Yanka gate. 2.0

Terwijl ik alles een beetje laat bezinken met betrekking tot het voorval loop ik in mijn hoofd een aantal dingen na. Ik zit bij een vriendin thuis en haar vriend heeft voor mij het filmpje veilig gesteld zodat ik het op cd heb, omdat Yanka mij vertelde dat ze uit eigen beweging het filmpje van haar facebook had verwijdert, dacht ik dat het verloren was gegaan. Als je het een keer hebt bekeken op je telefoon dan zit het nog in je cache geheugen en kun je het gewoon afspelen blijkbaar. Terwijl we aan de koffie zitten op 14 juni komen de gesprekken los over het voorval en al doende vallen ons wat dingen op, deze eigenaardigheden zal ik uit de doeken doen misschien dat het wat duidelijkheid geeft, maar eerst nog even dit:

Mocht je als nietsvermoedende burger ergens lopen en je ziet iets gebeuren waarvan je denkt dit kan niet door de beugel film dit dan, sterker nog mocht je denken dat het strafbaar is dan ben je verplicht dit aan te geven. Wat er ook aan het voorval vooraf is gegaan daar kunnen wij alleen maar naar gissen, voor mij  begint dit verhaal bij de actie van de marechaussee, welke een man slaat met een knuppel en zijn collega die de man in het gezicht stompt. Dát is het moment waarop Yanka haar camera aan zet, we zijn tenslotte niet helderziend en ze kon niet van tevoren zien aankomen wat er zou gaan gebeuren. Hoor en wederhoor zou mooi zijn in dit geval maar, dan zouden de beelden van de beveiliging beschikbaar moeten zijn voor inzage dus tot die tijd baseer ik me op wat ik telefonisch heb doorgekregen en op de eerlijkheid van Yanka. Persoonlijk denk ik niet dat we ooit iets van deze beelden zullen zien en het zal u straks duidelijk worden waarom niet. Ook wil ik nog even duidelijk vermelden dat deze vrouw helemaal niet in de schijnwerpers wil staan, daar is ze het type niet voor.Toen ze met het hele verhaal kwam hebben meerdere mensen tegen haar gezegd, laat het er niet bij zitten want wie zal de volgende dan zijn om op zo een onduidelijke manier te worden aangehouden? Het interview is dan ook pas zaterdag opgenomen. Het is mij ondertussen meer dan duidelijk geworden dat alles wat de gevestigde orde naar buiten brengt wordt geslikt als zoete koek. Ik persoonlijk zet in elk geval vraagtekens bij de arrestatie en bij de manier hoe er met je privé wordt omgegaan. Ook de gevestigde orde bestaat gewoon uit mensen en ja deze hebben een taak te vervullen, maar het lijkt me niet dat als iemand wordt aangehouden  men dat dan doet middels een vuistslag in het gezicht want dat is geen overmeesteren dat is gewoon een ordinair kroeggevecht. Ik  begrijp wel de boosheid maar, van een ambtenaar van de marechaussee zou je (mag ik hopen) toch minstens een andere tactiek verwachten. Zoals gezegd stelde ik mezelf vragen omdat het maar in mijn hoofd bleef malen ik had het gevoel dat er echt een aantal dingen niet kloppen bijvoorbeeld:

 

de schermutseling gebeurde iets voor 18.00 en daarna wordt er gefilmt, de “verdachte”  geeft ook heel duidelijk aan dat ze filmt.

Ze loopt mee met een ambtenaar en geeft een telefoonnummer af en vervolgd haar weg.

Tussen opname van, en aanhouding door zit een gat van anderhalf uur, hoe weet ik dat? op mn telefoon krijg ik het laatste bericht met ;ik ben aangehouden; om 19.27. In die tijd wordt ze nog benadert door twee beambten die expliciet vragen, wat heb je precies opgenomen, dat vind ik op zich een rare vraag. Er wordt ook NIET gezegd je mag hier niet filmen.

 

Rond 9.00 in de ochtend komt er in een keer een verhaal naar buiten, niet via 1 maar met bulk in  zo ongeveer iedere krant die je maar kan bedenken, over een tot de tanden toe bewapende agressieve man, die en passant ook nog even een duikbril opzet voordat hij bespoten wordt met pepperspray?? alsof je daar tijd voor hebt. Na zijn arrestatie vindt men een mes een schaar en wurgstokjes die hij overigens niet heeft gebruikt, er wordt geen melding gemaakt van eventueel veiliggesteld film materiaal?? het enige wat men weet is dat het hier zou gaan om een 24 jarige Hagenaar.

Het lijkt me dat als je wordt aangehouden er toch een reden voor moet zijn en dat deze gemeld moet worden, ook zal men moeten aangeven welke grond er is om de telefoon uit te lezen en dan nog, volgens mij alleen dat wat met de aanhouding te maken heeft de rest is privé.

Ook vingerafdrukken mogen nooit zomaar worden afgenomen en zeker niet in dit geval er is haar namelijk niets ten laste gelegd, ze heeft vrijwillig haar naam afgegeven en meegewerkt. Ondanks de medewerking wil men wel de vingerafdrukken afnemen zelfs met geweld en dat wordt dan ook letterlijk zo gezegd zelfs tot twee keer toe.

Er was ook helemaal geen noodzaak voor maar, nu heeft ze wel een dossier en komt ze daar misschien wel nooit meer vanaf.

Persoonlijk kan ik alleen maar concluderen dat er IETS mis is en dat zit absoluut niet aan de kant van de mevrouw die het filmpje heeft geschoten, er was namelijk helemaal niets gebeurt als deze mevrouw al van Schiphol was verdwenen na de opname. De anderhalf uur waarin helemaal niets gebeurt is wel van betekenis en op zijn minst opmerkelijk te noemen.

In het verleden zijn er wel meer rare dingen gedaan door de gevestigde orde waar men zich vraagtekens bij zou moeten stellen, ik noem bijvoorbeeld om bij Schiphol te blijven de Schiphol brand.

Misschien kan een ziekenhuis in de buurt uitsluitsel bieden waar de ambtenaar in kwestie is behandeld is er uberhaupt iemand behandeld? Ook het eventuele motief van de de aangehouden man is nog steeds onduidelijk volgens mij en je zou denken dat men dit na ongeveer een week wel na buiten zou hebben gebracht, want de man wilde weg hij wilde het land uit. Je kunt zeggen wat je wilt maar naar mijn idee stinkt het hele verhaal of het heeft minstens een rare nasmaak, plaats uzelf even in de schoenen van deze mevrouw en stel jezelf de vraag of je het rechtvaardig zou vinden als je op deze manier behandeld wordt door je “vriend” want zo profileert de orde handhaving zich graag. Wat me verder nog opvalt is dat mensen klakkeloos aannemen wat de politie ons in hun persbericht opdist maar weliswaar zonder enige vorm van bewijs er is geen stukje beeldmateriaal voor handen van de “mishandelde” agent ook heb ik nergens maar dan ook nergens een duikbril zien liggen.

Ondertussen is er contact geweest met bureau Plaza en de officier van justitie en er is beslist dat mevrouw haar telefoon terug krijgt en met een klein beetje geluk wordt deze aangetekend verstuurd, het rare is wel dat men laat doorschemeren hier ongeveer een week voor nodig te hebben. Nu kan het zo zijn dat de post tegenwoordig maar een keer per week bezorgd hoor, maar in mij woonplaats is het nog steeds zo dat als ik vandaag iets voor vijf uur post ik dat de volgende dag op de mat heb. Mocht het dan uiteindelijk wel gebeuren dat men de moeite neemt om de gemaakte afspraken na te komen, dan wil ik heel graag bij deze alle ambtenaren van de marechaussee die hebben mee gewerkt aan deze afwikkeling van harte bedanken, we zijn tenslotte allemaal mensen en maken ook allemaal fouten gelukkig mag dat ook, alleen het toegeven dat je een fout hebt begaan dat maakt je een waarlijk mooi mens en laten we er vooral vanuit gaan dat deze ook heden ten dage nog gewoon onder ons zijn….

Een gedachte over “Yanka gate. 2.0”

  1. Mensen met macht. Maken ze fouten, dan mag dat natuurlijk niemand zijn baantje kosten. Het is een opppermachtig systeem waar je als individu niets tegen begint. Intimidatie van de burger. En dan de kwestie lekker in de doofpot stoppen. En gewoon doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *