Yanka gate. Een dagelijkse update. 1.0

busjekomtzo“Yanka gate”, dat is wellicht wat overtrokken zult u denken, ik nodig u uit om voor u conclusies daaraan verbindt, mijn verhaal te lezen, het zou u zomaar nieuwe inzichten kunnen verschaffen, over waar we staan op dit moment, in dit naar verluidt zo “vrijgevochten” land van de nuance en nuchterheid.

Hoofdpersoon is Yanka, moeder, die haar kind, haar moeder en stiefvader op gaat halen van Schiphol.

Door de staking in Frankrijk is Yanka al een paar keer op en neer gereisd naar Schiphol voorafgaand aan het incident waarmee zij te maken zal krijgen, de laatste keer gebeurt dit op 13 juni 2013 omdat niet duidelijk is wanneer de familie zal aankomen heeft ze nog een paar uur de tijd en deze tijd vult ze met het rondkijken op Schiphol plaza.

Ongeveer ter hoogte van de Burger King is ze getuige van een incident. Ze is getuige dat twee marechaussee beambten een donkere man slaan met een wapenstok en brutality vs justicehem vervolgens in zijn gezicht stompen. De man verdedigt zich en slaat ook van zich af, van af dat moment gaat Yanka de rest van het voorval filmen (zie filmpje op youtube: arrestatie 13 juni schiphol), wat eigenlijk haar morele plicht is. De wet zegt hierin: Als men als burger een strafbaar feit constateert men verplicht is om hier aangifte van te doen of te documenteren.
In hoeverre de personen in het filmpje wel of niet een strafbaar feit aan het plegen waren, is op zo’n moment lastig uit te sluiten. Indien niet, dan heeft men (in de gefilmde situatie) ook niets te verbergen zou je zeggen. Als je in het filmpje goed luistert, naar de wanhopige kreten van deze man, dan kun je concluderen dat zijn arrestatie verband houdt met een mogelijke uitzetting dan wel dat het te maken zou kunnen hebben met de slechte pr rondom de detentie van vreemdelingen die op onmenselijke wijze van hun vrijheid werden beroofd in een detentiecentrum, om gedwongen te worden uitgezet naar het land van herkomst, waar zij vaak hun leven niet zeker zijn. Een situatie, waar zelfs de Nationale Ombudsman, Amnesty International en een groot aantal bekende Nederlanders zich afkeurend hebben uit gelaten. Hierover is verder niks naar buiten gebracht, en de tot nog toe onbekende man is afgeschilderd als een agressieveling, uit Den Haag die zonder aanleiding de confontatie zou zijn aangegaan met de op Schiphol dienstdoende marechausse. Zeer opmerkelijk.

free the peopleDit is wat er vervolgens gebeurt: Nadat Yanka het filmpje heeft geschoten plaatst ze dit op haar facebook en belt mij om te vragen of ze dit wel kan maken. Ik bekijk het filmpje op m’n telefoon, omdat ik de software mis om hem te bekijken. Achteraf is dit goed geweest want nu gaat staat het filmpje in het cache geheugen van m’n telefoon. Ik zeg haar dat ik ben geschrokken en dat ik vind dat ze het moet laten staan, we praten nog wat en ze zegt mij dat ze inderdaad een nummer van een advocaat achter heeft gelaten bij de marechaussee zodat dit in het dossier van de aangehouden meneer kan worden opgenomen. Hierna loopt ze verder en filmt nog even hoe de marechaussee aan het uit hijgen is na hun arrestatie van de donkere man, ze doet net alsof ze met haar telefoon speelt. Yanka belt jailnog even met mij om te zeggen dat ze haar dochtertje mist en haar wil knuffelen ze kijkt hier dan ook erg naar uit ze mist haar kleine meisje. Yanka wordt na het telefoontje aangesproken door twee mannen van de marechaussee en vragen haar: Wat heeft u precies allemaal gefilmd, ze zegt “ik heb gezien dat een man wordt geslagen met een knuppel en dat de man in zijn gezicht wordt gestompt en daarna jullie arrestatie van de man”, ook hierna kan ze nog steeds haar weg vervolgen. Even later wordt ze benadert door twee vrouwen die haar vervolgens staande houden en haar arresteren, ze stuurt mij via facebook het bericht ‘Ro ik ben aangehouden’. Tussen de opname van het filmpje en de aanhouding zit 1.5 uur tijd, waarom? waarom niet gelijk iemand aanhouden, waarom zit hier 1.5 uur tussen?

lockedYanka wordt 3 uur verhoord. Waarom is ons niet duidelijk want er is haar formeel niets ten laste gelegd (nog steeds niet) wel wordt haar telefoon afgenomen, maar haar wordt niet verteld waarom, ook aan haar advocaat wordt niet te woord gestaan, laat staan geïnformeerd over de reden van haar aanhouding. Ze wordt op een zeker moment overgebracht naar een ander deel op Schiphol waar haar wordt verteld dat ze haar vinger afdrukken moet afgeven hier is ze het niet mee eens omdat ze vind dat ze niets heeft misdaan de mensen van het verhoor zeggen haar dat ze twee keuzes heeft de eerste is vrijwillig en anders zullen ze ze afnemen met geweld, omdat ze niet gelooft wat ze hoort zegt ze nog een keer dat ze haar afdrukken niet WIL afgeven en dus wordt haar geantwoord dat ze deze met geweld zullen afnemen. Ze stemt toe ze wil naar haar dochter want ze is moe, uitgeput en vol verbijstering. Haar telefoon is in beslag genomen en haar wordt verteld dat ze die de volgende dag kan komen ophalen, niets is minder waar want na telefonisch contact kom ik erachter dat haar hele telefoon zal worden uitgelezen, wat ik persoonlijk nogal bizar vind want als ik het filmpje bekijk zie ik namelijk niets wat eventueel zou kunnen wijzen op een strafbaar feit. Het is nu maandag 17 juni en de telefoon is nog steeds niet terug ik houd contact met de advocaat, marechaussee en het OM. Het wordt een van kastje naar de muur verhaal. Yanka doet de zaken met haar telefoon ze kan geen geld overschrijven want daar heeft ze tar codes voor nodig, ze loopt afspraken mis, ze moet personeel uitbetalen,ze kan nu helemaal niks meer alles loopt via mij op dit moment. Is dit nu wat een onschuldig filmpje teweeg kan brengen?

is dit nu hoe wij in Nederland met onze burgers omgaan, wat is hier allemaal aan de hand en waarom wordt niet duidelijk gemaakt wat ze dan zou hebben gedaan. Dit is Nederland anno 2013. Het verhaal van Yanka, is er een die in toenemende mate verteld wordt, in ons land. Veelal halen ze het ik schaam me diepnieuws niet. Hooguit een filmpje op youtube, en mocht het belastend genoeg zijn, dan wordt een cover up als persverklaring naar buiten gebracht, de media neemt dit klakkeloos over, vervolgens doet het grootste deel van de bevolking hetzelfde, en daarmee is de kous af. Onlangs nog riep de nationale ombudsman op tot Transparantie door de Nederlandse staat. Het schijnt dat Nederland een lange traditie tevenheeft van schandaaltjes wegmoffelen onder het tafelkleed. Dossiers verdwijnen in stoffige archieven, samen met een tanende democratie en daarbij horende rechten en vrijheden. De Nederlandse “rechtsstaat” werd op haar vingers getikt en beloofde verbetering. Een dag later kreeg zij de kans om goede wil te tonen, maar bewijst helaas dat ze geenszins haar koers wil bijstellen. Yanka gate gaat over de donkere kant van Nederland. Dat hypocriet vooraan staat om andere regeringen terecht te wijzen, als mensenrechten met voeten worden getreden, onderwijl steeds verdere vormen aan nemend van een autocratie. De politie maakt fouten en nu is een onschuldige burger met twee kleine kindjes de speelbal van een falend politie apparaat die naar mijn idee iets probeert weg te moffelen wat niet door de beugel kan en daar wordt deze mevrouw haar telefoon als machtsmiddel voor gebruikt.
Helaas is hiermee Yanka’s verhaal niet voorbij..het wordt vervolgd. In een dagelijkse update zal ik de komende tijd, de ontwikkelingen delen in mijn blog op Soulvability.

5 gedachten over “Yanka gate. Een dagelijkse update. 1.0”

  1. Die linkse mensen worden ook steeds gekker. Het feit blijft dat de vredelievende meneer uit het niets heeft geslagen, tegen een ambtenaar, een mes en een wurgstok bij zich droeg. Raar hier wordt niet over gepraat. U linkse mensen zouden eens een tijdje met die stumpers in blauw mee moeten lopen. Als er een iemand de situatie aan het opblazen is, is het yanka en de linkse kliek.

  2. (…) In een dagelijkse update zal ik de komende tijd, de ontwikkelingen delen in mijn blog op Soulvability.(…)

    … nog steeds geen nieuwe ontwikkelingen begrijp ik hieruit?

  3. Ik begin mij toch onderhand serieus zorgen te maken over Ronald Vosseberg!
    Is hij misschien ok aangehouden omdat hij dit blog aan het schrijven was? 😉

    1. hahaha, je hoeft je geen zorgen te maken hoor de 2.0 staat er al en er was nog niks nieuws te melden. de telefoon is nog niet terug. bedankt voor je bezorgdheid. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *