Wk 26: Hoe durven ze

Hoe durven ze – De euro, de crisis en de grote hold-up, Peter Mertens, uitgeverij EPO, Berchem Antwerpen.hoe_durven_ze-cover

De Eyjafjallajökull is een natuurfenomeen. De economische crisis niet. Hier past geen verbijstering over ontembare krachten, maar verontwaardiging. Bankiers, poenslurpers en luchtbellenblazers kregen na de crisis van 2008… nog meer macht. In een grote hold-up verhuisden opnieuw miljoenen euro’s naar de miljonairs. In Europa hebben de speculanten ondertussen een keizerlijke status gekregen, en worden ze braafjes “markten” genoemd. Als waren ze keizer Nero, beslissen ze – met duim omhoog of omlaag – over de toekomst van gehele volkeren. Van Griekenland en Italië tot bij ons eisen zij alweer dat u en ik de crisis betalen, voor de tweede keer. Hoe durven ze!

Hoe durven ze? brengt de geest van Tijl Uilenspiegel en de geuzen tot leven, de tegenstroom die democratie, vrijheid en economie opnieuw wil veroveren op de papen en zakenkabinetten van het kapitalistische Europa.

Peter Mertens is socioloog en voorzitter van de PVDA. In 2009 schreef hij Op Mensenmaat. Stof voor een socialisme zonder blauwe plekken, volgens professor Jan Blommaert “eindelijk een robuust links parler vrai in dit land”, volgens tv-maker Jonas Geirnaert “een meer-dan-briljant boek, met heldere bewoordingen in een aanstekelijke no-nonsensestijl”.

Bestel het boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *