Monsanto behoudt terecht patent op wantrouwen

Back into the Rabbithole you go, Gi-gen-tech mutant Monsanto Broccoli
Back into the Rabbithole you go, Gi-gen-tech mutant Monsanto Broccoli

Op een aantal nieuwe media sites is enige commotie ontstaan over de betrouwbaarheid van het bericht dat Monsanto zich nadat het zich heeft teruggetrokken uit Europa dit slechts zou hebben gedaan om tegenstanders van dit monsterconcern op het verkeerde been te zetten, en hun strategie aan te passen om de voedingsmarkt op een andere manier te veroveren.

De verontwaardiging was groot toen het bericht de ronde ging dat volgens een actiegroep voor mensenrechten ” No Patents on Seeds ” de EPO (European Patent Office) bezig zou zijn met het toekennen van patenten aan biotechbedrijven voor volkomen natuurlijke producten zoals broccoli.

Dat het hier zou gaan op het patent op het volledige gewas “brocolli” berust op een misverstand.

Wat is er aan de hand: er is een bedrijf, Seminis Vegetable Seeds, dat al vele jaren een patent heeft op een bepaalde kweekvorm van broccoli, die het makkelijker maakt om die plant machinaal te oogsten. Patenten op kweekvormen zijn gebruikelijk; als je in de bloemenwinkel een orchideetje koopt zul je op het kaartje in het potje ook “propageren verboden” zien. Vanzelfsprekend kraait er geen haan naar als je orchideetje daarna uitlopers ontwikkelt die je afsnijdt en aan je oma geeft, maar als je vervolgens een grote commerciële operatie begint om die orchideeën aan tuincentra te verkopen mag dat niet zomaar, omdat de originele kweker enige jaren heeft geinvesteerd in kruisbestuiven, en die investering graag beschermd ziet.

Careful what you wish for..
Careful what you wish for..

Terug naar Seminis: Seminis kreeg dat patent in 2005, en betaalt sindsdien aan het patentenbureau elk jaar een vergoeding voor de registratie van de verlenging (https://register.epo.org/application?number=EP05103316&tab=main). Seminis is intussen inderdaad wel eigendom geworden van Monsanto.

Wat is dus in feite het nieuws: een bedrijf dat een patent heeft op een kweekvorm heeft zijn jaarlijkse registratiekosten aan het patentenbureau betaald, zoals vele bedrijven dat al vele jaren doen, waaronder uiteraard ook Monsanto.

Een bron geven van iets dat niet is gebeurd is lastig. Je kunt echter wel kijken naar de patentverleningen van de European Patent Organisation.  Monsanto is en blijft natuurlijk een doodenge corperatie, maar als de werkelijke argumenten tegen Monsanto worden vervuild  met onzin, wordt het voor Monsanto wel erg makkelijk om z’n tegenstanders in de publieke opinie neer te zetten als idioten.

Een gedachte over “Monsanto behoudt terecht patent op wantrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *