De Zigeunercode

oudprobleemOPINIE Na honderden jaren is het tijd om de impasse te doorbreken en met oplossingen te komen voor het Romaprobleem, betoogt de Nederlands-Roemeense schrijver Stefan Popa.

  • En dus komen Roma naar Nederland. Sterker nog, ze zijn hier al – sorry minister Opstelten

     

RomadanceDe trein bolderde ergens tussen de Toscaanse hoofdstad Florence en de badplaats Viareggio toen er een vunzig zigeunermeisje de wagon binnenstapte. Het was een iel meisje van een jaar of zes. Ze deelde gerafelde kaartjes uit waarop geschreven stond dat haar ouders geen werk konden vinden, dat ze werden gediscrimineerd, et cetera. Het betoog werd afgesloten met een bijna smekend adagium: niet alle Roma zijn slecht. ‘Dat is zo’, zei ik tegen mijn geliefde. Mijn vriendin pakte haar portemonnee uit haar strandtas en gaf een euro.

gipsyviolinNog geen vijf minuten nadat het zigeunermeisje onze wagon uithuppelde, kwam er een andere Roma binnen. Een puberjongen, overduidelijk gehandicapt. Hij droeg een bochel onder zijn shirt en sleepte met zijn voet. Hij boog zich over de treinbanken, drukte een kartonnen bord onder de neus van de passagiers en wees erop met zijn kin. De jongen had honger, wat hij benadrukte door onverstaanbaar te mompelen. Dit deed hij ook bij ons. Zo bleef hij staan knikken, totdat het bijzonder ongemakkelijk werd. De trein stopte bij een stationnetje. Toen liet de jongen ons opgelucht achter en stapte uit. En met hem de portemonnee van mijn vriendin, die bovenin de strandtas had gezeten, toen hij deze vanonder het kartonnen bord uit de tas grabbelde.

Heilige Graal
romaAl sinds de Roma honderden jaren geleden vanuit India naar Europa trokken, worden ze uitgemaakt voor dieven, parasieten en wat al niet meer. Het meest waardevolle dat ze meenamen en waarvoor ze hebben gezorgd alsof het de Heilige Graal zelf was, was hun systeem. Een code als het ware, compleet met een eigen wet die de wetten uit van ‘nieuwe land’ buitenspel zetten. Elke niet-zigeuner is een vreemdeling, een gadjo.

Roma volgen hun eigen wet. Hierdoor werden ze buitengesloten en daardoor sloten ze zichzelf buiten – of is het toch andersom?

Lees hier verder voor een interessante visie op de aanpak van het eeuwenoude “Roma probleem” en discussieer mee..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *