Belastingdienst start operatie kaalslag voor ZZP’ers

1564-rapport-com-van-dijkhuizenHet belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen betekent een kaalslag onder de zzp’ers met een laag inkomen en een run op de bijstand.

Dat zegt de Stichting ZZP Nederland dinsdag in een reactie op het rapport.

Volgens de commissie kan de zelfstandigenaftrek worden geschrapt. “Maar hierdoor moeten zelfstandigen een extra belasting gaan betalen van circa 2700 euro. Voor pas gestarte zelfstandigen is de klap nog groter: zij zullen bijna 3500 euro moeten inleveren door het schrappen van de startersaftrek”, zegt de belangenclub. Wat natuurlijk zoiets is als het slachten van de kip met de gouden eieren.

Zelfstandigen met een laag inkomen zullen volgens ZZP Nederland al snel het hoofd niet meer boven water zorgenkunnen houden. “Zij worden linea recta verwezen naar de bijstand”, stelt de organisatie.

Ook andere ondernemers worden flink benadeeld door de voorstellen. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat vooral directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) hard worden geraakt. Dat zijn bedrijfsbestuurders die zelf ook veel aandelen bezitten in de onderneming.

Belastingplan
-rapport-com-van-dijkhuizenIn het belastingplan staat dat de belasting op spaargeld omlaag moet. Momenteel wordt er nog vanuit gegaan dat vermogen een rendement oplevert van 4 procent, maar dat moet zo’n 2,4 procent worden. Over het rendement heft de fiscus 30 procent belasting.
Dat alles staat in het rapport van de commissie-Van Dijkhuizen over een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Het is geschreven in opdracht van het kabinet. Verder stelt de commissie voor om de huidige vier belastingtarieven te vervangen door twee.

De grens tussen de twee schijven moet komen te liggen op 62.500 euro. Het tarief in de eerste schijf zou naar 37 procent moeten, in de tweede naar 49 procent. Het huidige toptarief is 52 procent. Als het voorstel wordt overgenomen, komen 12 van de 13 miljoen belastingplichtigen in de eerste schijf te vallen.

 • Uit de hoek van de getroffenen stromen de reacties op diverse fora binnen: Duidelijk is: They are not amused. Een paar reacties op een rij.zzp ok
  Vreselijk, moeten alle Zzpers maar naar de voedselbank!!! Eerst lossen we een probleem voor de werkgevers op, daarna zijn we melkkoe en nu kunnen we doodvallen.
   Ti’s toch wat!! Weer een groep die straks aangewezen is op de bijstand. Nee dát is een goede ontwikkeling…
 • Stimuleren is er niet meer bij maar demotiveren wél. Daar is men goed in!!
 •  Stelletje *#$&*  Echt alles word stuk gemaakt.
 •  Nou ik ben er al in getrapt en inderdaad dan kun je naar de bijstand helaas, en dan mag ik straks fijn aan het werk voor 40 per week.
  (Werken met behoud van uitkering)
 • iedere ww'er zzp' erIk ben zzper thuiszorg. bijstand kun je vergeten als vrouw zijnde.het is een beestenbenden daar in den haag.
 • Tenslotte:
  Voor bijna iedereen in het kabinet geldt, daar waar ze zelf jarenlang van hebben geprofiteerd, gunnen ze dat geen ander meer als ze in de regering zitten. Want de reuzel loopt hun vanaf het hoofd allemaal tot tussen de billen, die farizeeërs. Bijna allemaal hebben ze geblowd & gezopen in hun studententijd alsmede vadertje staat uitgenomen waar ze maar konden. Op zijn Hollands gezegd gehoerd en gesnoerd en geprofiteerd van de maatschappij. En alles hebben de regeringen van de afgelopen 20 jaar teruggedraaid omdat het zogezegd nu niet meer door de beugel kan ???
  rip zzpvan Dijkhuizen was ook op dat congres, maar volgens mij had hij de boodschap niet begrepen. Of op de volgende slyde moet gestaan hebben:  En iedere ZZP’er moet de bijstand in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *