Is TEDx de Saruman van de infowars?

Deze lezing is afkomstig van het TEDx symposium in London op 12 januari 2013 en ging online op het TEDx Youtube kanaal op 13 februari 2013. Een maand later. op 14 maart dit jaar, werd de video door TEDx Youtube kanaal verwijderd, waar het inmiddels meer dan 132.000 views had gekegen. Het filmpje werd gedelegeerd naar een obscuur hoekje van de website voorzien van vooringenomen statements waarin het erop leek dat de TEDbrend zich distancieerde van alles wat Rupert Sheldrake in dit filmpje vertelde. Tegelijkertijd werd ook zijn lezing: “The science delusion” van het Youtube kanaal verwijderd en opnieuw gepost op dezelfde obscure wijze als in het geval van bovenstaand filmpje.
Maar het averechtse effect werd juist door het optreden ermee bereikt, zoals censuur dat wel vaker doet in de informatieoorlog tegen bewustwording. En misschien juist omdat de mogelijkheid voor de 132.000 oorspronkelijke viewers, om het filmpje te delen werd geblokkeerd. Er ontstak juist een internet furore die inmiddels nog steeds in omvang toeneemt en via andere Youtube accounts steeds weer opduikt zoals bijvoorbeeld deze: http://youtu.be/-b6-0yW7Iaw onder de kop: “Information is viral; it wants to be free”

Hieronder nog wat andere voorbeelden:


Inmiddels hebben Sheldrake en Hankock uitgenodigd om in een open debat in alle openheid deze hele issue te bespreken, in plaats van het weg te moffelen in het stoffig hoekje waar de mensen achter TED (en wellicht sponsoren en aandeelhouders) de voorkeur aan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *