lifestyle

huisSinds ik met mijn kind een half jaar lang met twee koffertjes van hot naar her sjouwde, omdat we nergens een huis kregen, heb ik iets met huizen:
Ik volg alle programma’s op tv over huizen, wonen, inrichting. Het is een ware tik.
Ik ben zelfs begonnen aan een cursus interieurstyling. In de eerste plaats om mijn gedachten in een positievere richting te sturen. Maar ik geloof dat ik er nooit meer over heen kom, hoe er met ons vorig jaar is omgegaan.
In de tweede plaats omdat ik de styling in het programma 60 minutes makeover ZO vreselijk vond, dat ik dacht: hier ga ik me zelf maar eens tegenaan bemoeien, want dit kan ik beter!
Ik loop altijd over van de creativiteit. Het lijkt me fantastisch om huizen in te richten zonder er voor naar de kringloop te hoeven, zonder op de centen te moeten letten. Dus zonder concessies te hoeven doen.
Ik mag in mijn cursus straks heerlijk los op moodboards, kleurenschema’s en plattegrond-tekeningen!
In de woonprogramma’s op tv krijg ik nog niet zo’n positief beeld van interieurstyling: Een heleboel getut met kussentjes en kaarsjes. Midden op tafel planten ze één enkele orchidee, in een verder minimalistische ruimte. Of je ziet ze een massa-productie van een groot woonwarenhuis aan de muur ophangen, waar een streep op staat of een boedha. Liefst in drievoud naast elkaar. Trends met enorme prints op de muur. Wollige kleedjes die matchen bij de kussens op de bank. De buren hebben exact hetzelfde. Alleen in een ander kleurenschema.
Mochten mensen mij in de toekomst in willen huren: reken niet teveel op kaarsen en kussentjes, glazen bijzettafels of orchideeën. U bent aan het verkeerde adres!

Het nieuwe woonprogramma waarvoor wij ons ’s avonds met bord op schoot, voor de tv installeren, heet: mijn huis is het mooist. Net als 60 minutes makeover ook weer een Engels programma.
Vier zeer verschillende karakters gaan bij elkaar kijken hoe ze hun huis hebben ingericht. Daar moeten ze elkaar punten voor geven en degene met de hoogste punten wint 1000 pond.
Het gaat er nooit zachtzinnig aan toe. Er zit altijd wel een valse nicht tussen. Een maffe hippie, kunstenaar of verzamelaar. Een snobistische heer met veel geld. Een omhooggevallen dame die al van te voren overtuigd is dat ze gaat winnen.
Met valse vriendelijkheid komen ze bij elkaar op bezoek. Zodra de huiseigenaar vertrokken is naar de tuin, gaan de drie overgebleven deelnemers het hele huis door en zeiken alles af wat ze tegenkomen.
Want dat is waar het omgaat bij Lifestyle: het gaat niet om hoe je zelf je huis ervaart. Of je er lekker in leven kan. Jezelf kan zijn. Nee, een huis is een toonzaal waarmee je de ander af moet zien te bluffen.
En meestal zie je dan ook dat niet de ecoman die helemaal zelf zijn huis duurzaam heeft gemaakt wint, of de kunstenaar die op originele wijze een eigen stempel heeft gedrukt op haar woning. Nee, degene die het breed heeft en het breed laat hangen, die in staat is een luxe appartement met uitzicht op zee te kopen en zich dure kunststukken kan veroorloven. En dus gaat het geld altijd naar degene die het het minst nodig heeft. Zoals gewoonlijk, zou ik bijna zeggen.
Gisteren kwamen ze bij een yogalerares binnen die in een sloopbuurt woonde. Je zag dat ze niet veel geld had, maar met weinig middelen op kunstzinnige wijze haar eigen sfeer aan haar huisje had gegeven.
Toen ze aan het eind van het programma de envelop opende om de score te bekijken, sprak ze de wijze woorden: aan de volgorde van dit lijstje kan je aflezen wie het meest geld had. Niet wie zich het meest thuis voelt bij zichzelf.

Het aantal gezinnen dat in Nederland dakloos raakt, onder Samsom en Rutte, neemt toe. Er is steeds minder goedkope sociale woningbouw. Een woning zien te verkrijgen, kun je vergelijken met stoelendans. Ik wens deze gezinnen heel veel sterkte. Ik weet waar jullie doorheen gaan!

Een gedachte over “lifestyle”

  1. Voor wie vanavond met ons meegekeken hebben: is het opgevallen hoe lage cijfers vrouwen aan elkaar geven als ze JALOERS zijn? Hahahaha!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *