Nederland moet bezuinigen. Waar zit de zwakste schakel

balkenende-vocNederland moet bezuinigen. Als braafste van de klas, ingegeven door ons aller bekende VOC-mentaliteit gaan we voorop in de wereld op dit gebied. Blijft nog steeds de vraag of we dit nou  moeten interpreteren als de door dhr. Balkenende bedoelde ‘met handelsgeest, daadkracht en durf’ of meer het door dhr. Marijnissen geïnterpreteerde “gewelddadige  roofzucht”.

Nou dat zijn natuurlijk dan ook maar weer verschillende zijden van de medaille. Bekijk je het vanuit het oogpunt van de lucky few, zeg 1% van de bevolking dan is het krampachtig vasthouden aan groei  om het groeien een reden om die VOC-tijd te blijven omarmen. (Interessant zou zijn om eens te kijken hoe hoog het autisme gehalte in deze groep is… Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen op het gebied van sociale interactie en (non-)verbale communicatie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspatroon – aldus Wikipedia). Als je alles hebt, heb je toch genoeg zou ik denken en als meer niet tot het bevredigde resultaat leidt zou het een mogelijkheid kunnen zijn om eens op een ander gebied te kijken of daar eer te behalen valt.

Dan heb je natuurlijk een tussengroep die zeer verbonden zijn met de eerste en er tussenin zit en dat is er de groep, de massa, zeg 75% van de bevolking die gebukt gaat onder die “geweldadige roofzucht”. Meer belastingen, minder zekerheden, minder steun en ga zo maar door.

 

Natuurlijk roepen de heren politici van alles over Europa, de Toekomst, Pensioenen, Tekorten enzovoorts maar weten ze eigenlijk wel waar ze het over hebben? En erger nog kunnen ze het ons, eenvoudige burgers, nog wel duidelijk maken? Om het begrotingstekort onder de 3% te krijgen…

 

In mijn ogen worden banken met wanbeheer gesteund terwijl de gefaalde top, exorbitante lonen en bonussen ontvangt. Dit vind ik op zijn zachtst gezegd vreemd… Ik snap dat de betrokken burgers zo hun kredieten konden behouden en dat de afspraken die al gemaakt waren nagekomen moesten worden. (Grappig dat het je houden aan regels dan weer wel en dan weer niet toegepast mag worden). En dan zijn er nog bankiers die vinden dat ze in vergelijking met anderen ‘te weinig’ verdienen! (Terwijl  banken gewoon “voor heel weinig” zelf geld kunnen kopen bij de Centrale bank).

greecyEn dan al die verhalen over landen als Griekenland. Enorme bedragen zijn daar ingepompt met recht denk ik. Als je eenmaal de keus hebt gemaakt een land als Griekenland toe te laten tot Europa moet je de consequenties dragen. Je bent immers zo sterk als je zwakste schakel en waar echte hulp nodig is, moet geholpen worden. Maar de beloftes van terugbetalen, garanties enzovoorts blijken toch allemaal vooralsnog niet echt waargemaakt te kunnen worden.

zorggraaiersNou ja en dan heb je natuurlijk nog de verhoging van de BTW. Want ja, we maken alles duurder, dan ga jij vast meer kopen! De AOW-leeftijd is verhoogd, lijkt mij niet zo’n groot probleem maar voor de mensen die er vlak bij zaten lijkt het me wel even slikken. Hogere bijdrage in de ziektekosten,tenslotte moet het gegraai van de top in de zorg ergens van bekostigd worden en zo nog een aantal van die maatregelen, die als ik het zo even bekijk vooral diegene treffen die het toch al niet zo gemakkelijk hebben, die 75% waar alles op leunt.

Dan vergeet ik nog de fraudewet, ingevoerd in januari 2013 om de fraudeurs binnen ons sociale stelsel buiten spel te zetten. Een mooi streven maar de praktijk wijst anders uit. Het is een enorme stap om toe te geven dat je “gefaald” hebt, niet meer zelf je kost kunt verdienen door welke reden dan ook en je hand op te moeten gaan houden. (Superfijn dat het kan hoor, begrijp me niet verkeerd, maar het is een behoorlijke stap van zelfstandig zelfvoorzienend naar afhankelijk).

 

Dan zijn er hier en daar nog sociale hulpverleners die meeleven en begrip tonen maar een groot deel is, gesteund door deze wet, vast van plan het de gemeente zo min mogelijk geld te laten kosten.

Misschien met als doel hoog te scoren op de ijst “beste sociale dienst van Nederland” . De jury heeft in 2012 de winnaar geroemd omdat deze zich onderscheidt met de systematische en consistente wijze waarop zij haar strategie doorvoert in beleid en bedrijfsvoering. Daarnaast werkt ze in de ogen van de jury op een vernieuwende manier aan het verbeteren van de kwaliteit, beperking van kosten en verhoging van de effectiviteit.

Maar is het ten eerste niet vreemd dat de Sociale Diensten een dergelijk wedstrijdje spelen? En ging het als Sociale Dienst niet om wat ze zelf propageren? Namelijk: de sociale dienst helpt u om zelfstandig deel te nemen in onze samenleving . We spreken u aan op wat u zelf kunt en ondersteunen u daar waar het nodig is.

Een tijdelijke haven in roerige tijden. Zo klinkt het heerlijk! Als je even helemaal stuk zit is er hulp en ondersteuning. Uit persoonlijke ervaring en die van velen die ik gesproken heb, kan ik vertellen dat dit heel vaak ook niet het geval is.

stoOmEn nu die fraudewet is ingevoerd wordt je helemaal als verdachte behandeld. Alle vergissingen/misverstanden in de veelheid van papieren die behandeld moeten worden, worden vanuit onze kant bestempeld als Fraude. Andersom worden de vele fouten/misverstanden aan hun zijde weggewuifd als in: ‘we hebben het ook zo druk’, ‘mijn collega heeft dat verkeerd begrepen’, ‘dat komt door het systeem’ en ga zo maar door. Ik heb zelfs begrepen dat medewerkers een bonus krijgen als ze fraude opspeuren. Of dit waar is weet ik niet zeker.

Een heel verhaal waar ik maar mee wil zeggen dat die zwakste schakel altijd je grootste zorg moet zijn om het geheel sterk te houden. Waarom we het allemaal zo mak toelaten, terwijl we in de geschiedenis toch heel strijdbaar bleken begrijp ik niet zo goed.

 • Zijn we murf geworden? – Vastgeroest in een wirwar van regels en verplichtingen?

 • Hebben we het te goed? – Lekker in onze comfort-zone, even klagen en dan met een biertje voor de tv?

 • Zijn we moegestreden? – Geprotesteerd tegen atoombommen, ze zijn er toch; het referendum aangaande Europa was negatief; we doen toch mee.

 • Zijn we bang? – Dat als we hiervoor gaan vechten de grote virtuele vijand nu vormgegeven door de Islam ons overneemt?

 • Hebben we ontzag? – voor regels en de handhavers ervan?

We leven in een democratie. Die 75% heeft de ‘macht’. Nu nog de kracht om samen te kiezen voor een samenleving waarin de zwakste schakel daadwerkelijk de aandacht krijgt die ze verdient zodat de hele ketting overal even sterk is. De kernvraag is dan ook: Wie is er nou eigenlijk  de zwakste schakel?

zwakste schakel burocratie

 

4 gedachten over “Nederland moet bezuinigen. Waar zit de zwakste schakel”

 1. Wat een goed stuk!! De zwakste schakel is m.i. de individuele mens. De individuele mens die idd murw is gebeukt met regels en desinformatie. De individuele mens die vrijwillig in zijn gevangenis – ook wel aangeduid met comfortzone – plaatsneemt, met chips en bier voor de tv, zoals je zegt. De individuele mens die zich niet bewust is van zijn eigen kracht (en daar zoveel mogelijk wordt uitgehouden); de individuele mens die zijn eigen verantwoordelijkheid voor zijn leven en dat van de omgeving rond hem heen, afwijst; de individuele mens die door allerlei onbewuste strategieen zoals vermijdingsgedrag zijn angsten probeert weg te stoppen cq. te ontlopen.

  Wat nu te doen? Ik zeg:”Die individuele mens benaderen. In zijn kracht proberen te zetten. Niet door aandacht te schenken aan de “daders” van al het onrecht dat hen wordt aangedaan. Door die aandacht maak je “het kwaad” alleen maar sterker. Maar door te focussen op de autonomiteit van de individuele mensen en te ondersteunen bij het )versneld) ontwikkelen van hun bewustzijn. Om hen handvatten te geven bij hun werkelijke onafhankelijkheidsstrijd.”

   1. Allereerst denk ik dat je geduld moet hebben. Ieder loopt zijn pad. En je kunt iemand niet forceren sneller te lopen of de andere kant op duwen. Je kunt slechts – en dat is al heel wat – prikkelen en uitnodigen. De rest zal iedereen zelf moeten doen.

    Persoonlijk zet ik mijn intenties in het universum. Ik schrijf mijn stukjes, praat mijn praatjes en probeer mensen samen te brengen. Ik ga er vanuit dat zo af en toe iemand geinspireerd raakt en zo zijn eigen omgeving kan beinvloeden. Ik leef in de flow. het gaat dus vanzelf, het kost dus geen moeite. Ik hoef niet te forceren. Er komen mensen en gebeurtenissen op mijn pad. Of ik doordring is een vraag die mij niet bezighoudt. Dat ik “door zal dringen” is een overtuiging die ik wel heb. Omdat dat nu eenmaal de bedoeling is. En daar vertrouw ik op.

    Zo concreet genoeg? Waarschijnlijk niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *