Voortschrijdend inzicht moet inspireren

vergane glorieToen kunstencentrum Toon afgelopen week definitief de deuren sloot, werd er een banier gevonden uit 1998 met het trotse opschrift ‘Gorinchem, cultuurstad Zuid Holland’. De laatste medewerker spijkerde het bij wijze van wrang afscheid vast aan de voorgevel. Daar hangt, nee, daar jànkt die vlag. Die zal inmiddels wel van gemeentewege verwijderd zijn, want een overijverige ambtenaar heeft beslist ontdekt dat die kaal geplukte kip geen precariorechten betaalde.

De ironie is dat het huidige cultuurbeleid van Gorkum 15 jaar later waarschijnlijk op de achterkant van dit bierviltje past. Zeer katerestiek.
De ironie is dat het huidige cultuurbeleid van Gorkum 15 jaar later inmiddels op de achterkant van dit bierviltje past. Zeer kater-estiek.

Dus weg, weg! Inmiddels hebben we een cultuurvisie die dit soort sluitingen blijkbaar moet legitimeren. Kostte Toon en een ton, maar dan heb je ook niks. Want zeg eerlijk: niemand kan ons kort en bondig uitleggen wat daar precies in staat. En het begint pas. Cultuur en welzijn moeten nu ‘handjes en voetjes’ krijgen. Ik voorzie dat het klauwtjes en klompvoetjes worden. Niet omdat ik negatief ben, maar omdat er domweg nog steeds geen klip-en-klare cultuurvisie is. Dus gaat de politiek voort op het door dwaallichten verlichte Pad van Au, de weg van het “voortschrijnend inzicht”. Was het maar voortschrijdend, voor mijn part schoorvoetend. Neen, het is “ogen dicht en voorwaarts naar ehh..Au!” Neem nou ‘Het Huis van Inspiratie’. Op zich een veelbelovend idee. Daar zou je een heel mooi, uniek concept van kunnen maken. Weet u wat voor ‘inspirerende’ plannen die amateur koekenbakkers bedachten? Dat de Artoteek gaat verdwijnen (weg, weg!), de bibliotheek in het museum komt en dat het museaal en historisch erfgoed in de donkere depots kan wegrotten. Maar, zou je zeggen, de huidige bieb kan toch niet in de ruimte van het museum? Bij deze overheid kan alles.

Voortschrijnend inzicht in uitvoering
Voortschrijnend inzicht in uitvoering

Er komt namelijk een bekrompen…pardon: ingekrompen bibliotheek. Een soort bieb punt com waar u thuis uw boeken via internet kunt bestellen die u vervolgens aan een zeer inspirerende balie (gaap gaap) kunt afhalen. Het is verdorie ordinair bezuinigen!

  1. Eerder schreef ik al: ‘Cultuurvernietiging is geen kwestie van een aanval van buitenaf, maar begint van binnenuit. Eerst wordt het onderwijs ontnomen, dan de liefde. De gebouwen storten daarna vanzelf wel in.’ Wordt wakker Gorcum! O ja eerst vakantie. Sorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *