Politiek vlugteling (deel 1)

Inleiding:  Ik zou graag de huidige Nederlandse politicus willen typeren als “Politiek vlugteling” Inderdaad gespeld met een “g” om in de eerste plaats verdere verwarring te voorkomen. Maar ook omdat ik me laat inspireren door de wijze waarop de huidige politiek nergens haar helaas ingeslagen koers zo duidelijk illustreert als in het geval van het nieuwe asielbeleid.

fence 01fence 01fence 01fence 01

teef 

.
De Nederlandse taal kent veel woorden met  dubbele betekenissen die er destijds de “inburgeringscursus” al niet makkelijker op maakten. Maar de lat is inmiddels zo hoog gelegd en zelfs in strijd met diverse internationale rechten van de mens, dat de boodschap wel duidelijk is inmiddels. Wegwezen hier, het interesseert ons niet waarom je hier bent. Je bent een vreemdeling en die moeten we bij voorbaat al niet. Wegwezen. Het is op zoveel manieren inhumaan en hard dat ik daar nu even niet te diep op in ga. 

Het illustreert alleen wel dat er in Nederland een vorm van politiek wordt bedreven die gebaseerd is op het afschuiven van problemen en niet nemen van verantwoordelijkheid. Het is vluchtgedrag en korte termijn visie. En ik ga daar in mijn komende twee, misschien drie blogs mijn gedachten over delen, in de hoop hierover een dialoog in gang te zetten.

Het zomerreces in Nederland. Politiek Den Haag neemt een welverdiende adempauze tussen het liegen door en doet nieuwe inspiratie op ergens op het strand van een bananenrepubliek. Ver weg en toch vertrouwd.

DBLKOp een paar fanatieke workaholics na dan,  die in dit geval helaas hun werk veel te serieus nemen. Zo ook staatssecresaurus Teeven, die ondanks zijn zero-tolerance beleid tegenover mensen van over de grens, zelf geen grenzen lijkt te kennen als het op territoriumdrift aan komt. Het gaat om politiek vluchtelingen die in hun eigen land tegen zware morele en ethische grenzen aanlopen door het politieke klimaat en zich genoodzaakt zien hun land, waar zij vaak hun leven niet langer zeker zijn, te ontvluchten. Hoe noodlottig en wrang dat sinds enige tijd het vrijland van tolerantie en gelijkheid voor iedereen van het Nederland  vóór de Bilderberg overname. Haar vluchtelingvoorbeeldfunctie waar de landen met regeringen cq dictaturen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, een voorbeeld aan konden nemen, is gekanteld waarbij de dictaturen nu de gidslanden lijken te zijn geworden van een politiestaat waarin we steeds minder ons vertrouwde landje herkennen.  Het is een feit, Nederland is niet meer de veilige thuishaven voor de vrijdenkers en friskijkers aller landen, het kan niet langer met goed fatsoen, verontwaardigd uiting geven aan misstanden in delen van de wereld die daarmee feitelijk door de internationale gemeenschap niet voor vol worden aangezien, maar eerder als onderontwikkeld, waar geen eer valt te behalen aan serieuze diplomatieke betrekkingen.

Ik vraag me af waar Amnesty International blijft, nu haar grootste financier ineens zelf naast het potje begint te piesen.

Tuurlijk ze hebben zich afwijzend uitgelaten over wat er hier met asielzoekers gebeurt, maar daarna; relatieve radiostilte.

amnestyWaar blijft de leerplicht ambtenaar , terwijl er tientallen in Nederland opgegroeide en gewortelde kinderen met nog minder rechten en privileges dan zware criminelen (die dan toevallig wel hier zijn geboren en een “burgerservicenummer” hebben) Inderdaad u leest dit goed, hele gezinnen die in detentiecentra worden geplaatst, daar van elkaar worden gescheiden in afwachting van hun uitzetting…klinkt ergens vaag bekend niet?  Deze kinderen die soms wel een jaar vastzitten in een hokje met 4 muren, krijgen daar geen enkele vorm van onderwijs. Wat een martelgang moet dat zijn voor een kind. Hoe legaal zou vrijheidsberoving tegen de wil van iemand uberhaubt, laat stáán een minderjarige moeten zijn? Hoe sneu is de vogel die een ander mens illegaal verklaart?  Sterker nog, ik ben eigenlijk heel benieuwd naar wat het internationaal VN tribunaal in Den Haag hier van vindt. Want wat hier notabene recht onder hun neus gebeurt zou in een écht rechtvaardige wereld niet kunnen.
Waar zijn de cultural creatives die zo spiritueel bewust zijn? Waarvan ik weet dat er een aantal zijn die zich niet hiermee inlaten, omdat het allemaal maar negatieve energie is, waar je aan meewerkt door er aandacht aan te geven. Beter is er liefde naar toe te sturen, energetisch lost het zich dan vanzelf wel op..juist ja, ondertussen…op aarde..En nu begrijp ik dat u van de ene spiritueel tot de ander zou willen zeggen: Blijf in je Liefde, of stuur er inderdaad licht en liefde naar toe, maar wat komt hier in de praktijk nou werkelijk van terecht?   Helemaal mee eens dat door me op vreugdevolle ervaringen te richten, of gewoon vreugde te ervaren, in het NU, het Universum deze misstanden niet in mijn ervaringsveld zal brengen. En wat als ik nou niet de behoefte heb om puur en alleen voor mezelf te leven. Dat voor mij de eenheidsgedachte er een is die niet vanuit medelijden, maar uit mededogen zich ontfermt over het geluksgevoel van niet alleen maar ikke, maar ook die van de andere mij’s. En natuurlijk, geduld, vertrouwen en het is een proces..maar ondertussen wel in het Nú leven toch? En wat ik nu om me heen ervaar zal ongetwijfeld een reflectie zijn van mezelf, en is onze Fred gewoon een andere mij, en misschien is het daarom juist dat ik verantwoordelijkheid voel, voor wat ik al die andere mij’s aan doe als ik merk dat ik ondanks al die liefde die ik voor mij voel, en ook van mijn andere mij’s mag ontvangen het voorlopige resultaat van al die “liefde” die we de staatssecretaris”mij”  dan hebben gestuurd, waarbij deze onlangs met een

Haata Yoga
Haata Yoga

uitstekend humeur op een ochtend wakker werd, en dacht; Kom t’is vakantie, weet je wat, die twee asielzoekers Bah en Issa die al 74 dagen in hongerstaking zijn en mijn hachelijke beleid zo in de schijnwerpers zetten, ze zien er wat moe en lusteloos uit, die moeten er gewoon even tussenuit. Laat ik eens een royaal gebaar maken en een complete chartervlucht aan laten rukken, helemaal voor hún alleen, exclusief naar het zonnige Guinea. Echt een man om van te houden die Fred Teeven. Ik maak me om hem dan ook geen zorgen. Waar ik me wel zorgen om maak zijn die onfortuinlijke medemensen daar in Guinea waar 2 mensen zonder medische begeleiding en erbarmelijke omstandigheden maar moeten zien hoe ze herstellen van 75 dagen zonder eten of  in Polen waar een Georgisch meisje van 6 met leukemie zonder medische indicatie op het vliegtuig werd gezet met haar ouders en het ook uit konden zoeken. En de lijst gaat door..ze is eindeloos..net als de schrijnende liefdeloosheid waarmee ze wordt afgewerkt. Dus toe maar stuur maar zoveel Liefde als je kunt missen, kijk zoveel mogelijk de andere kant op. En voel je net zo verantwoordelijk voor de situatie van deze arme zielen, als de mensen die ze deporteren. Die hebben dit ook niet bedacht tenslotte, ze voeren het alleen maar uit..en als degenen die van bovenaf de regels opleggen, soms ook niet weten waar ze mee bezig zijn, en dat dan ook ijskoud beweren, hoe hadden zij het dan achteraf moeten weten? Oder?!

Maar weer even serieus nu, want waar het hier natuurlijk gewoon weer eens om draait is geld en macht en het middel dat het allemaal mogelijk maakt, ongefundeerde kunstmatig opgewekte angst. Echte angst is als je in kritieke toestand door het ministerie van vertrek en verrek op het vliegtuig wordt gezet naar land van herkomst (waar voor de gewone Hollandse toerist mét paspoort overigens een negatief reisadvies geldt) en waar je je leven nog onzekerder bent dan in de toestand waarin Cheikh Bah en Issa Koulibaly vorige week aankwamen en aan hun lot werden overgelaten in een ziekenhuis waar ze ook daar weer er uit zijn getrapt, omdat ze geen geld hadden. Als dat geen regressie therapie wordt voor de komende paar reïncarnaties.. (de zgn. “recessie therapie, regressie therapie” )

Ondertussen is het huidige vluchtelingen beleid dankzij ons belastinggeld booming business voor beveiligingsbedrijven, uitzendbureaus, bouwondernemingen,  en honderden andere bedrijven die immoraliteit geen enkel bezwaar vinden, zolang de zakken maar vollopen. Ja hij is er weer mensen, die goeie ouwe VOC mentaliteit. Tenminste iets waar je in dit land op kunt vertrouwen.

Maar ach wat maakt het nou uit een paar van die vreemdelingen minder, opgeruimd staat netjes toch? Ze komen hier toch alleen maar om te profiteren (zei de waard) Eigen volk eerst roepen de farizeeërs dan.  Totdat de Duisters komen of  voor mijn part de Chinezen en ons land bezetten, een keer raaien wie er dan ineens moeiteloos heulen met de vijand onder het mom van eigen “hachie” eerst. Het zijn altijd dezelfden: Ze openen met “eigen” en eindigen met “eerst” wat daar tussen zit is naargelang de situatie variabel.

Maar prima joh, die moet je vooral het land laten regeren. Het resultaat mag er zijn toch?

Zoals het zich laat aanzien zal het (op)Teeven beleid nog minimaal een paar jaar doorgaan. Het is een bewuste politieke lijn. Kil en berekenend.
Ik wil besluiten met: Bah! ..maar besef dat ons asielbeleid dit woord een wrange nasmaak heeft gegeven en is wellicht ongepast.

“Bitches” dan maar!? Klinkt in ieder geval minder grof dan de dubbelzinnige Nederlandse vertaling.

Een gedachte over “Politiek vlugteling (deel 1)”

  1. Paul, je artikel raakt me heel diep. Gisteren werd me ook min of meer gevraagd wat ik eraan uithaalde om me zo druk te maken over de toestand in Syrie die zo dramatisch dreigt te escaleren. Nou, ik haal er niets aan uit dan alleen verdriet en zorg om al die andere mij’s. ‘Ach, ik ga lekker en zo draag ik het meeste bij aan het collectief.’ Prima als dat iemands opvatting is, ik kan er niks mee omdat ondanks alle spirituele redenen die je kunt bedenken het uiteindelijk toch gewoon zo is dat mensen worden vermoord. Zomaar, omdat het kan. Straks staan de vlugtelingen (goed gevonden woord) hier op de stoep en dan is het commentaar ook weer niet van de lucht.

    Ik heb, zoals ik je al eens liet weten, veel met leerlingen gewerkt die tevens oorlogsvluchteling zijn. Het leed is diep en onverstelbaar intens. Een van mijn oud-leerlingen werd op 13-jarige leeftijd moeder. Ze kwam uit Sierra Leone en het kindje is verwekt tijdens een groepsverkrachting door soldaten. Wat kreeg ze hier te horen? ‘Hey vuile zwarte, ga eens met die luie reet voor je jong werken!’ Toen ze me dat huilend vertelde, had ik eerlijk gezegd de grootste moeite niet mee te huilen. Boos en verontwaardigd was ik ook. Het asielbeleid is bezopen, ik kan er geen tactischere beschrijving voor vinden, of beter gezegd, ik wil dat helemaal niet. Voor MenS schreef ik ook een kort artikel over het asielbeleid. Ik kan werkelijk niet begrijpen hoe iemand zulk beleid kan maken, laat staan verdedigen of uitvoeren. Ik begrijp het niet en eigenlijk is dat maar goed ook.

    Mij staat ook een reportage voor ogen, vrij recentelijk, waarin een vrouw aan het woord kwam die in vreemdelingendetentie zat. Ook zij was slachtoffer van verkrachting. Toen zij na een bezoek aan de advocaat zich moest onderwerpen aan visitatie, heeft ze dat de eerste en ik meen de tweede keer ook toegestaan. Er werd, zo vertelde ze, gelachen om hoe haar achterste eruit zag, ect. De derde keer weigerde ze. Ze menstrueerde, was ook boos en verdrietig over de schending van haar lichaam op deze manier. Ze was immers geen crimineel, ze had alleen maar asiel aangevraagd. Vier man hielde haar toen vast en een vrouw visiteerde haar alsnog. Nou, dan heb je echt geen enkel gevoel in je donder als je zo meent om te moeten en te kunnen gaan met een vrouw.

    Ik ben jou in een andere vorm. Het wordt de hoogste tijd dat we eens werkelijk gaan beseffen wat dat betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *