Waar blijft het politieke talent?

Ga zo door en de jeugd is ons beste export product

podium toonWat een explosie van talent zagen we afgelopen weken. Jonge talenten schitterden tijdens de voorstellingen van Lusa en Marina Bykova. toon je talentEen geweldig initiatief was ‘Gorcum got Talent’. We zagen concerten van ‘Klink!’ en het Orkest rond de Merwe ging op zomertoer met pop-up concerten tussen het publiek. Maar het absolute hoogtepunt als start van de zomer was wel het hippie festival. Ook hier weer veel eigen talent. Hoe wrang was het dan ook dat in dit weekend het doek definitief viel voor kunstencentrum TOON. De organisatie die eens was opgericht om talenten te ontwikkelen en te stimuleren. Daar lag de basis om jonge mensen de liefde te leren voor muziek, zang, dans, kunsten en cultuur. Als je dan ziet dat veel oud docenten zich nu zelf organiseren om een doorstart te maken, dan denk ik: had Toon nou twee jaar de tijd gegeven om zichzelf opnieuw uit te vinden en zelf die Roy is a believerdoorstart te maken. Dat is dezelfde tijd die nodig is om nieuwe initiatieven te ontplooien. Maar nee: weg, weg! Het was ordinaire politieke onwil. Wat er nu gebeurt, is pure kapitaal vernietiging. Wat gaat er met al die instrumenten gebeuren? Wat met het gebouw? Navraag leert dat de gemeente actief (jawel) op zoek is naar nieuwe gebruikers die het pand willen huren tegen (jawel) marktconforme prijzen. Woehaha, mag ik even lachen. Komende koude winter komen de gebouwen van welzijnsorganisatie Staerk leeg te staan. Nieuwe huurders staan al te trappelen. Nog even later en er is keuze genoeg: de bibliotheek, leuk voor een C&A-tje misschien? Of wat eens een bloeiend theaterpodium was voor jonge talenten kan per 20130706_171240vierkante meter worden verhuurd aan outlet stores. Ik hoorde een wrange uitspraak: “Het beste export product van Gorinchem is hun jeugd.” Weg, weg uit deze stad als je geen kansen krijgt je talent te ontplooien. Politiek, met de verkiezingen in het vooruitzicht zouden jullie duidelijke standpunten moeten innemen. Niet over cultuur en stenen maar over cultuur en talent. Waar is jùllie creatieve politieke talent? Een ‘summer of love for Gorcum’ om over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *