De mythe van de humane slacht

(gelezen bij Wakker Dier)
Er wordt weleens gezegd dat de werkelijke maatstaaf van een beschaving de wijze is waarop deze beschaving om gaat met haar dieren, en al het andere leven.
De feiten hieronder weerspiegelen dan aardig hoe we er vandaag de dag voor staan..

 

diervriendelijkcruelty“Zo’n 200.000 runderen worden elk jaar niet afdoende verdoofd. (…) Het luchtdrukpistool waarmee een zeven tot elf centimeter lange slagpin in de kop van runderen wordt geschoten hoeft het dier namelijk niet per se te doden, en zeker niet meteen.
Dat is ook niet de bedoeling. De functie van de slagpin is het dier te bedwelmen voordat de eigenlijke slachting plaatsvindt. Als alles goed gaat, zorgt de klap van de slagpin op de schedel voor een korte bewusteloosheid en het binnendringen van de slagpin veroorzaakt hersenletsel dat de gevoelloosheid verlengt, zodat het dier al een hele reeks slachtstadia heeft doorlopen en allang is doodgebloed voordat het weer bij bewustzijn zou zijn gekomen.
unhappymealVroeger werd er meteen na het schot nog een lange staaf door de schedelopening in de kop en tot de wervelkolom geduwd en een paar keer op en neer bewogen. Na zo’n behandeling wordt het rund niet meer wakker. Die vernietiging van het centraal zenuwstelsel diende niet alleen om het dier te ontzien, maar vooral om het gevaar van verwonding tegen te gaan als een zeshonderd kilo wegende bul die aan zijn achterpoot is opgehangen onverwachts weer tot bewustzijn komt, gek van de pijn, en woest om zich heen begint te trappen.
Toen de runderziekte BSE om zich heen greep, werd de vernietiging van het centraal zenuwstelsel via het ruggenmerg in de hele EU verboden om het risico van besmetting met BSE-bacteriën uit hersenen en ruggenmerg te voorkomen. Fouten bij bedwelming of bij de halssteek komen kuiken piepsindsdien op de meest afschuwelijke manieren voor. Een slecht onderhouden luchtdrukpistool, een niet erg trefzekere schutter, of ook alleen maar een bange koe die haar kop op het cruciale moment opzij gooit, en meteen hangt er een onvoldoende verdoofd dier ondersteboven aan de haak dat voelt hoe er een hol mes in zijn nek of borst wordt geramd om de halsslagaders te openen.
In het ergste geval wacht de voor stukloon werkende slachter de voor het uitbloeden voorgeschreven tijd niet af maar schuift de koe, terwijl de man een vrolijk wijsje fluit, meteen door, en het dier mag dan ook nog meebeleven hoe het in mootjes wordt gehakt.
Een van de volgende handelingen is namelijk het afsnijden van het oorlabel, het amputeren van de voorpoten en het uit het dier trekken en samenknopen van de slokdarm. (…)

sad mfsVarkens worden niet met een slagpin verdoofd maar met gas of met een stroomstoot. Ontoereikende verdovingen zijn bij varkens niet zo’n probleem. De meeste fouten worden gemaakt door de zogenaamde ‘steker’, maar dat komt ook door de arbeidsvoorwaarden van de man.
Per uur ziet hij 1500 aan een haak hangende varkens voorbij zweven. Hij heeft dus slechts 2,4 seconden de tijd om de slagader van een dier te openen. Het komt daarom dus nogal eens voor dat je een ader mist of zelfs een heel varken over het hoofd ziet. (…)
500.000 varkens die ieder jaar in het stoombad tot bewustzijn komen en meebeleven hoe ze met gloeiend heet water worden overgoten. Dat zijn 1370 varkens die dag in dag uit op die gruwelijke, barbaarse manier sterven. Theoretisch sterft vandaag iedere minuut een varken deze marteldood. In werkelijkheid ook.”
(…)
slaughterhouse“Kippen en hanen die eerst met hun kop door een elektrisch waterbad zijn getrokken. Welk praktisch ingesteld mens heeft dat ooit bedacht? Luister, ik heb een prachtidee: we hangen die beesten aan hun poten op en halen ze met de kop door water. En dat water zetten we dan onder stroom.
Omdat kippen -en voor eenden en kalkoenen geldt natuurlijk hetzelfde- in paniek met hun vleugels fladderen, komen naar schatting minstens 20 miljoen dieren onvoldoende of helemaal niet verdoofd uit het waterbad en moeten zij bewust meemaken dat hun strot wordt doorgesneden. animal holocaust
De pluimveelobby, de varkensmesters, de slachthuiseigenaren, de politici zijn de kwaaie geesten en moeten iets veranderen. Om de een of andere reden komt bijna niemand op het voor de hand liggende idee zelf de verantwoordelijkheid te nemen en gewoon geen vlees meer te eten.”

De mythe van de humane slacht geldt overigens ook voor biologisch vlees.

Fragment uit “Fatsoenlijk Eten – mijn leven als proefkonijn” geschreven door Karen Duve. (pag. 124 t/m 127).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *