Hoe kansrijk is Japans gevecht tegen wereldwijde milieuramp

fukushimaTwee jaar na de nucleaire ramp ten gevolge van de tsunami die de Japanse Westkust trof is Daiichi Fukushima er nog altijd niet in geslaagd, het gevaar van een wereldwijde milieuramp te keren.
Het lijkt vechten tegen de bierkaai, waarbij de vergelijking werd gelegd met het computerspelletje “Wack em all” Een online game: Iedere keer als je rat op zijn kop tikt komen daar acuut andere voor in de plaats
Saignant detail is dat de inzet die in dit geval op het spel staat bij “Game over” het wereldwijde ecosysteem en de volksgezondheid van de totale wereldbevolking betreft.

Hoe dat zit wordt verduidelijkt in onderstaand filmpje (interview) en de in het Nederlands vertaalde toelichting eronder.

radioactiveOm het oprukkende radioactief besmet water richting open zee te beteugelen, zijn door Tepco middelen ingezet als drainage, pluggen, pompen, verzonken muren en een ring van chemikalieën die de grond verharden, waardoor het water niet verder de grond in lekt richting grondwater en de zee, maar niets is afdoende gebleken. Het radioactief besmette water blijft wegen vinden,  om of door de barricades heen. Ook is de wijze waarop dit gebeurt voor het betrokken wetenschappelijk team een mysterie hoe dat kan.
Er zijn vermoedens dat het grondwater peil en de getijden (eb en vloed) er iets mee te maken hebben, maar daar heerst nog veel onduidelijkheid over.
Er is een ambitieus plan om het gebied compleet te omringen met een gracht cq muur van ijs. Op een schaal die nog nooit eerder werd verricht. De haalbaarheid, en het uiteindelijke effect maar ook de astronomische bedragen die hiermee zijn gemoeid staan ter discussie.

Een fragment uit het uitgestrekte gebied waar radioactief besmet water met 400 ton k/l per dag wordt opgeslagen. Proost.
Een fragment uit het uitgestrekte gebied waar radioactief besmet water met 400 ton k/l per dag wordt opgeslagen. Proost.

Ondertussen heeft Tepco nog een ander dringend probleem en dat is; Wat te doen met de 400 ton kubieke liter radio-actief besmet water per dag dat is gebruikt om de reactoren alsnog te behoeden voor een complete “meltdown” Voorlopig wordt dit opgeslagen in enorme hiervoor speciaal gebouwde silo’s, maar dit is uiteraard geen oplossing voor de langere termijn.
Tel daar nog bij op dat Japan geen hulp aanvaard van andere landen bij het tackelen van dit gigantische probleem en de vraag is niet zozeer of dit wel goed gaat, maar eerder hoe lang dit nog goed gaat. Over de gevolgen wil je eigenlijk niet nadenken.

Ik leg mijn vertrouwen voorlopig maar in een hogere macht die liefdevol en eindeloos geduldig ons de ruimte geeft om inzichten te verwerven en daarvan de consequenties te ervaren maar het tot een bepaald level allemaal niet zover laat komen.

situatie fukushima

3 gedachten over “Hoe kansrijk is Japans gevecht tegen wereldwijde milieuramp”

  1. Goed stuk. Ik volg het hele gebeuren ook nauwlettend. Wat de laatste hoopgevende alinea betreft: In de geestelijke wereld wordt inderdaad alles gezien wat wij doen. Ik heb al verschillende keren in dromen uitleg gekregen van ik weet niet wie het zijn, over dingen die op aarde gebeuren en betrekking hebben op de gevaarlijke zonnestraling EN Fukushima. Achteraf bleek wat ik doorkreeg te kloppen, omdat het bevestigd werd in de media. Wij worden dus goed in de gaten gehouden hier op Aarde. OF ze ook gaan ingrijpen weet ik niet. Ik heb ook dromen gehad waarin het echt niet zo goed afliep met de Aarde:-( Hoewel hij uiteindelijk verankert werd in de kosmos. Maar vraag me niet waaraan. Misschien dat ik ooit nog eens de moed op kan brengen hier een blogitem aan te wijden.
    Hoe dan ook: WIJ eten sinds fukushima al geen vis meer! Er is al te veel radioactief water de zee in gestroomd en de zeestromingen verspreiden dat water over de hele wereld….

    1. Ja Sabine, een trieste gewaarwording. De media mijden dit onderwerp als de pest. Er is slechts terloopse berichtgeving. Ondertussen heeft Japan al 2 jaar vruchteloos haar gang kunnen gaan in het ongedaan maken van deze nucleaire dreiging zonder duidelijk resultaat. De voornamelijk passieve houding van rest van de wereld die doordraait alsof dit nooit is gebeurt en alsof er niets aan de hand is, vertelt mij dat we alles en iedereen die op die schaal beslissingsbevoegd zijn, massaal de bons moeten geven. DIt is een internationale kwestie, en als Japan geen hulp zegt te willen aanvaarden en het zelf wel oplost, dan zeg je als omliggende naties als Europa, China, Rusland en de VS toch desnoods, luister Sushiboy, wat voor kolerezooi jullie van jullie eilandje willen maken moet je lekker zelf weten, maar over de rest van deze planeet gaan jullie helemaal niet, daar heb jij helemaal niet over te beslissen, maar dat doe je wel, zodra je de rest van de wereld niet toelaat en betrekt bij het oplossen van dit probleem. Dus hier heb je een Sudoku puzzel, ga die maar oplossen, jullie hebben je kans gehad, nu gaat de rest van ’s werelds wetenschappers en experts zich ermee bezig houden.

      Als ze nou olie hadden gehad, dan hadden de Amerikanen daar al gezeten…om te janken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *