Conspiracy theoretici redelijker, weldenkender en inmiddels in de meerderheid.

9-11Samenzweringstheoretici blijken weldenkender te zijn dan mensen die de officiële versie van de gebeurtenissen accepteren.

Dat blijkt uit de studie What about Building 7? A social psychological study of online discussion of 9/11 conspiracy theories, die is uitgevoerd door Britse psychologen.

Tijdens de studie analyseerden Michael J. Wood en Karen M. Douglas van de Universiteit van Kent reacties onder nieuwsartikelen. Van de 2174 onderzochte reacties waren 1459 afkomstig van complotdenkers en 715 van mensen die in de officiële verklaring geloofden.

Vijandig gedrag

Er zijn meer mensen die vraagtekens zetten bij de gebeurtenissen op 9/11 en de moord op JFK dan mensen die aannemen dat de overheid de waarheid spreekt. De samenzweringstheoretici blijken in de meerderheid te zijn.

Daarbij komt dat mensen die de complotdenkers niet geloven vaker vijandig gedrag vertonen. “Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de officiële versie van 9/11 geloven, zich over het algemeen vijandiger opstellen op het moment dat ze hun rivalen proberen te overtuigen,” aldus de studie.

Het is niet alleen gebleken dat mensen die de officiële versie accepteren agressiever zijn, ze houden ook krampachtig vast aan hun eigen samenzweringstheorieën. Volgens deze mensen, die inmiddels in de minderheid zijn, werd de aanslag op het World Trade Center in New York gepleegd door 19 Arabieren met weinig vliegervaring onder leiding van een man in een Afghaanse grot.

Bestaande overtuigingen

Uit de nieuwe studie van Wood en Douglas blijkt dat de stereotype complotdenker geen vijandige fanatiekeling is die krampachtig vasthoudt aan een controversiële theorie.

In zijn boek Conspiracy Theory in America legt Lance deHaven-Smith uit dat de term complotdenker of samenzweringstheoreticus is bedacht door de CIA om mensen die twijfelden aan de officiële versie van de moord op JFK in diskrediet te brengen.

Psycholoog Laurie Manwell van de Universiteit van Guelph schreeft in 2010 in het tijdschrift American Behavioral Scientist dat mensen die in de officiële versie geloven er simpelweg niet bij kunnen dat 9/11 het werk van de overheid is geweest, omdat ze niet in staat zijn informatie te verwerken die in strijd is met hun reeds bestaande overtuigingen.

In hetzelfde blad voegde professor Steven Hoffman van de Universiteit van Buffalo toe dat mensen die de officiële versie verdedigen alleen zoeken naar informatie die hun bestaande overtuigingen bevestigt, terwijl ze er tegelijkertijd alles aan doen om tegenstrijdige informatie te vermijden.

Bron: Presstv.ir

Vertaling: Niburu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *