VPRO’s Tegenlicht op het Duitse alternatief.

beursOver de politieke en financieel-economische vraag die voorligt bij de Duitse verkiezingen van 22 september: wat betekent de verkiezing van een nieuwe Bundeskanzler voor de toekomst van Europa en de euro? En kan een exit van Duitsland (Dexit) een oplossing voor de crisis zijn?

Vaak heet het dat Tegenlicht inzoomt op een gebeurtenis of thema, deze keer zoomen we uit. Achtergrond van de uitzending zijn de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag. Volgens verscheidene waarnemers de belangrijkste dag van het jaar; op 22 september gaat het om veel meer dan alleen over de vraag wie de volgende Bundeskanzler wordt – de toekomst van de euro staat op het spel, en aangezien volgens Angela Merkel de toekomst van de euro en de toekomst van Europa onlosmakelijk verbonden zijn, stelt Tegenlicht de vraag of na 22 september de euro en Europa in de huidige vorm overleven. Met daarbij de prikkelende vraag of het wel wenselijk is dat de euro en Europa in de huidige vorm overleven.

“De EURO brengt de Europeanen juist uit elkaar dan dichter bij elkaar”
De EURO is mislukt. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/duits-alternatief.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *