WereldZEEdierendag

walvis in netIedereen weet dat het op 4 oktober Werelddierendag is. Veel mensen geven dan juist wat meer aandacht aan hun dieren, of steunen organisaties voor dierenwelzijn met een extra centje. Feitelijk zou het elke dag dierendag moeten zijn. Aan de zeedieren wordt op deze dag zelden of nooit aandacht gegeven, maar die aandacht verdienen zij wel. Biljoenen zeedieren zoals zeevogels, zeeschildpadden, zeezoogdieren zoals bijvoorbeeld dolfijnen en walvissen, zeehonden en zeeleeuwen, sterven jaarlijks een afschuwelijke dood in de netten van vissers, meestal als ongewenste vangst. Dat deze dieren kunnen lijden is voor iedereen duidelijk. Minder duidelijk was of vissen ook kunnen lijden.
De afgelopen twee decennia is echter zeer veel onderzoek gedaan naar het welzijn van vis. De vraag was “Kunnen vissen lijden?” Het antwoord is volmondig JA! Honderden studies bevestigen dat inmiddels.
tunaElk dier dat voor consumptie gedood wordt dient (in de EU) binnen één seconde te sterven, of zodanig bedwelmd te zijn dat hij van het sterven niets merkt. Vissen doen er soms uren over om te sterven en lijden daarbij de meest verschrikkelijke pijnen, angst en stress. Misschien kennen jullie de studie “Worse things happen at sea: the welfare of wild-caught fish”:http://www.fishcount.org.uk/published/standard/fishcountfullrptSR.pdf. Zo nee, dan is het lezen daarvan zeer de moeite waard.
dolfin in netVanaf nu: ELK JAAR – een dag na Werelddierendag – op 5 oktober: WereldZEEdierendag! 
Wat doet de Seafirstfoundation? : https://www.youtube.com/watch?v=onc1RPsS-vE
Aleph

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *