Lieve mensen van ‘het systeem’

Lieve mensen van ‘het systeem’,

stopIk zie jullie. Ik zie hoe jullie dapper het systeem blijven ondersteunen. Niet omdat jullie slecht zijn of lelijk of onaardig maar omdat jullie er volledig van overtuigd zijn dat volharding de manier is om deze rare wereld te snappen en er in te kunnen leven.
Laat ik eerst uitleggen wat ik met ‘het systeem’ bedoel. Het systeem is ontstaan om structuur te bieden in warrige situaties, helderheid bij onduidelijkheden en houvast in moeilijke tijden. Dit heeft geleidt tot wat de wereld nu is. Een wirwar van regeltjes, waarden en normen wat zo ingewikkeld geworden is dat alleen nog meer regeltjes uitweg lijken te bieden.
Een heel lange periode heeft dit gewerkt. Er waren regel-makers en regel-nemers die in een soort van harmonie elkaar hielpen en in stand hielden. Ergens is er echter een scheefgroei ontstaan waarbij de regelmakers iets te enthousiast werden tot waar we nu zijn. Een beetje hulpverlener kan niet meer helpen omdat de regels dat niet toelaten… Hoe vaak ik niet gehoord heb: mevrouw ik vind het heel vervelend, u heeft gelijk, maar regels zijn regels…
arbodienstEn de geschiedenis heeft wel vaker laten zien dat mensen met overtuigende ideologieën nog wel eens doorgeslagen zijn en alleen maar ellende gebracht hebben…
Maar ik snap jullie! In posities om mensen te helpen toch gebonden aan al die regels is niet gemakkelijk! En wat als je je niet aan die regels houdt? Dan heb je kans dat je ook je baan verliest, en dan!
En die regels zijn ook niet per se slecht. Er zijn nou eenmaal ook veel mensen die misbruik van ‘het systeem’ maken of helemaal niet willen meewerken en die moet je toch aanpakken?
klant-boosWat ik ervaar is dat je als ‘vrager’ aan het systeem bij voorbaat al verdacht bent. En in plaats van uit te leggen wat de mogelijkheden zijn, een luisterend oor te bieden en een morele oppepper te geven, krijg je bij voorbaat al een vermanende brief dat als je buiten de regels gaat je straf krijgt, wordt je in een slecht passend systeem gepropt en krijg je boete op boete omdat je even het spoor bijster bent, wat alleen maar averechts werkt.
gezeikDus lieve hoeders van het systeem. Kijk eens op uit jullie regeltjesboek en zie hoe de wereld er aan toe is. We zijn harder geworden, systemen vallen om, steeds meer mensen vallen tussen de mazen van de regels in een moeras van hopeloosheid en wanhoop. Dat kan toch nooit de bedoeling van het systeem zijn?
Stap eens uit je eigen leven en kijk eens door de bril van een ander. Luister eens echt naar zijn of haar verhaal en kijk wat je nou echt voor zo iemand kunt doen.
Regels zijn leidraden die je kunt gebruiken om situaties behandelbaar te maken. Maar ze zijn ook flexibel en persoonsgebonden. Hoe is het anders mogelijk dat met een groeiend wetboek vol met steeds meer regels de heren en dames advocaat en rechters zo veel werk hebben.
Nee toch zeker?!?
Nee toch zeker?!?

Luister naar je hart, laat je gevoel spreken. En dan hoef je niet alle ellende van iedereen op je schouders te nemen maar luister eens echt. En kijk dan eens naar die regels en pas ze per situatie toe. En geef dan aan aan je baas door wat er allemaal mis is. Blijf dit doen tot er wat gaat gebeuren. Want wat de geschiedenis altijd al bewezen heeft is dat er van alles mogelijk is.

samen regelenWe weten allemaal wel dat het zo niet langer kan, dat de regels belachelijk aan het worden zijn, dat de verschillen te groot worden, dat we toch samen deze wereld mogen bewonen. Laten we ons best doen er iets moois van te maken.
Ik weet dat de houvast van de regels loslaten doodeng kan zijn. En je baas overstelpen met informatie/klachten is ook niet altijd handig. Maar hoe kun je jezelf nou hulpverlener noemen als je niet helpt? Of bij een zorgverzekeraar werken die de mensen niet verzekert van zorg?
.
Laten we het samen doen, en dat dan als stelregel nemen, dan gaat het helemaal lukken!

2 gedachten over “Lieve mensen van ‘het systeem’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *