de Basis Inkomen Partij.

Persbericht

 

cropped-logobip1Op zaterdag 26 oktober wordt in Utrecht de eerste vergadering gehouden van de Basis InkomenPartij (BIP). Deze nieuwe politieke partij komt in tegenstelling tot alle andere partijen met een oplossing voor de crisis aan de hand van het ´Bouwplan`.  Geen onnodige bezuinigingen meer en het kapot saneren van voorzieningen en het sociale zekerheidsstelsel, maar een nieuw beloningssysteem gebaseerd op het onvoorwaardelijke basisinkomen.

De partij wil Nederland opnieuw opbouwen. Nederland moet een land worden waarin het voor iedereen prettig leven is. De ongelijkmatige verdeling van welvaart neemt toe. Er is een groeiende groep burgers die steeds armer en een kleine groep rijken die steeds rijker wordt. Groeiende werkloosheid, armoede en schulden als gevolg van het beleid van Rutte 2 zijn er oorzaak van dat de burgers onnodig veel ellende over zich heen krijgen. De welvaart kan dankzij het basisinkomen beter verdeeld worden. Daarom moet Nederland op de schop.

Het onvoorwaardelijk basisinkomen is het recht van iedere Nederlander van 18 jaar of ouder. Het is strikt persoonlijk en er kan onder geen enkele voorwaarde op worden gekort. Aan dit recht zijn geen andere voorwaarden verbonden dan die hiervoor genoemd. Dat betekent dat het iedere burger de vrijheid geeft zoveel of zo weinig te werken als hij of zij wenst. Dat betekent het einde van alle beknellende regeltjes die er nu gelden bij bijvoorbeeld de AOW, die met het basisinkomen enigszins vergelijkbaar is.

De burger zal in alle vrijheid de studie kunnen kiezen die hij of zij wil zonder eerst financiële rekensommetjes over de economische haalbaarheid te moeten doen. Er komt meer ruimte voor artistieke activiteiten of het kiezen van een baan uit interesse. Deze vrijheid zal bijdragen aan meer welzijn en tevredenheid bij de burgers.

De initiatiefnemer Rob Vellekoop van Delangemars.nl heeft als voorzet een concept Bouwplan voor Nieuw Nederland geschreven voor de nieuwe politieke partij.

Vellekoop hierover: ‘Er zijn ontzettend veel nieuwe plannen en ideeën van mensen die onze maatschappij willen veranderen. Ik ben iedere dag bezig met delangemars.nl om de puinhoop van Rutte 2 aan de kaak te stellen en tegelijkertijd een discussie op gang te brengen over hoe we NL moeten hervormen en de crisis moeten overwinnen. Met het basisinkomen slaan we twee vliegen in 1 klap:  de welvaart gelijkmatig verdelen en de crisis aanpakken.`

Oprichtingsbijeenkomst Basis Inkomen Partij (BIP)
Plaats: Utrecht
Datum: zaterdag 26 oktober 2013
Aanmelding: uiterlijk voor 18 oktober per email aan info@basisinkomenpartij.nl onder vermelding van BIP.

3 gedachten over “de Basis Inkomen Partij.”

 1. Ok leuk plan,maar ik lees nergens wat de kosten/baten zijn. Voorts; hoe hoog moet dat beoogde basisinkomen dan zijn? En wat zijn de voorwaarden voor “nieuwe” nederlanders om hiervoor in aanmerking te komen (..ik zie een GROTE stoet bulgaren, polen, grieken etc zich hier (per postbust?) vestigen. En hoe voorkomen we dat iedereen met een grote joint achterover op de bank gaat hangen met de xbox op volle toeren (..maw; hoe stimuleren we mensen dan om gewoon te blijven werken)? Meer info svp want dit klinkt mij al als luchtfietserij in de oren, laat staan de gemiddelde rekenkundige/ econoom/ politicus..

  1. Bij mij rijst zelf de vraag in hoeverre het zinnig is om een partij vooral rondom één thema op te richten terwijl het basisinkomen bijvoorbeeld ook bij de partij voor mens en spirit op de agenda staat. http://www.mensenspirit.nl Daar kun je in elk geval terecht voor onderbouwing van het basisinkomen idee.
   Ik zie het niet als mijn opdracht om deze vraag in zijn volledigheid te beantwoorden, maar dit wil ik er wel over kwijt. In tegenstelling tot wat men vaak denkt is geld, niet de stimulans om te gaan werken of om op andere wijze productief te zijn. Dat is het psychologische aspect. De diehard lamstraal, omzeilt nu ook het systeem. Een systeem dat alleen al qua infrastructuur, incl. ambtelijk apparaat om het draaienende te houden zoveel geld kost om het te onderhouden, dat een drastische vereenvoudiging hiervan, zoals het basisloon, zo’n enorme besparing zou opleveren dat het alleen daarom al interessant is. En dan zitten er nog tal van andere voordelen aan.

 2. Beste, uw antwoord is wel zo ontwijkend dat , alhoewel het een charmant idee is , ik niet ga doneren of stemmen op een partij die wat wil , maar wat ? sorry mij te spiritueel.
  Tover voor 16 miljoen mensen een basis inkomen ,maar jullie weten niet waar het vandaan moet komen.
  En , psychologisch gezien ,NIET WAAR .
  Als mensen niet hoeven te werken zullen er ook zeer veel niet gaan werken. Veel mensen zullen leuke hobby’s nemen , wat vervelen, reizen studeren tot hun 50e en pas als de noodzaak zich aandient zal men gaan werken, m.u.v mensen die een sterke roeping hebben . De indianen in het regenwoud laten hiervan al zien hoe dat in zijn werk gaat, zij werken uitsluitend voor voedsel als alles op is , DAN pas gaan ze noodzakelijk jagen,de rest van de tijd feesten ze , enz…. dus nee uw motivatie om een partij op te richten is er niet een waar ik op zal stemmen.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *