Fraude in de zorg

allenstaande moederDoor de fraude in de zorg en de toenemende controle zullen de premies straks weer stijgen. Hoorde ik vanmorgen in gesprek met het team speciale gevallen van mijn zorgverzekeraar.
Word je opgelicht door een hulpverlener, dan word je dus dubbel genaaid. Eerst van voren door je hulpverlener. Daarna van achteren door de verzekeraar. Want iemand moet opdraaien voor de onkosten. En dat is de burger!
Inmiddels wordt langzaam maar zeker duidelijk dat er met mij en mijn dochter ernstige fouten zijn gemaakt door de hulpverlening, die niet lasterlijk te noemen zijn, maar ook tot gezondheid- en financiële schade hebben geleid.
Er hebben zich in het verleden al heel wat familiedrama’s voltrokken, waar na onderzoek uit bleek dat er talloze hulpverleners bij waren betrokken, dat niemand ingreep, dat iedereen naar elkaar zat te kijken.
En als het misging riep het hele land Aaaahh en Ooohhh. Werd er op tv gesproken over wie de schuldige was en dat er toch vooral meer samengewerkt moest worden tussen de hulpverleners.
muurbloempjeIk roep dat ook al jaren. Ik ben al jaren bezig om ons leven weer op de rit te krijgen, nadat anderen het verwoestten. En als je daar hulp bij vraagt, krijg je gewoon zelden wat je nodig hebt omdat er niet samengewerkt wordt tussen de verschillende instanties. Ze opereren allemaal op hun eigen eilandje, omdat ze hun eigen voorgeschreven verantwoordelijkheden hebben en protocollen.
En hielden ze zich daar nou maar aan! Maar zelfs dat gebeurt vaak niet omdat de wet en regelgeving zo vaak verandert dat niemand weet hoe de dingen nog werken en de deskundigen bovendien in ivoren torens leven. Ze hebben totaal niet door hoe hun cliënten aan alle kanten gegijzeld worden door de overheid. Machteloos en rechteloos, met de rug tegen de muur. In armoede. Met de dreiging van deurwaarders, sociale rechercheurs en gezinsvoogden.
Dit land maakt mensen kapot, in plaats van dat ze geholpen worden.

zorgHet zou zo schelen als iedereen zijn werk deed: de uitkeringsinstanties zorgden dat mensen op tijd hun geld krijgen om de rekeningen te betalen. (Terwijl de regering zorgt dat er weer banen komen!)
De maatschappelijk werkers op tijd terug bellen om een afspraak te maken als er ergens crisis is. En dat de regels en de wetgeving kennen. Hoe ze moeten handelen als iemand acuut dakloos raakt. Als ze hun sociale kaart beter kenden. En de moed hadden creatief te zijn met de regels en ook eens samen met de cliënt op durfden te komen voor diens belangen bij andere instanties. Ipv de cliënt af te poeieren met : ‘regels zijn nu eenmaal regels.’
Als het maatschappelijk werk gewoon eens wat harder ging lopen en wat ging doen, ipv alleen maar praten, vergaderen en verslagjes schrijven, maar weer naar de mensen toe ging, dan zouden minder mensen een beroep doen op de tweede of eerste lijnszorg. Waar mensen zitten die zich niet mogen of willen bemoeien met inkomenskwesties, schulden, dreigende sociale diensten.
De FUIK van Jeugdzorg 3 deel 1Dan zouden de louche bewindvoerders van nepbureautjes in de schuldsanering of de zorg, de wind uit de zeilen genomen worden. Dan zou je minder creatieve boekhouding krijgen. Minder fraudezaken, minder controle.
Als iedereen zijn werk deed, zouden er meer dingen opgelost worden, heb je minder problemen, minder kosten.
Dat is beter voor de burger als cliënt. Maar ook voor de burger als belastingbetaler. Want uiteindelijk draaien we zelf op voor de chaos die in dit land is ontstaan.

Ik heb inmiddels 1 psychiater, 1 jeugdpsycholoog, 1 SPV-er en twee maatschappelijk werksters. Op de derde zit ik te wachten en heb er al twee keer achteraan moeten bellen.
Als het aan de jeugdpsycholoog ligt, komt de jeugdzorg er ook nog bij.
OVER MIJN LIJK! Die hebben al genoeg ellende bij ons aangericht. En niet alleen bij ons.
Van alle problemen is er nog niet 1 opgelost. Slechts in 1 zaak begint nu schot te komen. En alleen omdat IK daar werk van ben gaan maken.
Met een beetje geluk gaat die zaak als een sneeuwbal doorrollen en trekt ook de andere kwesties los.
Maar het is toch Godgeklaagd dat je een jaar bezig bent om een heel klein beetje gehoord te worden????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *