Van niet vaccineren had ik nog niet gehoord

VaccinatieRaad in gesprek met…. Patricia, 35 jaar, Amsterdam. Patricia heeft op het moment van ons spreken, samen met haar vriend een zoontje van net 13 maanden en leest veel over vaccineren.

bijsluiter-2013-09-25“Ik was helemaal niet op het idee gekomen om niet te vaccineren. Ik was bevallen en toen kwam het consultatiebureau langs voor het geven van een hielprik en vertelde daarbij wat over vaccineren. Tijdens ons eerste bezoek aan het consultatiebureau was vaccineren nog niet aan de orde maar met het tweede bezoek was het zover. Ik had als voorzorg al paracetamol in huis gehaald en heb hem laten vaccineren. Mijn kindje is niet ziek geworden na zijn vaccinatie. Wat me wel opviel was dat hij een paar dagen na zijn vaccinatie heel erg met zijn hoofd heen en weer begon te schudden voordat hij in slaap viel. Dit heeft hij een maand of drie gedaan. Ik vond het wel een grappig gezicht en maakte me hier geen zorgen over. Ik heb jarenlang op een creche gewerkt en zag dat meer kinderen al hoofdschuddend in slaap vielen. De link met vaccineren heb ik toen absoluut niet gelegd. Pas veel later, toen ik al een beetje onderzoek over de gevaren van vaccineren had gedaan, werd ik bang dat hij mischien probeerde kwik uit zijn hoofdje te schudden. Nu weet ik dat er geen kwik in de vaccins van het RVP zit en hoorde ik van een moeder dat haar ongevaccineerde kindje ook hoofdschuddend in slaap valt.
Voor een volgende ronde vaccineren ging ik weer naar het consultatiebureau. Eenmaal daar aangekomen werd mij door de vrouw achter de balie verteld dat de arts niet aanwezig was. Of ik niet gebeld was daarover. Nee dus. Mijn zoon zou de prikjes wel in de volgende ronde, over een maand krijgen. Met een naar gevoel ging ik naar huis, ik was immers naar het consultatiebureau gekomen om te laten vaccineren, door wie dan ook. Nu zou mijn zoon zomaar een maand onbeschermd zijn. Hij kon nu toch opeens polio krijgen.
Vanaf dat moment begon mijn speurtocht op internet, over de risico’s van het niet op tijd vaccineren. Van niet-vaccineren had ik nog nooit gehoord. Al zoekende las ik ook over alle risico’s van vaccineren. Mijn vriend zei dat ik niet alles moest geloven wat er op internet staat. Dat is ook waar, dacht ik. Daarom ben ik informatie gaan inwinnen bij het RIVM. Ik wilde lange-termijn studies lezen tussen een groep volledig Patriciagevaccineerden en ongevaccineerden. In eerste instantie wilde de telefoniste van het RIVM mij niet eens informatie geven. Deze lijn was enkel bedoelt voor artsen. Ik moest mijn informatie krijgen via huisarts of GGD. De GGD, huisarts en het consultatiebureau konden mij geen van allen wetenschappelijke onderzoeken geven die de veiligheid van vaccins konden aantonen op lange termijn met een controlegroep ongevaccineerden. Wel konden ze mij allen vertellen dat vaccins veilig zijn en dat dat wetenschappelijk onderzocht was. Uiteindelijk heb ik via via het onderzoek van Roos Bernen gekregen. Dit onderzoek zette mij aan het denken. Hoe is de onderzoekster tot deze resultaten gekomen? Heeft ze geen belangrijke gegevens over het hoofd gezien? Naarmate ik langer over het onderzoek nadacht rezen er vragen in mijn hoofd op en zocht ik contact met Bernsen. Onlangs heb ik van Bernsen zelf vernomen dat zij in haar onderzoek geen rekening heeft gehouden met het wel of niet doormaken van de verschillende kinderziektes en de kans op het krijgen van allergieën. Bovendien is ongeveer 10% in haar groep gevaccineerden niet gevaccineerd voor BMR.
Zijn jullie voorgelicht over vaccinaties?
Nou niet eigenlijk. Je krijgt van het RVP een brief met alle oproepkaarten die je mee moet nemen naar het consultatiebureau en van het consultatiebureau krijg je een boekje dat je kind een prikje kan komen halen. Er staat nergens dat er ook nadelen aan zitten, we hebben ook geen bijsluiters gekregen, ook geen link naar een website met bijsluiters gezien in een brief.
Wat vind je van het burgerinitiatief om bijsluiters verplicht te stellen?
Ik vind het goed dat mensen kunnen lezen wat er in de vaccins zit en wat de bijwerkingen kunnen zijn van vaccineren. Dat ouders zich ervan bewust worden dat ze hun gezonde, pasgeboren kind een vaccin willen geven waardoor het ook ziek kan worden en wat niet getest is op de langere termijn. Ik zou het nog beter vinden dat je de bijsluiters al kunt lezen op verloskundigen/echo praktijken zodat je je als toekomstige ouder rustig in kan lezen. Ook een folder van de vereniging Kritisch Prikken of van De Vaccinatieraad zou daar moeten liggen zodat ouders daar ook informatie over krijgen.
Heb je het burgerinitiatief al getekend?
Ja.
Wat zou je tegen ouders willen zeggen die nu hun zoektocht beginnen?
Er is zoveel informatie over wel of niet vaccineren. Kies bewust voor wel of niet vaccineren. Ga zelf op onderzoek uit, geloof niet zomaar alles wat op internet staat maar geloof ook niet alles wat de overheid of het RIVM je vertelt. Stel vragen, lees meningen van anderen, zowel meningen van voorstanders als van tegenstanders van vaccineren en trek daarna je eigen conclusie. Geloof in je eigen kind, geloof in het immuunsysteem van je eigen kind en wees je bewust dat je met echt gezonde voeding, liefde en aandacht je je kind heel gezond en gelukkig kan laten leven.

Bron: www.vaccinatieraad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *