Biotomaatje toch niet zó bio

Het tijdschrift Öko-Test heeft groenten en fruit op residuen van perchloraat getest. In 40% van de producten werden resten aangetroffen. Het meeste perchloraat werd aangetroffen in een biologische trostomaat.

tomatoEr zijn veertig monsters van tomaten, komkommers, courgettes, paprika’s en aardbeien getest. Bijna de helft bleek perchloraat te bevatten (16 van de 40). Dat is vergelijkbaar met het soortgelijke tests vanuit de handel.

De maximale absorptie van 0,01 mg per kilogram lichaamsgewicht wordt volgens Öko-Test met meer dan 100 procent overschreden in de bio-tomaat. Het gaat ook om biologische tomaten van Alnatura. Alnatura werd op de hoogte gebracht van de testresultaten en gaf aan dat de verontreiniging waarschijnlijk afkomstig is uit een meststof dat besmet is met perchloraat. Dit zou toegestaan zijn in de biologische landbouw. Waar de verontreiniging daadwerkelijk vandaan kwam wist Alnatura echter niet.

De test toonde aan dat het probleem niet beperkt is tot bepaalde landen. Perchloraatresten werden aangetroffen in producten uit Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Marokko en Oostenrijk.

Bron :
http://www.biojournaal.nl/artikel/13155/%C3%96ko-Test-bijzonder-veel-perchloraat-aangetroffen-in-bio-trostomaten
http://www.agripress.be/start/artikel/499357/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *