Gif in margarine

margarineHet dagelijkse EU-bestuur moet snel actie ondernemen, nu blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om teveel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen te krijgen. Dat vindt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. Donderdag bleek uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van 3-MCPD. 

3-MCPD is een stof die voorkomt in vet of producten met een hoog vetgehalte. EFSA stelt vast dat acht van 64 onderzochte groepen teveel 3-MCPD per kilogram lichaamsgewicht binnenkregen. Het gaat daarbij om peuters, kinderen, en ouderen. Volwassenen blijven in alle onderzochte gevallen onder de veiligheidslimiet van 2 microgram per kilogram lichaamsgewicht, per dag. 

Liotard noemt het een ‘zorgelijke ontwikkeling’ dat juist de kwetsbaarste groepen teveel gif binnenkrijgen. “Zeker nu de samenleving steeds ouder wordt.” Volgens EFSA dragen vooral margarine en vergelijkbare producten eraan bij dat we 3-MCPD tot ons nemen. Maar de kankerverwekkende stof, die vooral gevaarlijk is voor de nieren, zit ook in brood, banket, babymelk en gerookt vlees. EFSA beveelt verder onderzoek aan naar gefrituurde producten en ander voedsel ‘dat in potentie 3-MCPD bevat’. 

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd om grenswaardes te bepalen voor de hoeveelheid 3-MCPD in voedingsproducten. Op dit moment geldt er alleen een grenswaarde voor sojasaus. “Verder onderzoek is noodzakelijk,  maar tegelijkertijd moet er ook actie worden ondernomen. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het consumptiepatroon van kinderen en senioren, want juist zij krijgen teveel 3-MCPD binnen,” aldus Kartika Liotard.

Bron : http://www.kartikaliotard.eu/dossiers/dossier.php?d=7
Aanvullende info 
3-MCPD : http://nl.wikipedia.org/wiki/3-chloor-1,2-propaandiol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *