Gratis geld, 2

Sabine’s huishoudboekje:

In:
Sociale dienst: 1051
Huurtoeslag: 253
Zorgtoeslag: 69
Kindgebondenbudget: 84
Alleenstaande ouderheffing: 78
Totaal: 1535

Uit: (wonen)
Huur: 700
Gas en licht: 105
Water: 11
Totaal wonen: 816

Uit: Verzekeringen en abonnementen:
Ziektekosten: 123
WA: 4
Telefoon en internet: 40
Kabel: 18
Totaal verzekeringen: 185

Uit: Boodschappen
Voeding: 300
Was en schoonmaak: 15
Persoonlijke verzorging: 33
Kat: 20
Totaal: 368

Totaal in: 1535
Totaal uit: 1369
Over: 166 per maand netto!

Van die 166 euro moet nog betaald worden:
-23, euro aan de NTI voor een cursus
-Zelfmedicatie tegen maag/darmproblemen, haaruitval, slechte weerstand, slecht slapen en allergie wat soms enkele tientjes per maand kost aan drogisterij artikelen waaronder vitaminepreparaten, valdispert, melatonine nez. Enz.
Dan hou je dus al minder dan 100 euro over!
-Daar moet de fysiotherapeut nog van betaald worden, die niet meer vergoed wordt: 30 euro per behandeling.
-Steunzolen, steunkousen. Moeten zelf betaald worden.
-Vervoerkosten ziekenhuis bij operaties of medische behandelingen. (vrij regelmatig, laatste paar jaar)
-De kapper voor ons allebei.
-Reparaties, zoals bv de fiets. Vervanging van kapotte spullen of lampjes of iets dergelijks.
-Verjaardagsfeestjes van mijn dochter: meester jarig, vriendinnetje jarig, of andere verjaardagen. Tientje per verjaardag. Dus moet je niet te vaak hebben.
Uitjes doen wij niet aan! Maar soms is er een buurt, school of verenigingsbbq of een festiviteit waaraan meegedaan moet worden. Tientjeswerk. Maar op 100 euro tikt dat wel aan!
-Verder: Hobby en katoorspullen: krijt en papier. Soms wissellijsten voor mijn tekeningen.
Batterijen voor één of ander. Postzegels of pakketjes. Een ijsje voor de troost, als er iets naars is gebeurd. (dat doen moeders!)
Een snelle rekenaar snapt dat dat niet allemaal lukt van 100 euro.
Ook is 300 euro voor boodschappen echt niet veel. Het is 75 euro per week, voor 2 mensen. En van tien euro per dag koop je tegenwoordig in de supermarkt echt niet veel verse groente en fruit. Ook brood en vlees/vervangers zijn DUUR!
Mijn hobby was vroeger: koken en bakken. Maar er is nu geen eer meer aan te behalen. Dus alleen het hoognodige wordt hier (zo lekker mogelijk) opgewarmd.

Extra regelingen: de kinderbijslag van 225 euro per kwartaal. Gaat op aan kleren, schoenen voor mijn kind. Soms een tegenvallende rekening. Dicht er de gaten mee, als ik niet uitkwam.
Eén keer per jaar komt het participatiefonds. De hoogte verschilt per gemeente. Je moet kunnen verantwoorden hoe je dit geld gebruikt. Je mag er niet zomaar alles van doen. Het is bedoeld dat voor deelname aan de maatschappij. Dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van internet, abonnementen kunt betalen, sportkleren voor je kind. Een vereniging.
In heel veel gemeentes een druppel op de gloeiende plaat. Maar toevallig bij ons een net bedrag waar je echt iets mee kan! Dus dankbaar voor.
Daar staat tegenover dat hier geen enkele bijzondere bijstand verleend wordt voor medische onkosten. Ben je in onze gemeente dus niet gezond, dan zul je er ook zeker niet gezonder op worden. Steunzolen, fysio, zelfs een pruik of een gebit heb ik me laten vertellen, ziekenvervoer, steunkousen, eigen bijdrage GGZ (2012) alles moet je van je uitkering betalen. Heb je hoge vaste lasten, kan je dus niet in je gezondheid investeren.
Mensen die langdurig in de bijstand zitten, aan één stuk, dus zonder ook maar 1 uur betaalde arbeid te hebben verricht, kunnen nog langdurigheidstoeslag aanvragen om bijv de koelkast of wasmachine te kunnen vervangen. Dat recht heb ik verspeeld door mijn emigratie.
Ik moet dus zelf sparen voor dit soort dingen. Maar als ik spaar, kan dat aangezien worden voor vermogen en word je aangeslagen voor de gemeentelijke belasting. Ook kun je daardoor je recht op andere voorzieningen verspelen.
Elke maand reserveert de sociale dienst een bedrag van je uitkering voor het vakantiegeld dat in de zomer uitgekeerd wordt.
Vroeger deed ik daar met mijn dochter leuke dingen van in de vakantie: een weekje weg of uitstapjes naar de zee of dierentuin. Nu gaat het op aan rekeningen, vervanging van kleren. We hebben allebei nieuw damesondergoed nodig en dat is duur. Ik reserveer ook geld voor de feestdagen die heel duur zijn, voor haar verjaardag. En voor vervanging duurzame goederen.

geld teltIk ben heel dankbaar voor die extraatjes. Want in Duitsland heb ik hartz 4 gehad en dan leef je van 400 euro per maand. Zonder kinderbijslag. Zonder participatiefondsfonds, zonder vakantiegeld, zonder ook maar IETS extra’s.
Dat hou je een paar maanden vol. En dan loop je bij ziekte langzaam maar zeker aan de grond!
Ik heb op de Duitse tv ouderen gezien die hun persoonlijke, vaak antieke, familiebezittingen verkochten om de medische zorg te kunnen krijgen die ze nodig hadden.
Heel erg verdrietige dingen bij de oosterburen gezien. Mensen die kanker kregen en in de schulden kwamen door de eigen bijdrages in het ziekenhuis. Hun mini-job verloren door slechte gezondheid en in de schulden kwamen. Overspannen alleenstaande moeders waarvan jonge kinderen alleen thuis gelaten worden tot een uur of acht ’s avonds. Waarna er pas gekookt wordt en een kind naar bed kan. Echt verwaarloosde mensen en kinderen gezien. Veel erger nog als hier. Hoewel we er niet meer ver vanaf zitten.
Ik hoop dat ons dat bespaard blijft. Want ik wil de armoede niet aan mijn kind doorgeven. Ik wil dat zij uit deze neergaande spiraal klimt. Dat alles wat ik tot nu toe geofferd heb, haar vooruit helpt. Dan heeft die lijdensweg van de afgelopen 12 jaar tenminste nog zin gehad.
En alleen daarom al zou ik graag iets meer respect krijgen dan ik tot nu toe heb gehad.

5 gedachten over “Gratis geld, 2”

    1. Sorry! helemaal gelijk. Want dat was de aanleiding van dit schrijfsel. Het mag duidelijk zijn dat die belastingen niet voor niets kwijt gescholden worden: die zijn eenvoudig niet op te brengen. Toch worden de criteria om voor kwijtschelding in aanmerking te komen, steeds strenger. Ze beoordelen ook heel raar: ze nemen een bankafschrift waarop je uitkering net binnen is. Ze kijken naar je spaarrekening. En was je zo dom om te sparen voor je eigen bijdrages of vervanging duurzame goederen, dan zien ze dat als vermogen en slaan je aan. Tip: als je kunt sparen, doe het niet op de bank maar in een ouwe sok!

  1. Hier volgt een post scriptum op mijn huishoudboekje. Ik heb lang, te lang mijn kop in het zand gestoken. Ik wil het nieuws vaak niet meer horen. Maar vanaf morgen ziet mijn huishoudboekje er beduidend anders uit. We kunnen namelijk van die 166 euro die ik overhoud na aftrek vaste lasten en boodschappen, er vanaf morgen nog 47 euro aftrekken. Omdat de bijstand omlaag gaat. Dan moeten we rondkomen van 120 euro. Dat gaat volgens mij niet lukken. Ik denk dat wij er op korte termijn heel erg gek uit gaan zien. Hierbij wil ik vast iedereen in kakdorp Havelte waarschuwen: als u 2 stinkende, verwaarloosde mensen tegenkomt, met verschoten kleren, vlassig haar en een holle blik in de ogen: dan zijn wij het. Steek even uw duim omhoog ter bemoediging. We hebben het NODIG!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *