Overbelaste alvleesklier en vage gezondheidsklachten

 

Bij het analyseren van bloedonderzoeken valt mij op dat veel mensen spijsverteringsklachten hebben. Een belangrijke oorzaak is een alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, die onvoldoende werkt. 

Alvleesklier_cartoonDe alvleesklier is een orgaan die een cruciale rol speelt bij de spijsvertering. De alvleesklier is vooral bekend van het hormoon insuline, beter bekend als het ‘vetopslag hormoon’.

Wat ik je alvast kan vertellen is het volgende: Als je alvleesklier niet goed werkt heb je grote gezondheidsklachten!

Denk aan overgewicht , vermoeidheid en een doffe huid.
Je kunt hier medicatie voor slikken, maar beter is het natuurlijk om je pancreas goed te voeden.
Ik zou zeggen: neem het onderstaande goed door en doe er je voordeel mee!

 

Enzymen

Een minstens zo belangrijke rol is de productie van spijsverteringsenzymen.

Heel simpel gesteld kun je enzymen zien als scharen die de voeding in stukjes knippen zodat deze in de darm kan worden opgenomen. Indien je alvleesklier, die een aantal belangrijke spijsverteringsenzymen produceert,  niet goed werkt kan voedsel niet in kleine stukjes worden geknipt zodat er onvoldoende opname is van voedingsstoffen is.

De gevolgen van onvoldoende productie van enzymen

Je darmen raken in de war (darmdisbiose) . Doordat de voeding niet kan worden opgenomen blijven er onverteerde etensresten in je darm die afval afgeven en in het ergste geval voor ontstekingen kunnen zorgen in de darm.
Als je nagaat dat de darmfunctie direct gekoppeld is aan de kwaliteit van je huid kun je er vanuit gaan dat je huid hieronder ook lijdt. Hoe beter je darmen werken, hoe mooier je huid en daar kan geen enkele gezichtscrème tegenop!

Maar goed, om terug te gaan naar ons verhaal: Doordat er zich meer afvalstoffen in je darmen bevinden moet je lever harder werken om je darmen schoon te houden. Maar omdat je lever onvoldoende voeding heeft omdat de alvleesklier niet goed werkt ontstaat er al snel een vicieuze cirkel. De stressbelasting neemt hierdoor toe. De gevolgen uiten zich in vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, huidklachten. Maar ook: jeuk , hoofdpijn, spierpijn en haaruitval.

 

Hoe komt het dat de alvleesklier vaak overbelast is vandaag de dag?
 • Verkeerde voeding. En dan met name een overmaat aan voeding waar geen enzymen meer in zitten. Enzymen zitten voornamelijk in ‘levende voeding’. Groente en fruit dus.
 • Daarnaast bestaat de huidige voeding vaak uit grote zware maaltijden die veel spijsverteringsenzymen verbruiken. Vooral gefrituurde voeding maar ook voeding rijk aan eiwitten en vetten belasten de alvleesklier sterk.
 • Door de uitputting van de bodem bevat onze voeding weinig mineralen. De alvleesklier heeft mineralen nodig om enzymen aan te maken. Juist de mineralen waar we het meeste tekort aan hebben omdat deze weinig in onze voeding zitten heeft de alvleesklier nodig voor de productie van enzymen! Denk aan magnesium, chroom, selenium, mangaan en zink. Stuk voor stuk super belangrijke mineralen!
 • Teveel verhit voedsel. Enzymen zijn temperatuur gevoelig. Bij 50 graden Celsius gaan de meeste enzymen al kapot.
 • Teveel verzurende voeding. Enzymen zijn ook pH gevoelig. Wanneer je teveel verzurende voeding eet als vlees en suiker verzuur je het lichaam sterk.

 

Tips voor een krachtige pancreas

 • Eet groente en fruit! De meeste enzymen zitten zoals gezegd in rauwe groente en fruit. Ik raad je aan om wat vaker een groente smoothie te maken. Maar ook met een salade is je alvleesklier blij! Bijkomend voordeel is dat enzymen pH gevoelig zijn. Groenten herstellen ook de zuurtegraad in de darm zodat enzymen hun werk goed kunnen doen.
 • Eet noten en zaden! Maar niet de verhitte variant! Tip om de bio-beschikbaarheid van enzymen te verhogen is je noten en zaden  1 nacht te laten weken in water in de koelkast.
 • Eet niet te grote maaltijden. Hierdoor moet je alvleesklier overuren draaien. Wanneer je dit te vaak doet kan je alvleesklier al gauw overbelast raken.
 • Overweeg een multivitaminen- en mineralensupplement. Zo weet je zeker dat je alle micronutriënten binnen krijgt!
 • Eet wat vaker kiemen. Kiemen zijn in bijna alle biologische winkeles te vinden. ZO heb je broccoli kiemen, kiemen van bonen, radijsjes en alfalfa bijvoorbeeld.
 • Meer weten?

Aanmelden voor deze gratis info-avond gaat via: info@poweracademy.nl
Zie ook de website van de Power Academy voor meer info en de vele reacties van cursisten.

Gezonde groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *