De oceaan, de longen van de wereld

Dos Winkel – Spreker voor de Gezond Verstand Avonden

De oceaan, de longen van de wereld
Bedreigingen en oplossingen

dos winkel 1Het fotografenechtpaar Dos en Bertie Winkel trekt al 44 jaar over de hele wereld op zoek naar bijzondere natuur, zowel onder- als bovenwater, maar bezoekt ook stammen, die men vaak ‘primitieve’ volkeren pleegt te noemen. Dat ‘primitieve’ is in de ogen van Dos en Bertie meestal lang niet zo primitief als dat de buitenwereld het ziet. Deze mensen leven vaak op zeer duurzame wijze heel dicht bij en met de natuur en zijn vaak veel gelukkiger dan de veelal onder stress staande westerse mens.

Tijdens hun meer dan 120 reizen, hebben zij alles op de gevoelige plaat vastgelegd. Van hun werk zijn talrijke boeken gemaakt, vele kalenders en honderden ansichtkaarten. Hun werk wordt tentoongesteld in musea en kunstgaleries over de hele wereld (van Moskou tot Brasilia). Dos heeft als duiker en onderwaterfotograaf in ruim 30 jaar de onderwaterwereld als gevolg van overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceaan, zo hard achteruit zien gaan, dat hij acht jaar geleden besloot met zijn werk als orthopedisch fysiotherapeut en internationaal lesgever orthopedische geneeskunde te stoppen, om zich volledig aan de bescherming van de oceaan te gaan wijden.dos winkel 2

Dit heeft geresulteerd in drie nieuwe boeken:
“Wat is er mis met vis en visolie?”,
“De Huilende Zee”
en – zeer recent,
“Het ALFABET van de ZEE”, een boek voor kinderen van 10 – 100 jaar!

Dos is tevens oprichter van de Sea First Foundation (SFF), een NGO die zich inzet voor het behoud van al het leven in de oceaan.
SFF werkt uitsluitend met vrijwilligers en financiert de projecten van het geld van donateurs en een enkele sponsor, maar vooral ook door de verkoop van boeken, waaronder schitterende fotoboeken over de onderwaterwereld, naast de al eerder genoemde boeken.
Van de ruim 80 stammen die Dos en Bertie in de afgelopen 44 jaar bezochten is ook al niet veel meer over. Bij de meeste mensen die tot deze volkeren behoren, hebben de jeans, T-shirts, horloges en zelfs mobiele telefoontjes, al lang hun intrede gedaan. Waar Dos zich inde onderwaterfotografie gespecialiseerd heeft, heeft echtgenote Bertie dat gedaan in portretfotografie.

dos winkel 3
Ook dat heeft geresulteerd in enkele prachtige boeken, die in vele talen verschenen zijn.
Dos geeft lezingen over tribale culture; de natuur van Noord- en Zuidpool; Romeins glas en over alle aspecten van de OCEAAN. Zowel wat de oceaan ons geeft, maar ook de bedreigingen en wat wij daaraan kunnen doen. Het geheel wordt met veel
mooie onderwaterfotografie geïllustreerd.

Vrijdag 9 mei 2014 verzorgt Dos in wijkcentrum Overdie in Alkmaar een lezing met als titel: ‘De OCEAAN, de LONGEN van de WERELD’.
Hij gaat tijdens deze lezing in op het belang van de oceanen als zuurstofproducenten en opnemers van CO2. Hij omlijst dit met een schitterende diapresentatie waarvan de foto’s bij dit artikel een voorproefje zijn.

dos winkelHier alvast een paar stellingen om over na te denken (zijn deze correct of juist niet?):
“De oceaan is de belangrijkste opnemer van CO2 en daarmee onze belangrijkste zuurstofproducent”
“De verzuring van de oceaan is een grotere bedreiging dan de wereldwijde financiee-leconomische crisis”
“Kweekvis is een ernstige bedreiging voor de oceaan”
“Vis is gezond”

 

Een gedachte over “De oceaan, de longen van de wereld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *