Week 33: Broodbuik

Een nieuw boek over de gezondheidsrisico’s van de in onze moderne wereld nogal gemakkelijk optredende overconsumptie van tarweproducten is uitgegeven door uitgeverij Kosmos onder de titel ‘Broodbuik’, geschreven door de Amerikaanse cardioloog William Davis.

broodbuik-195x300Momenteel hebben meer en meer mensen, vaak zonder er zelf bewust van te zijn, een lichte of zwaardere vorm van gluten-intolerantie, tarweallergie of coeliakie. In zijn nieuwe boek ‘Broodbuik‘ gaat William Davis uitgebreid in op overmatige consumptie van tarwe als de oorzaak van deze lichamelijke problemen.

Een citaat uit het boek: “Elke dag consumeert de meerderheid van de Nederlandse bevolking voedselproducten gemaakt van tarwe. Als gevolg daarvan ervaren velen van hen een vorm van schadelijke effecten op de gezondheid, variërend van lichte huiduitslag en een hoge bloedsuikerspiegel tot onaantrekkelijke maaguitstulpingen die preventief cardioloog William Davis broodbuiken noemt. Volgens Davis heeft dat overtollige vet niets te maken met gulzigheid, luiheid, of te veel boter: het is te wijten aan al het brood dat we eten als lunch. Dat blijkt wel uit het feit dat meer dan 2000 van zijn patiënten hun gezondheid weer terugvinden na het opgeven van tarwe. Davis trok de verontrustende conclusie dat tarwe de grootste bijdrage is aan de wereldwijde obesitasepidemie – en de opheffing daarvan is de sleutel tot dramatisch gewichtsverlies en een optimale gezondheid.”

Davis gaat ook in op het onheuglijke feit dat de variëteit tarwe die sinds ongeveer de 50-er jaren bijna overal in Europa en Amerika wordt geconsumeerd er een is met een onnatuurlijke overmaat aan gluten, een voor velen nogal moeilijk verteerbaar tarwe-eiwit. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat het tarwedeeg erg plakkerig is en daardoor, middels het aan brood toegevoegde gist of bakpoeder, extra luchtig kan worden opgeblazen. Deze, om die reden voor de handel lucratieve, tarwesoorten zijn door allerlei kruisingen en ‘veredelingsmethoden’ uit de oorspronkelijke graansoorten verkregen en hebben vervolgens de tarwemarkt bijna compleet overgenomen! (Noot van de webmaster: Gelukkig zijn in biologische winkels vaak nog wel oudere graanvarianten te koop, een voorbeeld hiervan is spelt, een graan waarin beduidend minder gluten zitten van een veel gemakkelijker verteerbare soort.) Davis bespreekt verder allerlei desastreuze gevolgen van het eten van deze ‘veredelde’ tarwe: tarwe-obesitas, tarwe-verslaving, diabetes, verzuring, staar, huidveroudering en hartaandoeningen…..

Te koop is dit boek in de Frontierwinkel en de Frontierwebshop, alwaar u trouwens ook allerlei zeer gezonde voedingsproducten kunt aanschaffen om uw eventuele tarwe-verslaving te helpen doorbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *