Het grote loslaten 49 – Naar Guatemala of ……. door de angst heen (4): Tata

In mei heb ik een aantal blogs gewijd aan mijn reis naar Guatemala. Een ervaring die mijn leven blijvend heeft veranderd. In Het grote loslaten 26 – Intermezzo heb ik aangegeven dat ik de reeks over mijn belevenissen in Guatemala op een later tijdstip weer zou oppakken. Nu dus. Het vervolg van Het grote loslaten 25 – naar Guatemala of …… door de angst heen.

guatemala3
De ontmoeting met de piramides van Tikal was indrukwekkend. Wat een bijzondere dag. En dan te bedenken dat ik in de vroege ochtend nog had getwijfeld of ik zou terug vliegen naar Nederland.

 

Tata komt
guatemala2Maar de dag was nog niet voorbij. Een volgende hoogtepunt diende zich aan. Tata,onze gastheer in Guatemala, zou zich in de avond bij het reisgezelschap voegen. Tata is een koosnaam voor Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj, de leider van het Mayavolk. Sinds, ik meen 1997, was Tata de gekozen voorzitter van de Council of Elders, zeg maar de regering in ballingschap van de ruim 7 miljoen Maya’s die verdeeld over zeven landen wonen.

 

Ik heb het idee dat Tata’s doel hier op de aarde was om de wereld voor te bereiden op de shift naar de Vijfde Zon. Door velen – maar niet de Maya’s – werd die verwacht op 21 december 2012. Hij heeft de eeuwenoude profetie dat de condor en de adelaar weer verenigd zouden worden, volbracht. Als voorzitter van een assemblee waarin alle leiders van de Noord- en Zuid Amerikaanse inheemse volkeren zijn vertegenwoordigd heeft hij die levenstaak kunnen vervullen.

 

Bovendien heeft hij de wereld rondgereisd om de Maya-boodschap over te brengen. Hij heeft dit onder meer gedaan in redevoeringen, zoals voor de Verenigde Naties, en in ontmoetingen met diverse ander spirituele leiders waaronder de paus. Ook in Guatemala heeft hij baanbrekend werk verzet. Hij was de eerste officiёle ambassadeur voor de inheemse bevolking van zijn land. Een regeringsfunctie. Ik denk trouwens dat deze post hem bijna zijn leven heeft gekost.

 

 

Hotel_Jaguar_InnTata arriveerde tegen de avond bij de Jaguar Inn. Daar stond ik dan, oog in oog met de man, die beschouwd wordt als de leider van een van de meest besproken volkeren van de laatste tijd. Eindelijk. Zijn autoriteit was vanzelfsprekend. Wat een krachtige energie straalde deze man, die de 80 jaar al ruim is gepasseerd, uit. En wat was hij respectvol en nederig toen hij het woord nam en de zon, de aarde, de voorvaderen en ons bedankte.

 

Ik ken weinig mensen die zo doelgericht leven als Tata. Hij staat voor mij in het rijtje van wereldverbeteraars als Mandela, Ghandi en de Dalai Lama, die “wisten” wat hen in dit leven ten doel stond en hun leven hebben ingericht om hun missie te volbrengen. Ondanks ogenschijnlijk onneembare hindernissen en ontberingen. Ik heb het idee dat iedere stap en ieder woord bij Tata volledig in sync zijn met zijn levensmissie: de wereld voor te bereiden op de shift. Die taak is op het moment dat ik deze woorden schrijf volbracht en hij heeft zijn leiderschap nu ook overgedragen aan zijn opvolger.

 

De reading

Tata is niet een man van veel woorden en het is – zo heb ik hem althans meegemaakt – geen hartelijke man. Hij is wel zeer betrokken en verbonden met al dat is. Hij heeft een zeer krachtige energie. Dat merk je als je met hem bent.

 

Een van mijn meest intense momenten met hem was tijdens mijn eerste reading. Kun je je voorstellen hoe het voelt om 1:1 met een dergelijk spiritueel leider te zijn? Mijn reading. Ten eerste zonk ik weg in zijn donkere ogen. Gitzwarte ogen met een onpeilbare diepte keken mij aan. Neen, ze keken door mij heen. Dwars door mij heen. Alsof ze gelijk een laserstraal mijn ziel aan het scannen waren.

 

Tata is geen babbelaar, maar de woorden die hij zegt zijn “spot on” en het kan even duren (soms jaren) totdat zijn woorden inzinken, betekenis krijgen. Zijn eerste rake opmerking plaatste hij reeds voor de reading begon.

Het is gebruikelijk om een persoonlijk cadeau te geven als blijk voor waardering. Ik had een “Chris Mix” meegenomen. Een CD met door mij geselecteerde muziek, waarvan ik het gevoel had dat het paste bij Tata en zijn vrouw Elizabeth (Chris Mix was een radioprogramma dat ik 30 jaar geleden had, waarin ik een uur vrijelijk mocht invullen met mijn eclectische muzieksmaak; sinds het piratenstation waar ik dit programma voor maakte van de band is geknald heb ik honderden “Chris Mix-en” gemaakt – een uit de hand gelopen hobby).

strandopgang

Ik heb het idee dat Tata de CD nooit heeft opgezet, maar ten minste droeg het cadeau mijn diepste intentie van genegenheid. Wel stond hij stil bij de afbeelding (zie foto) die ik had uitgezicht voor de hoes. Ik heb de foto genomen bij een strandopgang vlak bij mijn huis. “Dit is het pad dat jij zult gaan bewandelen. Een nieuw onbetreden pad.”

 

Een paar maanden later tijdens een gezamenlijke wereldwijde meditatie, The Conscious Convergence, was ik na een meditatie bij zonsopkomst in de duinen, het maagdelijke strand opgelopen om mij te cleansen in het water. Toen ik daar zo naakt lag te poedelen keek ik naar het land en zag mijn voetstappen van de duinopgang naar het water en de strandopgang. Precies de plaats waar ik de foto van de CD-hoes had genomen. Ik had mijn eerste schreden op het pad gezet.

 

De reading werd uitgevoerd met behulp van heilige pito-bonen. Tata wierp de 260 vuurrode bonen op de tafel en rangschikte ze zorgvuldig. Net zoals hij zijn woorden zorgvuldig sprak. “You two walk together,”sprak hij bijvoorbeeld nadat hij twee bonen naast elkaar had geschikt. Hoe wist hij dat ik getrouwd was? Hoe kon hij weten hoe Bianca en ik met elkaar omgaan?

 

kejPas later realiseerde ik mij hoe “diep” deze woorden waren. In de Maya kosmologie zijn Bianca en ik beiden een Kej (Yucatan: manik), een hert. Bianca een 7 Kej en ik een 6 Kej. Alhoewel wij qua leeftijd ruim tien jaar verschillen is onze energie bijna dezelfde. Een hert in meso-Amerika is niet een ranke bambi, maar vertoont meer gelijkenis met een eland.

 

Een krachtig uit de kluiten gewassen dier, dat solitair leeft. Geen kuddedier dus. Hoe bijzonder is het als twee zulke energieёn hebben besloten om samen op te lopen. Over andere kosmologische bijzonderheden en numerologische overeenkomsten tussen Bianca en ik zal ik in latere blogs meer vertellen.

 

“You are going to have many children.” Een interessante uitspraak. Vooral als die gericht is aan een kinderloze 49-jarige man, die ook niet echt overloopt van voortplantingsdrang. “But they do not necessarily need to be children of you own. They could be students or followers of any kind.” Aha. Gelukkig maar. Ik schrok al. Ik vind het een intrigerend gegeven en ben benieuwd in welke vorm zich dit in mijn leven zal gaan manifesteren.

 

Daarna…

Het zijn zomaar twee voorbeelden van een reeks aan inzichten, wijsheden en “voorspellingen” zoals Tata ze in onze ontmoetingen heeft gegeven. Deze ontmoetingen hebben een wending aan mijn leven gegeven. Hebben mij vertrouwen gegeven. En vervuld met dankbaarheid. Ik realiseer mij dat het heel bijzonder is om met een dergelijk wijs en spiritueel persoon een zo persoonlijk en intens contact te mogen hebben gehad.

tata

Ik heb Tata sinds de Guatemala trip vaker gezien. Ook in Europa. Of via live-internet uitzendingen als hij in het publiek ceremonieёn uitvoerde. Ook verscheen hij meerdere malen in mijn dromen (“have you ever flown without wings?”). Telkens weet hij mij te raken. Werkelijk!! Iedere keer als ik met hem word geconfronteerd hou ik het niet droog. Het een intense dankbaarheid die mij tot roerens toe vervult.

 

Wat bijzonder dat ik zulke mensen op mijn levenspad mag ontmoeten. En wat een voorrecht om dit te kunnen delen. Met u!!

2 gedachten over “Het grote loslaten 49 – Naar Guatemala of ……. door de angst heen (4): Tata”

  1. Mooi geschreven…..nog mooier is de ontmoeting met deze man…..het mooist vind ik dat je de verbindingen kunt maken…..Dat komt natuurlijk omdat ik dit herken….op deze manier leef ik mijn leven…..door verbindingen te maken krijg ik het vertrouwen in mezelf……Het vertrouwen laat mij schrijven en delen met de ander en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop nog veel te mogen lezen van jou…..Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *