Wat kan ik doen om Eenheid te bereiken?

freemeIk herinner me nog goed een zaal vol mensen en een spiritueel leraar ervoor. Sprekend over de gelukzaligheid van nondualiteit. Vanuit achterin de zaal sloeg ik hem gade, snapte geen bal van wat hij zei. Wat me enkel is bijgebleven van die meeting is dat de desbetreffende leraar zei dat hij een stoel was  en dat er uit het publiek steeds dezelfde vraag kwam in iets andere vorm: “Wat kan ik doen om dat te bereiken?”

Wil je zijn antwoord weten? Hij zei: “Niets.” Wat een dooddoener he?  Voor het ego tenminste. En dat is natuurlijk net waar het om gaat. Wil je komen tot het realiseren van Eenheid, dan zal het ego tot rust moeten komen in dit hier en nu. Het nu is namelijk de poort naar de verbinding met jeZELF, het Bewustzijn dat in ieder van ons huist. Verschuif je naar deze bewustzijnslaag dan kijk je vanuit dit Zelf, vanuit Eenheid.  Het antwoord op de vraag hoe dat te bereiken is: Stoppen met doen, ofwel ‘niet-doen’. Wat  iets heel anders is dan nietS doen. Daarom in dit artikel verheldering hierover.

Vanuit de ego-modus, vanuit de persoonlijkheid welke zich identificeert met zijn zelfbeeld, zijn ideeën over de wereld en met het leven wat hij leeft, zijn wij geprogrammeerd met de illusie dat we controle hebben over onszelf en ons leven. Als je ergens wilt komen, dan moet je er iets voor doen. Er wordt hiermee een doel geprikt in de toekomst en een actieplan om van A naar B te komen. We hebben vanuit dit perspectief nog geen inzicht in een aantal zaken die weg gaan vallen in het eenheidsperspectief, namelijk:

Het ergens anders heen willen dan het hier en nu is een wens gebaseerd op non-acceptatie. De basis is weerstand en vanuit weerstand is het ego druk doende zichzelf en het leven te verbeteren. Te verbeteren wat niet ter verbetering vatbaar is, omdat we niet inzien dat alles wat er OP DIT MOMENT in je leven is, een projectie is van wat er energetisch vanuit jou is uitgezonden.  Hier ligt je speelveld, niet daar. Het ‘doen’ in deze is dus een vluchten. Vluchten uit het NU. Logisch, want in dit nu vallen alle identificaties aan diggelen, het ego kan niet in het Nu zijn. Stop je met doen en ontspan je in dit Nu, dan zul je merken dat juist dat wat je zocht allang aanwezig was. In dit Nu is er vrede, omdat jij vrede bent.

Het Nu
is constant
in beweging
en is onmogelijk
te controleren
of in concepten
te vatten.

Het ego is druk doende op allerlei manieren. Het is de ganze dag aan het interpreteren, labellen en conclusies trekken over dat wat het ziet, denkt en voelt. Wat maakt dat je dingen vastzet die niet vast te zetten zijn. Het Nu is constant in beweging en is onmogelijk te controleren of in concepten te vatten. NietS doen is zo’n concept. Sommige mensen denken dat de uitspraak die deze en nog meer leraren doen betekent dat ze passief moeten gaan zitten afwachten tot de bliss zich over hen uitstort. Probeer je dit, dan ben je nog steeds aan het ‘doen’ en met doen vlucht je uit het Nu, uit de verbinding met jeZELF en daarmee uit Eenheid, in dualiteit.

Ook wil het ego grijpen, beschermen, proberen, leren, enthousiasmeren en interen…  Het is altijd aan het ‘doen’. En daar is niets mis mee… ! Nee, het is de aard van het ego en de aard van deze realiteit. Want zonder ego zou dit alles niet bestaan. Er is dus niets mis met ego… Enkel met het idee dat jij dit ego bent. Die identificatie komt los wanneer je stopt met ‘doen’ en gaat aanschouwen hoe er ‘gedaan wordt’ vanuit het ZELF.

Je merkt op hoe er een mechanisme in jou actief is dat denkt het nu te kunnen controleren. En wanneer je dat gaat zien, verschuif je naar de positie van aanschouwer. De aanschouwer, het ZELF, de Bron waar vanuit alles reeds is geaccepteerd. Met die verschuiving smelt je samen met dit Zelf waar dualiteit wordt opgeheven. En waar ook alle beschermingsmechanismen en rolpatronen losweken die gebaseerd waren op de misvatting dat jij die persoonlijkheid bent. En zo zal er een verandering plaatsvinden in jou waar vanuit ook jouw projecties zullen veranderen. Afgestemd op en in lijn met wie jij werkelijk bent.

Er is dus niets dat je kunt doen enkel dan aanschouwen… waarmee je stopt met doen.

En ja…. wanneer de helderheid van dit inzicht je toevalt is niet te controleren. Er is dus werkelijk nietS dat je kunt ‘doen’.  Het Zelf rolt je vanzelf naar jeZelf.

 

Meer informatie over de schrijfster vindt je op: www.leveninvrijheid.nl

Een gedachte over “Wat kan ik doen om Eenheid te bereiken?”

  1. Lieve Vera, wat een raak stuk. Being, een mooi woord en ondertussen giert het in mij en kijk ik naar wat is. Observeer wat het ego wil en wat de ziel me laat zien, het gaat in een noodtempo heen en weer. Ademen en mijn focus op het nu. Wauw wauw, intens. Het artikel geeft houvast om weer los re laten, liefs Liliane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *