Het spekken van de beurs

vaccinatiespuitEven terug naar 2011 : Minister Schippers’ antwoord op kamervragen : “De kosten van de jaarlijkse griepvaccinatie bedragen in totaal € 57,5 mln. De huisartsen ontvangen € 10,22 per vaccinatie voor het selecteren en oproepen van patiënten, het vaccineren en het registreren hiervan. Hoeveel beide partijen na aftrek van kosten hieraan verdienen weet ik niet.”

Bron : http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2010/afleveringen/20-11-2010/schippers_vindt_griepprik_wel_effectief

Actueel : volgens het draaiboek voor de uitvoerders van de seizoens-influenzavaccinatie van het Nederlands Programma Grieppreventie (NPG), is dit bedrag inmiddels bijgesteld (inflatie) en ontvangen huisartsen in 2013 als vergoeding € 10,63 per toegediend vaccin voor hun kosten en werkzaamheden in het kader van het NPG. 

baby confused
Bedenkelijk is wel dat enkele moeders op facebookpagina’s getuigen van het oproepen van hun nog jonge kinderen (1-2 jaar) om de griepprik ‘te komen halen’, terwijl in de bijsluiter nota bene het volgende staat : Kinderen van 6 maanden tot 35 maanden: klinische gegevens zijn beperkt.  Met deze aanvullende opmerking : ‘Voor kinderen die niet eerder zijn gevaccineerd moet een tweede dosis worden toegediend na een tussenperiode van ten minste 4 weken. En dan weer even terughoppend naar de informatie op de website van het NPG : De huisarts ontvangt twee keer een vergoeding als om medische redenen twee keer is gevaccineerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen jonger dan 6 jaar die niet eerder een influenzavaccinatie hebben ontvangen. Voilà, vandaar dus….

Bron : http://www.snpg.nl/griepcampagne/declareren.htm#1

au dat priktVraag van de week : zou de huisarts nu bezorgd zijn om de gezondheid van uw kind, of om de inhoud van zijn portemonnee? Huisarts Hans van der Linde nog maar eens citerend (2009) : “Ik hou er netto een wereldreis aan over”

Wat hij nog nog meer zei:

Volgens hem is het hoog tijd voor een discussie over nut van de dubbele inenting. „Er is voor honderden miljoenen euro’s over de balk gegooid. Er zijn voor iedere Nederlander griepvaccins ingekocht, louter op grond van de theorie dat het virus wel eens gevaarlijk zou kunnen worden. Maar in het verleden is dat ook nooit gebeurd, ook niet bij Sars en vogelgriep.”

Vooral de tweede vaccinatie zit Van der Linde dwars. In zijn praktijk heeft ook hij de beide vaccinaties toegediend. Maar hij deed het allesbehalve van harte.

prikk„Mijn patiënten willen die injecties omdat ze bang zijn. Aan deze hypes, die mensen angstig maken, moeten we een einde maken. Op de huisartsenpost kwamen stromen bange ouders met kinderen. Je ziet als regel direct dat die kinderen niet erg ziek zijn. Toch onderzoek je ze zorgvuldig. Maar dat doe je vooral om de ouders gerust te stellen.”

Voor een tweede vaccinatie bestond geen bewezen noodzaak, aldus Van der Linde. „En dat is geen wijsheid achteraf.” Het valt hem op dat huisartsen nauwelijks hebben geklaagd over de vaccinatiecampagne. „Maar ik ken geen collega’s met een positief oordeel over de aanpak. Ze zijn alleen positief over de honorering. Een normpraktijk vaccineert dit jaar ongeveer 600 patiënten tweemaal tegen Mexicaanse griep. Daarvoor krijgen we een kleine 10.000 euro. Veel huisartsen dienen de vaccins toe onder het motto: de patiënt wordt er niet ziek van, en wij worden er zelf beter van.”

Het laatste nieuws in de media van afgelopen week over de teruglopende animo griepprik : ‘In de groep van 60- tot 65-jarigen liet 50 procent zich vaccineren in 2012. In 2008 was dat nog 64 procent.’  Afsluitend met de niet zo vergezochte conclusie : huisartsen zullen zich nu dus ‘nood-gedwongen’ op een andere doelgroep moeten richten: onze kinderen…

Bronnen: http://alephinformeert.blogspot.fr/

www.trouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *