Tegenlicht: Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland

De toekomst.
TL Griekenland1Wil je in een wereld leven waar banken niet de baas zijn, waar de overheid niet voor jou bepaald hoe je moet leven om de conglomeraten rijk te maken. Laat deze documentaire van Tegenlicht dan niet aan je voorbij gaan.

Dit is hoe het zou moeten en niet hoe het huidige monetaire stelsel ons voorschotelt hoe het zou moeten zijn. De documentaire vertelt het initiatief van de Griekse burgers die onderling handel verrichten zonder tussenpersonen.

Wat o.a. aan bod komt:

Boeren en bedrijven die geen tussenpersonen hebben, maar rechtstreeks hun producten aan de consument verkopen voor een veel lagere prijs. Burgers die in opstand komen tegen het verkopen van water aan multinationals. Mensen die een theatervoorstelling met voedsel betalen in plaats van met geld. Dat voedsel rechtstreeks naar tehuizen gaat zonder tussenpersoon.

Naomi Klein komt ook aan het woord die befaamd is dankzij haar boek genaamd The Shock Doctrine die trouwens een aanrader is om te lezen.

Sedlacek 8
Tomáš Sedláček

Wie op mij veel indruk heeft gemaakt is de econoom Tomáš Sedláček die ik nog niet eerder kende. Hij is de hoofdspreker in de documentaire en legt je in makkelijke taal uit waarom de huidige economie niet werkt en dat we moeten teruggaan naar de basis, namelijk dat we om elkaar moeten geven en niet met getalletjes moeten werken. Omdat getalletjes op zichzelf een sterk vertekend beeld van de werkelijkheid tonen.

Kortom ethiek komt weer terug in de Griekse economie en het is te hopen dat dat ook terugkomt in de rest van Europa in plaats van dat mensen uitgebuit blijven door de banken en conglomeraten.

Badr Youyou

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/griekenland.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *