. Niet verwonderlijk, als je weet dat Cameron onder zware druk staat van de internationale gemeenschap, die zich mateloos ergert aan de talloze offshoreparadijzen die van de Britse kroon afhangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *