Het dogma van het Buddha stigma

Afbeelding 297Do not believe in anything (simply) because you have heard it.
Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations.
Do not believe in anything because it is spoken and rumoured by many.
Do not believe in anything (simply) because it is found written in your religious books.
Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders.
But after observation and analysis when you find that anything agrees with reason and is conductive to the good and benefit of one and all then accept it and live up to it.

 

Gautama Buddha, Kalama Sutta

shakyamuni_buddhaIn tempels en bij mensen thuis staan veelal boeddhabeelden in meditatiezit. Deze beelden zijn omgeven door kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Men brengt eer aan Boeddha, en aan de Boeddha in zichzelf, door een buiging voor hem te maken. Daarbij houdt men de handen voor de borst waarbij de handpalmen naar elkaar gericht zijn en de duimen naar binnen gekeerd. 8 Mei (Wesak) is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie om op die dag een kaars voor hem te branden en dan een speciale wens te doen.

Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat het gebaar van het geven het beeld waarde toekent. Dat je jezelf een Boeddhabeeld niet cadeau doen kan, is vreemd genoeg binnen de Westerse samenleving zo bekend als Siddhartha Buddha zelf.

SDC11265Als je dan zo’n “believer” vraagt waar deze wijsheid vandaan komt, dan is het antwoord vaak helaas: Ja dat zeggen ze..maar wie “ze ” dan zijn of wat de consequenties zijn, dat weet men dan vaak ook niet. Binnen het Buddhisme dat anders zo vrij van dogma’s is weet men het ook niet..al verschijnt er bij de Buddhist na het open antwoord vaak wel een glimlach op het gezicht . Een glimlach die niet te doorgronden lijkt, en die vrij is van oordeel en diep respect en compassie  heeft voor Al dat heilig is en is wars van hebzucht, zelfzucht, begeerte of onverschilligheid.
Het pad van de Materialist. Nog zo’n geloof van de Westerse samenleving, die op zijn beurt steeds meer terrein lijkt te winnen, daar waar de Buddha beelden vandaan komen en op hun beurt, in grote getalen onze woningen betreden om ons aan Zijn nalatenschap te herinneren..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *