Bramen plukken verboden..!?

mij treft geen braamWie kent het nog?! Het idylische plaatje van Bramen plukken met het hele gezin. Vooral met mijn broer in het bos achter ons ouderlijk huis, waarna we met een grote gevulde tas van de plaatselijke Spar thuiskwamen. In de wetenschap dat “ons moeder”  daarvan dan de lekkerste jam ging maken ooit. Ah, nostalgie. Een tijd waarin alles nog zo doorzichtig en vanzelfsprekend was. Waar regels er waren om het algemeen nut te dienen in plaats van het treiteren, murw en verward maken en ondersteboven keren van burgers, zodat je ze makkelijker de zakken leeg kan schudden. Maar met de trend en daarmee de jarenlange kaalslag van doorgeslagen beleidsmakers en de teloorgang van onze natuur en de boswachter, was daar de opkomst van “het woud aan regelgeving”, met zijn eigen Agent Herman de gefrustreerde politieagent uit Belderplonsboswachter; “De gepromoveerde pennen likkende stadswacht”, die aanstonds zijn opwachting maakt in de dichte begroeiïng van bramenstruiken, distels en brandnetels. Want dat blijken in dit onvriendelijke klimaat voor het sterk afnemend, natuur minnend publiek de gewassen die hierdoor het meeste gedijen. Wie wordt betrapt op het plukken of rapen van bramen of andere vruchten in de vrije natuur die we nog hebben, die kan rekenen op een fikse boete van maar liefst 130 euro.  Het overkwam laatst een aantal mensen in de omgeving van Haarlem die daar bramen aan het plukken waren. Volgens artikel 314 is het verboden om ongeplukte of afgevallen noten en vruchten mee te nemen.  ‘Officieel is het stroperij, maar hier zie je dus een goed voorbeeld van een wildgroei in regelgeving die juist datgene veroorzaakt waar het ” in de regel, die de uitzondering bevestigt” tegen wordt ingezet :  “Chaos”!

bramenstruikNederland verbrandnetelt en verbraamt ten koste van zeldzamere planten. Staatsbosbeheer ziet ze als een plaag. Terwijl bramenplukkers hier het antwoord op zijn werden ze  onlangs op de bon geslingerd in Haarlem. Eigenlijk is het de perfecte metafoor voor de huidige regelgeving in Nederland, waarin mensen door “een woud aan regels, door de bomen het bos niet meer zien, en hopeloos de weg kwijt raken”.

De wet is bedoeld om te voorkomen dat we met zijn allen het veld intrekken en alles kunnen stropen en plunderen zodat er geen natuur meer overblijft. Klinkt logisch, maar een bewust iemand begrijpt dat je daarmee juist de mens buiten de natuur (en tenslotte zijn eigen natuur) plaatst.
Het is de betutteling ten top, en wat dat vooral bereikt is dat je een klem zet op het creërend vermogen van de mens.

bramenplukkenAls je bijvoorbeeld een land neemt als Frankrijk daar is niks verboden . Daar mag namelijk alles op dat vlak. En je ziet dat bomen en gewassen ook veel meer gericht zijn op eetbaarheid of voor ander gebruik. Een positief effect daarvan is dat mensen daar veel meer op de natuur zijn georienteerd en haar ook meer waarderen als een onderdeel van henzelf en er ook bewuster mee omspringen. Dus mensen, laat je niet weerhouden, trek er lekker op uit, de paden op de lanen in, en lekker plukken en rapen, maar vergeet daarbij niet iets terug te doen voor de natuur. Je zou bijvoorbeeld een vorm van guerilla gardening kunnen uitvoeren in het bos, door zaden en scheuten te planten van eetbare of Screenshot 2013-09-07 at 02.00.40vruchtendragende gewassen. Zodat er meer diversiteit ontstaat. maak van je plaatselijke stukje natuur een smulbos. Of kijk indien het er nog niet is, of je met vrienden en gelijkgestemden een perma-cultuur tuin kunt opzetten. Dat lijkt me nou eens een n.ice move. Zo makkelijk kan het zijn om  zelf iets bij te dragen, dat het weer leuk wordt hier.   Met die “awareness” zal tezamen met de ideaal voor consumptie geschikte brandnetels en bramenstruiken de slechtgehumeurde bromsnor plaatsmaken voor een evenwichtigere rijkere en gullere natuur, ook in de mens.

Tips: Oppassen met direct consumeren van bramen voor de eitjes van de vosselindworm (die vooral voor komen in Limburg en Oost Groningen). Jezelf ermee besmetten door bramen te eten kun je vermijden, door de bramen zo hoog mogelijk op de struik te plukken en hélemaal veilig is ze te koken en er jam of compote van te maken.

Tip 2: Pluk de bramen voor consumptie vóór 29 september. Daarna zijn ze namelijk niet meer te “pruimen” .

luciferIn een oude volksvertelling (een oud-Engelse sage) zou dit komen door de zondeval van de duivel (Lucifer in dit geval) toen hij vanuit de hemel ter aarde stortte op weg naar de hel, en in een bramenstruik terecht kwam. Sindsdien loopt hij een beetje mank, en komt hij ieder jaar 29 september op kenmerkende wijze wraak nemen op de argeloze struik(en) door er over heen te pissen. Dit zou de smaak niet ten goede komen. Bovendien is het verhaal dat de vruchten die de bramenstruik dan nog draagt, door de duivel bezeten zouden zijn.

hmmRecept voor bramenjam: 

Dit is een grove bramenjam waar je geen pectine aan hoeft toe te voegen. Heerlijk om te maken als de bramen volop in het seizoen zijn.

Ingrediënten

Opbrengst : 700 ml jam

  • 1 kilo bramen
  • 1 kilo suiker (als altenatief voor de suiker kan bijvoorbeeld worden gekozen voor 500 gr. stevia / mijn moeder gebruikte basterd suiker)
  • 2 eetlepels citroensap
  • optioneel: 1 dl. acaciahoning
  • snufje zout

Bereidingswijze

jampotVoorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in: 35min

  1. Doe de bramen, suiker, citroensap en zout in een grote pan. Breng aan de kook en laat al roerende 15-20 minuten koken, of tot het mengsel een temperatuur heeft bereikt van 105 graden C.
  2. Doe het mengsel in hete, steriele potten, tot 1 cm onder de rand en sluit af. Kook de potten 10 minuten in een waterbad. Bewaar de jam in de koelkast indien geopend.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *